Σκληρή κριτική στη Γερμανία από τον Σόρος

Σκληρή κριτική στη Γερμανία από τον Σόρος

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο πλουσιότερος διαχειριστής επενδυτικών κεφαλαίων στον κόσμο, ο Τζορτζ Σόρος, υποστηρίζει ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση απειλείται. Ακόμη και αν επιζήσει, είναι καταδικασμένη να περάσει μια περίοδο οικονομικής στασιμότητας και αστάθειας, η οποία θα την καταστήσει ανίσχυρη σε μια παγκόσμια σκηνή όπου κυριαρχούν πανίσχυροι παίκτες. Ο κ. Σόρος πιστεύει, όπως και πολλοί άλλοι, ότι η εισαγωγή του ευρώ το 2000 αποτέλεσε, όπως υποστηρίζει στο πρόσφατα εκδοθέν βιβλίο του «The Tragedy of the European Union», μέρος μιας «αποσπασματικής κοινωνικής μηχανικής».

Προκειμένου η Ευρωζώνη να είναι σταθερή και ασφαλής απαιτείται η δημιουργία μιας πολιτικής ένωσης μέσω της οποίας θα νομιμοποιηθεί δημοκρατικά η Ευρωζώνη, υποστηρίζει ο μεγαλοεπενδυτής. «Μόνο εκ των υστέρων», γράφει ο κ. Σόρος, συνειδητοποίησε ότι υπάρχει δομικό πρόβλημα στην Ευρωζώνη. Οτι είναι ευάλωτη σε οικονομικές κρίσης όπως το 2008, ότι δεν διαθέτει κοινή δημοσιονομική ή άλλη πολιτική και ότι το πλέον ισχυρό μέλος της –η Γερμανία– διστάζει να κάνει τα γενναία βήματα μέσω των οποίων θα μπορούσε να καταστήσει ασφαλή το ευρώ και την Ε.Ε. Για την τελική αποτυχία της Ευρωζώνης θα ευθύνεται η Γερμανία, υποστηρίζει ο κ. Σόρος. «Η Γερμανία έκανε τους χειρότερους φόβους μου πραγματικότητα και τη θέτει σε κίνδυνο», λέει ο κ. Σόρος. «Μεταμόρφωσε την Ε.Ε. από μια εθελοντική ένωση όπου κυριαρχικά δικαιώματα θυσιάζονταν για χάρη του κοινού καλού, σε οργανισμό πιστωτών και οφειλετών. Σε μια Ευρώπη με δύο σκέλη, Βορρά και Νότο, άγρια διαιρεμένη». Στο βιβλίο του ο κ. Σόρος υποστηρίζει πως οι Γερμανοί πολιτικοί δεν ντρέπονται πια να επιδιώκουν το εθνικό συμφέρον της χώρας τους και ότι δεν προσπαθούν πια να είναι φιλοευρωπαϊστές με οποιοδήποτε τίμημα. Η Γερμανία, σύμφωνα με τον κ. Σόρος, δεν χρησιμοποιεί επαρκώς την ισχύ της. Οι προτάσεις του κ. Σόρος για τη διάσωση του ευρώ και της Ε.Ε. είναι δύσκολες για τη Γερμανία. Το Βερολίνο θα πρέπει είτε να συμφωνήσει στη δημιουργία μιας «κανονικής τραπεζικής ένωσης» και στην έκδοση ευρωομολόγων, δηλαδή στην από κοινού εγγύηση του χρέους, είτε θα πρέπει να εγκαταλείψει το ευρώ.

Η πρώτη πρόταση είναι πολυσυζητημένη, αλλά μέχρι σήμερα μη αποδεκτή από τη Γερμανία τόσο εξαιτίας συνταγματικών όσο και πολιτικών προβλημάτων. Η δεύτερη πρόταση είναι μία από τις συνηθισμένες τολμηρές προτάσεις του Σόρος. Ομως, αν εφαρμοζόταν θα είχε πολύ αρνητικές επιπτώσεις στη γερμανική οικονομία και απασχόληση εξαιτίας της ύφεσης που θα προκαλούσε η μεγάλη πτώση των γερμανικών εξαγωγών, που θα οφειλόταν στη μεγάλη ανατίμηση του νέου γερμανικού νομίσματος. Συνεπώς, πολύ δύσκολα οποιοσδήποτε Γερμανός πολιτικός που θα ήθελε να παραμείνει στην εξουσία θα αποτολμούσε να βγάλει τη Γερμανία από το ευρώ. Η Ε.Ε. βρίσκεται σε δεινή θέση γιατί δεν μπορεί να κάνει αυτό που πρέπει να κάνει. Συνεπώς, είναι καταδικασμένη να περάσει δύσκολους καιρούς, που θα ρημάξουν τη ζωή πολλών ανθρώπων, ειδικά στον Νότο, στην Ελλάδα, την Ιταλία, την Ισπανία και την Πορτογαλία. Το όνειρο του Σόρος, η Ευρώπη να είναι μια ενωμένη και ελεύθερη ήπειρος όπως την είχαν οραματιστεί και οι ιδρυτές της, αρχίζει να ξεθωριάζει. Ακόμη και ο πλέον ενεργός φιλάνθρωπος του κόσμου δεν μπορεί να σώζει τη Γηραιά Ηπειρο από τον εαυτό της. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή