Η πτώση του γουάν εγκυμονεί κινδύνους για κινεζικές επιχειρήσεις

Η πτώση του γουάν εγκυμονεί κινδύνους για κινεζικές επιχειρήσεις

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επιχειρήσεις που έχουν στοιχηματίσει στην άνοδο του γουάν απειλούνται με μεγάλες απώλειες στις αγορές παραγώγων, οι οποίες ενδέχεται να φθάσουν τα 2 δισ. δολάρια.

Το ρενμίνμπι, που είναι η επίσημη ονομασία για το γουάν της Κίνας, έχει υποχωρήσει σε επικίνδυνο βαθμό έναντι του δολαρίου. Εάν διολισθήσει περαιτέρω, τότε κινεζικές επιχειρήσεις που έχουν στοιχηματίσει στην άνοδό του θα υποστούν τεράστιες απώλειες. Το γουάν υποχώρησε στην εγχώρια αγορά κατά 0,1% και διαμορφώθηκε στα 6,1992 έναντι του δολαρίου, αντανακλώντας τη μεγαλύτερη πτώση από τον Απρίλιο του 2013. Οικονομικοί αναλυτές έχουν προειδοποιήσει πως εάν το κινεζικό νόμισμα ξεπεράσει τα 6,20 γουάν έναντι του δολαρίου, τότε κινεζικές επιχειρήσεις θα υποστούν ζημίες δισ. δολαρίων διότι έχουν στοιχηματίσει στην άνοδό του. Προς το παρόν, η κινεζική ισοτιμία κυμαίνεται σε «επικίνδυνη ζώνη», προειδοποιούν αναλυτές της Morgan Stanley στους Financial Times.

Συμβόλαια στο εξωτερικό

Βέβαια, τα συμβόλαια αυτά έχουν συναφθεί στο εξωτερικό καθώς το Πεκίνο δεν έχει δώσει το «πράσινο φως» στη διαπραγμάτευση τέτοιας φύσεως περίπλοκων χρηματοοικονομικών προϊόντων. Ετσι, τα συμβόλαια αυτά συνδέονται με ανάλογη ισοτιμία του γουάν στις διεθνείς αγορές. Γι’ αυτό τον λόγο οι επιχειρήσεις της Κίνας που έχουν συνάψει αυτά τα συμβόλαια είναι εξαγωγικές.

Ο Τζέοφ Κέντρικ, στρατηγικός αναλυτής νομισμάτων στη Morgan Stanley, υπολογίζει ότι έως τα μέσα Φεβρουαρίου οι θέσεις Κινέζων εξαγωγέων που στοιχηματίζουν στην άνοδο και όχι την πτώση του γουάν υπολογίζονται στα 150 δισ. δολάρια με ισχυρή την πιθανότητα να υποστούν απώλειες έως 2 δισ. δολαρίων. Ο αναλυτής της Morgan Stanley εικάζει πως τα δεδομένα από τα μέσα Φεβρουαρίου έως σήμερα δεν θα έχουν αλλάξει σε μεγάλο βαθμό.

Οι Κινέζοι επιχειρηματίες διαμόρφωσαν την εκτίμηση για μια ανατίμηση του γουάν, διότι η κυβέρνηση έχει πορευτεί σε αυτήν την κατεύθυνση στο πλαίσιο μιας γενικότερης πολιτικής για την ενίσχυση της εγχώριας ζήτησης και του περιορισμού της εξάρτησης της οικονομίας από τις εξαγωγές. Ωστόσο, φαίνεται ότι το γουάν οδηγείται τελευταία σε πτώση λόγω στοιχείων που δείχνουν επιβράδυνση της οικονομίας από τους διψήφιους ρυθμούς ανάπτυξης που παρουσιάζονταν κάποτε.

Το γουάν είναι συνδεδεμένο με το δολάριο και κινείται στο πλαίσιο συγκεκριμένου φάσματος ως προς το αμερικανικό νόμισμα. Από τις αρχές αυτής της εβδομάδας, η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας διπλασίασε το φάσμα διακύμανσης από το 1% στο 2% έναντι του δολαρίου.

Ωστόσο, η ελεύθερη διακύμανση του γουάν στις αγορές αναμένεται να επιτραπεί σταδιακά από το Πεκίνο, όταν η εγχώρια οικονομία θα βρίσκεται σε θέση να διαχειριστεί μεγαλύτερες διακυμάνσεις στην ισοτιμία του. Τον Απρίλιο του 2012, η κεντρική τράπεζα της Κίνας είχε επιτρέψει την κατά 1% διακύμανση του γουάν, για να κατευνάσει τις αντιδράσεις των εμπορικών εταίρων της.

Από τις αρχές του έτους, το γουάν έχει χάσει το 1,8% της αξίας του έναντι του δολαρίου, αντιστρέφοντας έτσι την άνοδο κατά 3% που είχε σημειωθεί στη διάρκεια του 2013, ξεπερνώντας τις αποδόσεις των νομισμάτων σε άλλες αναδυόμενες αγορές, αναφέρει το αμερικανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο CNBC.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή