«Πράσινο φως» στον ESM από το δικαστήριο της Καρλσρούης

«Πράσινο φως» στον ESM από το δικαστήριο της Καρλσρούης

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν αμφισβητείται η νομιμότητα του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM) ούτε του δημοσιονομικού συμφώνου της Ε.Ε., σύμφωνα με απόφαση του Ομοσπονδιακού Συνταγματικού Δικαστηρίου της Γερμανίας. Επιβεβαιώνεται έτσι απόφαση του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου που είχε ανακοινωθεί κατά τη διάρκεια της κρίσης χρέους το 2012. Η ανώτατη δικαστική αρχή της Γερμανίας έκρινε, επίσης, πως η συμμετοχή της χώρας στον ESM δεν θα πρέπει να ξεπερνάει τα 190 δισ. ευρώ εκτός εάν υπάρχει κοινοβουλευτική έγκριση. Ο Κλάους Ρέγκλινγκ, επικεφαλής του ESM, δήλωσε ότι η ετυμηγορία είναι μια καλή απόφαση τόσο για την Ευρώπη όσο και για τη Γερμανία, συμπληρώνοντας ότι οι δικαστές της Καρλσρούης «ξεκαθάρισαν μια και καλή» το ζήτημα. Την απόφαση επιδοκίμασε, επίσης, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και τόνισε ότι έτσι «επιβεβαιώνεται η πορεία μας για τη διαφύλαξη της σταθερότητας του ευρώ».

Ανάμεσα στους 35.000 ενάγοντες περιλαμβάνονταν μέλη της αντιπολίτευσης, ακαδημαϊκοί και συντηρητικοί από την κυβέρνηση συνασπισμού της Αγκελα Μέρκελ. Βασική ένσταση για τη λειτουργία του ESM με κεφάλαια 700 δισ. ευρώ ήταν πως έτσι εκχωρείται η διακυβέρνηση σε ό,τι αφορά τη διαχείριση χρημάτων των φορολογουμένων από το Βερολίνο στις Βρυξέλλες. Το Συνταγματικό Δικαστήριο στην Καρλσρούη συνηθίζει να καθυστερεί την επικύρωση ευρωπαϊκών συνθηκών προκειμένου να εξετάσει εάν συνάδουν με το γερμανικό δίκαιο. Καμία άμεση αναφορά δεν έγινε χθες στη νομιμότητα του προγράμματος για απεριόριστες αγορές κρατικών ομολόγων (ΟΜΤ) που εξήγγειλε ο πρόεδρος της ΕΚΤ τον Οκτώβριο του 2012. Τον περασμένο μήνα, το γερμανικό δικαστήριο παρέπεμψε το ζήτημα της νομιμότητας ή μη του ΟΜΤ στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, το οποίο αναμένεται να καταλήξει σε τελική απόφαση σε ένα χρόνο. Το συνταγματικό δικαστήριο της Γερμανίας έχει το δικαίωμα να καταλήξει στη δική του ετυμηγορία πάνω στην απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, αν και ήδη έχει δηλώσει ότι παραβιάζει τον όρο για μη χρηματοδότηση κυβερνήσεων από την ΕΚΤ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή