Σε αναζήτηση επενδύσεων… 850 δισ. δολ.

Σε αναζήτηση επενδύσεων… 850 δισ. δολ.

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Νορβηγία αναθεωρεί τον τρόπο με τον οποίο αξιοποιεί τα έσοδα του πετρελαίου που συγκεντρώνει από το 1996 στο κρατικό επενδυτικό Tαμείο της, τα κεφάλαια του οποίου φθάνουν σήμερα στα 850 δισ. δολάρια. Τον επόμενο μήνα η νορβηγική κυβέρνηση θα εκδώσει Λευκή Βίβλο, στο πλαίσιο της οποίας θα αποτιμά τη στρατηγική και τις επιδόσεις του Ταμείου, και ενδεχομένως να προχωρήσει σε αναθεώρηση της επενδυτικής του τακτικής. Μέχρι στιγμής οι επενδύσεις του Ταμείου είναι κατά 60% σε μετοχές, κατά 35% σε ομόλογα και κατά 5% σε ακίνητα.

Την ίδια στιγμή, όμως, ενδέχεται η κυβέρνηση να περιορίσει το ποσοστό των εσόδων του Ταμείου που χρησιμοποιεί για τον προϋπολογισμό της, καθώς το υπουργείο Οικονομικών αναθεωρεί τις μεθόδους με τις οποίες υπολογίζει τις αποδόσεις του Ταμείου από τις οποίες εξαρτάται και το ύψος των κεφαλαίων που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση. Οπως σχολιάζει σχετικά ο Κνουτ Αντον Μορκ, οικονομολόγος της τράπεζας Svenska Handelsbanken AB, η επανεξέταση της στρατηγικής και των επιδόσεων του Ταμείου θα αποτελέσει «την αρχή ενός δημόσιου διαλόγου για το πώς πρέπει να δαπανάται ο πλούτος της Νορβηγίας από τα πετρέλαιά της». Ο ίδιος εκτιμά ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να προχωρήσει σε μεγάλες αλλαγές στο Ταμείο αλλά ερμηνεύει την αναζήτηση εναλλακτικών μεθόδων για τον υπολογισμό των αποδόσεων του Ταμείου ως «μια προφανή προσπάθεια για να συμπιεσθούν τα κεφάλαια που μπορούν να αντληθούν από αυτό».

Το ποσοστό των εσόδων του Ταμείου που αντλεί η νορβηγική κυβέρνηση για τον προϋπολογισμό έχει καθορισθεί επισήμως εδώ και 10 χρόνια να μην υπερβαίνει το 4%. Η κυβέρνηση προτίθεται φέτος να αντλήσει κεφάλαια ύψους 2,9% των εσόδων του παραμένοντας, έτσι, εντός των ορίων του 4% για πέμπτο συναπτό έτος. Στο εσωτερικό της χώρας εντείνονται, όμως, οι πιέσεις για να μειωθεί το ποσοστό αυτό εν μέρει και επειδή το Ταμείο έχει σημειώσει ανάπτυξη ταχύτερη από τις αρχικές εκτιμήσεις, με αποτέλεσμα να έχει αυξηθεί σημαντικά το ποσό των χρημάτων που αντιστοιχεί στο 4% των εσόδων του. Τα κεφάλαια του Ταμείου έχουν σχεδόν διπλασιασθεί σε μέγεθος τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή