Προειδοποίηση Moody’s για υποβάθμιση τουρκικών τραπεζών

Προειδοποίηση Moody’s για υποβάθμιση τουρκικών τραπεζών

1' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο αμερικανικός οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s προειδοποίησε για ενδεχόμενη πιστοληπτική υποβάθμιση τουρκικών τραπεζών εξαιτίας της επιδείνωσης των οικονομικών και πολιτικών συνθηκών στη γειτονική χώρα. Ωστόσο, η αγορά έχει αντιληφθεί από μόνη της πόσο δύσκολο γίνεται το περιβάλλον εντός του οποίου θα κληθούν να λειτουργήσουν τα επόμενα χρόνια τα τουρκικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και έχει προχωρήσει στις κατάλληλες διορθώσεις. Η ενδεχόμενη υποβάθμιση αφορά τράπεζες όπως οι Akbank TAS, Turkiye Garanti Bankasi, Turkiye Halk Bankasi, Turkiye Is Bankasi, Vakiflar Bankasi Tao, Asya Katilim Bankasi και Ziraat Bankasi, αναφέρει η Moody’s σε ανακοίνωσή της. Τα νέα μάλλον δεν αποτέλεσαν νέα για τους επενδυτές. «Πιθανές υποβαθμίσεις έχουν ήδη υπολογιστεί στο επιτόκιο των ομολόγων που καλούνται να πληρώσουν οι τουρκικές τράπεζες», λέει στο Bloomberg ο κ. Δημήτρης Ευθανασίου, επικεφαλής στρατηγικής για κεντρική και ανατολική Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική στην τράπεζα Standard Bank στο Λονδίνο. «Η αναθεώρηση (της πιστοληπτικής ικανότητας των τουρκικών τραπεζών) είναι σημαντική, αλλά κάπως καθυστερημένη», προσθέτει.

Υποβάθμιση από S&P

Τον περασμένο μήνα η Standard & Poor’s υποβάθμισε την προοπτική της τουρκικής οικονομίας από «σταθερή» σε «αρνητική», επικαλούμενη το αυξημένο πολιτικό ρίσκο και την επιβράδυνση της τουρκικής οικονομίας, ενώ μερικές ημέρες αργότερα υποβάθμισε ανάλογα έξι τουρκικές τράπεζες. Οι έντονες αυξομειώσεις στην ισοτιμία της τουρκικής λίρας και ο υψηλότερος από τον στόχο πληθωρισμός θ’ ασκήσουν πιέσεις στις τουρκικές τράπεζες, αναφέρει η Moody’s, προσθέτοντας ότι ένας ακόμη λόγος για την αναθεώρηση της πιστοληπτικής τους ικανότητας είναι η αύξηση του δανεισμού τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή