Εμμένει στη χαλαρή πολιτική η Fed

Εμμένει στη χαλαρή πολιτική η Fed

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η αμερικανική Ομοσπονδιακή Τράπεζα (Fed) ανακοίνωσε χθες ότι θα εξακολουθήσει να διατηρεί τα επιτόκια δανεισμού σε σχεδόν μηδενικό επίπεδο για «σημαντικό χρονικό διάστημα» μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος αγοράς ομολόγων, το οποίο περιέκοψε κατά επιπλέον 10 δισ. δολάρια, στα 55 δισ. δολάρια, για τον Απρίλιο.

Πλέον, η Fed θα συνεκτιμήσει πολύ περισσότερους παράγοντες από την ανεργία και τον πληθωρισμό προκειμένου να καθορίσει τη νομισματική της πολιτική. Ακόμη και αν η ανεργία υποχωρήσει σε επιθυμητό επίπεδο και ο πληθωρισμός πλησιάσει προς το μακροπρόθεσμο στόχο του 2%, «οι οικονομικές συνθήκες θα μπορούσαν, για ορισμένο χρονικό διάστημα, να καταστήσουν αναγκαία τη διατήρηση του επιτοκίου δανεισμού κάτω από το επίπεδο που η Επιτροπή θεωρεί ως κανονικό» αναφέρεται στην ανακοίνωση της Fed. Στην πρώτη συνέντευξη Τύπου της νέας προέδρου της Fed, κ. Τζάνετ Γέλεν, μεγάλη βαρύτητα δόθηκε στο πότε ακριβώς θ’ αρχίσει η αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων δανεισμού, παρά το γεγονός ότι για πρώτη φορά η Fed δηλώνει ρητώς ότι είναι διατεθειμένη να τα διατηρήσει κάτω από το επίπεδο που θεωρεί «κανονικό» προκειμένου να ενισχύσει την ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας. Ερωτηθείσα πόσο είναι το «σημαντικό χρονικό διάστημα», η κ. Γέλεν απάντησε ότι αυτό «πιθανότατα σημαίνει κάτι της τάξης των έξι μηνών, ή κάτι τέτοιο».

Αν η περικοπή του προγράμματος αγοράς ομολόγων συνεχιστεί με τον ίδιο ρυθμό των 10 δισ. δολαρίων τον μήνα, τότε η πρώτη αύξηση επιτοκίων θα μπορούσε να γίνει εντός του β΄ τριμήνου του 2015 ή στα μέσα του χρόνου. Μάλιστα η κ. Γέλεν προσπάθησε ν’ αντικρούσει την εντύπωση που δημιουργήθηκε από την ανακοίνωση και τις προβλέψεις για αύξηση των επιτοκίων ταχύτερα από το αναμενόμενο, λέγοντας ότι οι προβλέψεις είναι «ουσιαστικά απαράλλακτες με του Δεκεμβρίου». Παράλληλα, η πρόεδρος της Fed έδωσε μεγάλο βάρος στο χαμηλό ποσοστό του πληθωρισμού (ο οποίος απέχει πολύ από τον στόχο του 2%) λέγοντας ότι «αν ο πληθωρισμός παραμένει επίμονα κάτω από τον στόχο του 2%, τότε αυτός είναι πολύ καλός λόγος να διατηρήσουμε τα επιτόκια δανεισμού στο σημερινό επίπεδο για μακρότερο διάστημα». Στις νέες μακροοικονομικές προβλέψεις της η Fed κάνει λόγο για λίγο χαμηλότερη ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας όχι περισσότερο από 3% το 2014 (από 3,2% τον Δεκέμβριο), αλλά χαμηλότερη ανεργία, στο 6,1% (από 6,3% προηγουμένως).

Επιτόκια στο 1%

Παρά το γεγονός ότι οι Αμερικανοί κεντρικοί τραπεζίτες αφαίρεσαν την αναφορά στο ποσοστό ανεργίας 6,5%, οι αγορές έδωσαν μεγάλο βάρος στην πρόβλεψη της πλειονότητας των μελών που λαμβάνουν την απόφαση για τα επιτόκια, ότι δηλαδή αυτά θα διαμορφωθούν στο 1% στα τέλη του 2015. Τον προηγούμενο Δεκέμβριο, τα περισσότερα μέλη προέβλεπαν ότι το βασικό επιτόκιο δανεισμού της Fed θα διαμορφωθεί στο 0,75% στα τέλη του 2015. Ομοίως, για το τέλος του 2016 η πλειονότητα των μελών της επιτροπής που αποφασίζει για τα επιτόκια εκτιμά ότι θα διαμορφωθούν στο 2,25% από 1,75% που προέβλεπαν τον περασμένο Δεκέμβριο. Τα 13 από τα 16 μέλη της επιτροπής προβλέπουν πλέον ότι το βασικό επιτόκιο δανεισμού θα αυξηθεί εντός του 2015. Αυτές οι προβλέψεις ερμηνεύτηκαν από τις αγορές ως αποφασιστικότητα της νέας προέδρου της Fed, Τζάνετ Γέλεν, να αυξήσει τα επιτόκια δανεισμού όταν η αμερικανική οικονομία θα είναι αρκετά ισχυρή. Το επιτόκιο του αμερικανικού δεκαετούς ομολόγου αυξήθηκε από το 2,71% πριν από την ανακοίνωση της Fed στο 2,79% και την ίδια στιγμή ο Dow Jones υποχωρούσε κατά 0,8%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή