Η Πορτογαλία ολοταχώς για έξοδο στις αγορές χωρίς νέα δάνεια

Η Πορτογαλία ολοταχώς για έξοδο στις αγορές χωρίς νέα δάνεια

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην επαναγορά ομολόγων 50 εκατ. ευρώ που λήγουν τον Οκτώβριο του 2015 προχώρησε χθες το υπουργείο Οικονομικών της Πορτογαλίας, ολοκληρώνοντας ένα ακόμη στάδιο στο εγχείρημα της επιτυχημένης επιστροφής στις αγορές, όταν ολοκληρωθεί το δανειοδοτικό πρόγραμμα των 78 δισ. ευρώ τον Μάιο. Οπότε απομένουν σε εκκρεμότητα 8,15 δισ. ευρώ από τη συνολική έκδοση των ομολόγων που λήγουν τον Οκτώβριο του 2015, σύμφωνα με ανακοίνωση της δημόσιας υπηρεσίας διαχείρισης δημόσιου χρέους στη Λισσαβώνα.

Η κυβέρνηση της Πορτογαλίας δεν επιθυμεί να ζητήσει προληπτική γραμμή πίστωσης, όπως έκανε η Ιρλανδία. Την περασμένη εβδομάδα, μάλιστα, η ιρλανδική κυβέρνηση κατάφερε να αντλήσει ένα δισ. ευρώ από τις αγορές με την έκδοση 10ετών ομολόγων με επιτόκιο 2,967%, μόλις τρεις μήνες από την έξοδό της από το Μνημόνιο.

Δηλώσεις Μέρκελ

Χθες, η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ δήλωσε ύστερα από συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Πορτογαλίας, Πέδρο Πάσος Κοέλιο, ότι θα στηρίξει την όποια απόφασή του μετά το Μνημόνιο. «Είναι απόφαση της πορτογαλικής κυβέρνησης», είπε η κ. Μέρκελ στην κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσε με τον κ. Κοέλιο. Προσέθεσε, δε, ότι «κατανοώ πλήρως τη θέση του πρωθυπουργού ότι θα αποφασίσει όταν χρειαστεί πάνω στο θέμα και η Γερμανία θα στηρίξει αυτήν την απόφαση. Εχουμε συμπαρασταθεί στην Πορτογαλία και θα συνεχίσουμε να το πράττουμε».

Η Πορτογαλία έχει προχωρήσει στη σταδιακή επαναγορά χρέους, ώστε να εκμεταλλευτεί το ευνοϊκό κλίμα που επικρατεί τώρα στις αγορές και κατ’ επέκταση τις χαμηλές αποδόσεις που ζητούν οι επενδυτές για να αγοράσουν χρεόγραφα της χώρας, ύστερα από μια δύσκολη περίοδο δημοσιονομικής προσαρμογής υπό τη στενή παρακολούθηση της τρόικας. Χαρακτηριστικά, οι αποδόσεις των 10ετών και 2ετών ομολόγων υποχώρησαν στα χαμηλότερα επίπεδα της τελευταίας τετραετίας.

Παράλληλα, η κυβέρνηση του Πέδρο Πάσος Κοέλιο επιδιώκει να περιορίσει τις υποχρεώσεις της και να ενισχύσει τη ρευστότητά της ώστε να είναι όσο το δυνατόν καλύτερα οχυρωμένη όταν βγει στις αγορές τον Μάιο. Ηδη από τα τέλη του 2013, τα ταμειακά διαθέσιμα του υπουργείου Οικονομικών της ανέρχονταν στα 15,3 δισ. ευρώ. Παράλληλα, το οικονομικό επιτελείο εκτιμά πως έχει καλύψει το ήμισυ των χρηματοδοτικών αναγκών της, που κυμαίνονται από 11 έως 13 δισ. ευρώ. Στις 11 Φεβρουαρίου προχώρησε στην αύξηση του μεγέθους 10ετούς ομολόγου κατά 3 δισ. ευρώ με λήξη το 2024. Λίγο νωρίτερα, στις 9 Ιανουαρίου, κατάφερε να αντλήσει 3,25 δισ. ευρώ με τη διάθεση 5ετών ομολόγων έναντι προσφορών για αγορά τίτλων έως 11 δισ. ευρώ. Στις 27 Φεβρουαρίου προχώρησε στην πρώτη επαναγορά 293,2 εκατ. ευρώ από ομόλογα λήξης Οκτωβρίου του 2014 και 1,027 δισ. ευρώ από ομόλογα λήξης Οκτωβρίου του 2015. Πριν από τη χθεσινή επαναγορά, αναλυτές της αγοράς είχαν διαβλέψει την επαναγορά τίτλων έως ένα δισ. ευρώ από την έκδοση του Οκτωβρίου του 2015. Τελικά, η επαναγορά περιορίστηκε στα 50 εκατ. ευρώ. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι οι συνθήκες θα είναι αρκετά ευνοϊκές για τις αγορές κρατικών ομολόγων στην περιφέρεια της Ευρωζώνης και ειδικότερα την Πορτογαλία. Η κυβέρνηση διατήρησε το δημοσιονομικό έλλειμμα σε επίπεδα χαμηλότερα του 5,5% του ΑΕΠ για το 2013, αλλά φέτος καλείται να το περιορίσει στο 4%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή