Agence Europe: Πιέζει η ΕΚΤ για το ζήτημα του μηχανισμού εξυγίανσης των τραπεζών

Agence Europe: Πιέζει η ΕΚΤ για το ζήτημα του μηχανισμού εξυγίανσης των τραπεζών

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διατηρεί την πίεση σχετικά με το ζήτημα του μηχανισμού εξυγίανσης των τραπεζών» αναφέρει σε σημερινό δημοσίευμα του το έντυπο ευρωπαϊκής πληροφόρησης Agence Europe, επισημαίνοντας ότι σε ευθυγράμμιση με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η πρόεδρος του εποπτικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ντανιέλ Νουί ζήτησε κατά τη διάρκεια ακρόασης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο χθες, ενόψει των διαπραγματεύσεων που διεξάγονται σήμερα, να γίνει κάθε προσπάθεια ώστε ο ενιαίος μηχανισμός εξυγίανσης των τραπεζών (SRM) στην ευρωζώνη να καταστεί λειτουργικός το συντομότερο δυνατόν.

  

Πιο συγκεκριμένα η Νουί δήλωσε: «Χρειαζόμαστε την ταχεία ολοκλήρωση της νομοθεσίας σχετικά με τον SRM, έτσι ώστε να μπορεί να είναι πλήρως λειτουργικός το συντομότερο δυνατόν. Χρειαζόμαστε μια αποτελεσματική διαδικασία αναδιάρθρωσης και εκκαθάρισης.

Ο χρόνος είναι πάντα η ουσία, θα πρέπει να μειωθεί όσο το δυνατόν περισσότερο. Είναι ζωτικής σημασίας να μπορούμε να λάβουμε απόφαση για την εξυγίανση μιας τράπεζας ίσως όχι μέσα σε 24 ώρες, αλλά τουλάχιστον μέσα σε ένα Σαββατοκύριακο» .

   

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, κατά τις τελευταίες διοργανικές συζητήσεις , η Ελληνική Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, κυκλοφόρησε μια σειρά από έγγραφα το βράδυ της Δευτέρας ώστε να μετατρέψει τη νέα εντολή που της δόθηκε από το Ecofin την περασμένη εβδομάδα σε ένα επίσημο έγγραφο διαπραγμάτευσης.

   

Ειδικότερα τα κράτη μέλη θέλουν το ταμείο εξυγίανσης των τραπεζών (SRF) να συσταθεί και να διοικείται σε διακυβερνητική βάση κατά τη διάρκεια μιας μεταβατικής περιόδου δέκα ετών. Μετά από αυτό το διάστημα, το SRF θα αποκτήσει πλήρως αμοιβαίο χαρακτήρα και θα υπαχθεί στην κοινοτική μέθοδο. Μέχρι τότε, θα έχει προϋπολογισμό ύψους €55 δισεκατομμυρίων που παρέχονται από τις τράπεζες ανάλογα με το προφίλ κινδύνου τους .

  

Για να προσεγγίσουν τις απόψεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, οι υπουργοί θα πρέπει να είναι έτοιμοι να εξετάσουν το ενδεχόμενο μιας μεταβατικής περιόδου οκτώ ή ακόμη και πέντε ετών, όπως δήλωσε ένας εμπειρογνώμονας .

   

Η Νουί δήλωσε σχετικά ότι η δεκαετής περίοδος που προτείνεται από τα κράτη μέλη είναι πάρα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. «Κατά προτίμηση, η ταχύτητα θα πρέπει να διπλασιαστεί , και να καταλήξουμε σε διάστημα τριών ετών».

Πηγή: ΑΜΠΕ

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή