ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μ. Ρέντσι: «Αναχρονιστικός» ο ευρωπαϊκός κανόνας για έλλειμμα έως 3%

m-rentsi-anachronistikos-o-eyropaikos-kanonas-gia-elleimma-eos-3-2012961

«Αναχρονιστική» χαρακτήρισε το όριο του λόγου δημοσίου ελλείμματος προς ΑΕΠ που έχει θεσπίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση (3%) ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι σε δηλώσεις του στο ιταλικό κοινοβούλιο, λίγες ώρες πριν από την έναρξη του Συμβουλίου Κορυφής των Βρυξελλών.

Ο Ρέντσι επανέλαβε πάντως ότι δεν θα θέσει άμεσα θέμα παραβίασης του ορίου αυτού.

Μετά από μια συνάντησή του με τον Ιταλό πρωθυπουργό, εξάλλου, ο πρόεδρος της συνέλευσης των ιταλικών περιφερειών Βάσκο Εράνι δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι «η Ευρώπη πρέπει να αποσυνδέσει την χρήση των διαρθρωτικών κονδυλίων από τους περιορισμούς που θέτει το σύμφωνο σταθερότητας».

Η εφημερίδα Λα Ρεπούμπλικα, στη διαδικτυακή της έκδοση, ανέφερε ότι αυτό θα είναι πιθανόν το κύριο αίτημα του κεντροαριστερού Ιταλού πρωθυπουργού στο σημερινό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

«Δεν φοβάμαι μια Ευρώπη που θέλει να κάνει εξονυχιστικούς ελέγχους. Η Ευρώπη όμως ή θα αλλάξει, ή θα πέσει θύμα των ευρωσκεπτικιστών», είπε ο Ιταλός πρωθυπουργός.

Αναφερόμενος στις μελλοντικές περικοπές δαπανών του ιταλικού δημοσίου, ο Ρέντσι υπογράμμισε ότι δεν έχει ακόμη ληφθεί καμία οριστική απόφαση και ότι ο αρμόδιος επίτροπος που όρισε η κυβέρνηση, Κάρλο Κοταρέλι, έχει υποβάλει προτάσεις οι οποίες πρέπει να αξιολογηθούν και να εγκριθούν.

Αυτό που υπογραμμίζουν πολλοί παρατηρητές είναι ότι σύμφωνα με τις προβλέψεις του Κοταρέλι οι περικοπές αυτές το 2014 μπορεί να αποφέρουν γύρω στα 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Ο Ρέντσι έχει ωστόσο κάνει λόγο για ένα ποσό που ξεπερνά τα 6,5 δισεκατομμύρια ευρώ.
(ΑΠΕ-ΜΠΕ)