Συρρικνώθηκε στα 900 εκατ. το εμπορικό πλεόνασμα της Ευρωζώνης

Συρρικνώθηκε στα 900 εκατ. το εμπορικό πλεόνασμα της Ευρωζώνης

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Απογοητευτικά φαίνονται τα τελευταία οικονομικά στοιχεία από την Ευρωζώνη, η οποία εμφάνισε μείωση των εξαγωγών και συρρίκνωση του εμπορικού πλεονάσματος τον Ιανουάριο, ενώ στη Γερμανία, τη μεγαλύτερη οικονομία της, υπήρξε δραστική πτώση της επιχειρηματικής εμπιστοσύνης, σύμφωνα με στοιχεία του έγκριτου ινστιτούτου ZEW. Η εξέλιξη αυτή επηρέασε σημαντικά και τη χρηματαγορά χθες, με το ευρώ να αποδυναμώνεται προσωρινά προς το δολάριο έως στα 1,3981 δολάρια. Ωστόσο, υπήρξε και μία θετική είδηση από την Ευρωπαϊκή Ενωση, η οποία αφορά την αύξηση των πωλήσεων των αυτοκινήτων κατά 7,6% τον Φεβρουάριο, υποδηλώνοντας τόνωση της συγκεκριμένης χειμαζόμενης αγοράς.

Ειδικότερα, όσον αφορά τις εμπορικές συναλλαγές της Ευρωζώνης με τον υπόλοιπο κόσμο, αυτές αποδείχθηκαν κατώτερες των εκτιμήσεων τον πρώτο μήνα του 2014. Τα δεκαοκτώ κράτη–μέλη εμφάνισαν συνολικά πλεόνασμα του ισοζυγίου εμπορικών συναλλαγών της τάξεως των 900 εκατ. ευρώ, ενώ οι αναλυτές είχαν προβλέψει ότι θα φθάσει τα 12 δισ. ευρώ. Τον Δεκέμβριο του 2013 η Ευρωζώνη είχε παρουσιάσει πλεόνασμα του ισοζυγίου εμπορικών συναλλαγών 13,8 δισ. ευρώ. Αναφορικά με τις εξαγωγές, αυτές τον Ιανουάριο ενισχύθηκαν σε ετήσια βάση κατά 1%, όταν αντιστοίχως τον Δεκέμβριο είχαν μεγαλύτερη αύξηση, της τάξεως του 4%. Αντιθέτως, οι εισαγωγές μειώθηκαν κατά 3%, όταν τον Δεκέμβριο είχαν αυξηθεί κατά 1%. Σε εποχικά προσαρμοσμένη βάση οι εξαγωγές της Ευρωζώνης μειώνονται από τον Οκτώβριο.

Σημάδια αποδυνάμωσης δείχνει και η Γερμανία, της οποίας οι προοπτικές δεν φαίνεται να εμπνέουν εμπιστοσύνη στους επιχειρηματικούς της κύκλους. Ο δείκτης επιχειρηματικής εμπιστοσύνης του ινστιτούτου ZEW, ο οποίoς αποτυπώνει τις προσδοκίες για την οικονομία της χώρας, υποχώρησε τον Μάρτιο κατά 9,1 μονάδες στις 46,6 από τις 55,7 μονάδες τον Φεβρουάριο. Οι αναλυτές ανέμεναν επιδείνωση της εμπιστοσύνης των εταιρειών στη Γερμανία, αλλά σε μικρότερη κλίμακα με τον δείκτη στις 53 μονάδες. Το ινστιτούτο ZEW ανακοίνωσε πως τα τεκταινόμενα στην Κριμαία επηρέασαν σημαντικά το κλίμα στη Γερμανία, ωθώντας καθοδικά τον δείκτη, χωρίς ωστόσο να πλήττεται η γενικότερη ανοδική πορεία της οικονομίας. Οι επιχειρηματίες εκτιμούν πως οι εξελίξεις εκεί επηρεάζουν τις εξαγωγές της χώρας και τις προοπτικές της. Επιπλέον, το έγκριτο ερευνητικό ίδρυμα ανέφερε ότι ο αντίστοιχος δείκτης επιχειρηματικής εμπιστοσύνης για τις οικονομικές προσδοκίες στην Ευρωζώνη συνολικά υποχώρησε 7 μονάδες, στις 61,5 μονάδες. Πάντως, ο δείκτης για την τρέχουσα οικονομική κατάσταση βελτιώθηκε 3,5 μονάδες τον Μάρτιο, στις -36,7 μονάδες.

Αυτοκίνητα

Ευνοϊκή είναι η εικόνα από την αγορά αυτοκινήτων στην Ε.Ε. Μετά μια μακρά περίοδο δραματικής κάμψης, το τελευταίο εξάμηνο οι πωλήσεις οχημάτων εμφανίζουν άνοδο. Τον Φεβρουάριο, συγκεκριμένα, οι πωλήσεις αυξήθηκαν συνολικά κατά 7,6% στα 894.730 οχήματα έναντι 831.371 οχημάτων προ ενός έτους. Κορυφαία στις πωλήσεις αποδείχθηκε η Skoda, η οποία ανήκει στον γερμανικό όμιλο της Volkswagen, με συνολική αύξηση πωλήσεων 7,2%. Η γαλλική Renault παρουσίασε ζωηρή άνοδο κατά 12%.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή