29 στις 30 αμερικανικές τράπεζες πέρασαν τα ετήσια stress test

29 στις 30 αμερικανικές τράπεζες πέρασαν τα ετήσια stress test

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι μεγάλες αμερικανικές τράπεζες έχουν αρκετά κεφάλαια προκειμένου να αντέξουν σε υποθετική έντονη ύφεση της αμερικανικής οικονομίας, ανακοίνωσε χθες η αμερικανική Ομοσπονδιακή Τράπεζα (Fed), ανακοινώνοντας ότι 29 από τις 30 τράπεζες που υποβλήθηκαν στην ετήσια δοκιμασία αντοχής κάλυψαν το ελάχιστο όριο που τους είχε επιβληθεί.

Ολες οι μεγάλες τράπεζες, εκτός από τη Zions Bankcorp, κατάφεραν να καλύψουν το ελάχιστο όριο κεφαλαιακής επάρκειας του 5%. Η δοκιμασία έχει στόχο να προσομοιάσει μια κρίση ανάλογη με αυτή του 20072009 προκειμένου να διαπιστωθεί πώς θα συμπεριφερθούν οι τράπεζες. Αυτές κλήθηκαν ν’ αποδείξουν με ποιο τρόπο θ’ αντιμετωπίσουν υποχώρηση της τιμής των μετοχών κατά 50%. Οι οκτώ μεγαλύτερες αμερικανικές τράπεζες έπρεπε ν’ αποδείξουν επιπλέον ότι θ’ αντέξουν τη χρεοκοπία του μεγαλύτερου εμπορικού τους εταίρου. «Οι ετήσιες δοκιμασίες αντοχής είναι ένα από τα πιο σημαντικά εργαλεία της Ομοσπονδιακής Τράπεζας προκειμένου να εξακριβώσει πόσο ανθεκτικό είναι το χρηματοπιστωτικό σύστημα και να διασφαλίσει ότι οι μεγαλύτερες τράπεζες έχουν αρκετά ισχυρές κεφαλαιακές θέσεις», δήλωσε χθες ο κυβερνήτης της Fed κ. Ντάνιελ Ταρούλο. Οι δοκιμασίες αντοχής των τραπεζών παρακολουθούνται στενά από τις αγορές που θέλουν να δουν πόσο ισχυρή είναι η τραπεζική βιομηχανία, αλλά και επίσης γιατί η Fed μπορεί ν’ απορρίψει σχέδια τραπεζών για επιστροφή κεφαλαίου στους μετόχους τους στην περίπτωση που κρίνει ότι δεν διαθέτουν επαρκή κεφάλαια.

Στην Ευρωζώνη

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα διεξάγει τις δικές της δοκιμασίες αντοχής μέχρι τον ερχόμενο Νοέμβριο προκειμένου να διαπιστώσει σε ποια κατάσταση βρίσκονται οι ευρωπαϊκές τράπεζες προτού αναλάβει την απευθείας εποπτεία των 128 μεγαλύτερων τραπεζών το φθινόπωρο. Στις 26 Μαρτίου η αμερικανική Ομοσπονδιακή Τράπεζα θ’ ανακοινώσει ποιων τραπεζών ενέκρινε τα σχέδια για καταβολή μερισμάτων και επαναγορά μετοχών. Για τ’ αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν χθες βράδυ η Fed έλαβε υπόψη της ότι οι τράπεζες θα διατηρήσουν το ύψος των μερισμάτων στο σημερινό τους επίπεδο και ότι δεν θα προχωρήσουν σε επαναγορά μετοχών. Η εποπτική αρχή εξέτασε τρία διαφορετικά σενάρια, το πιο απαισιόδοξο των οποίων περιλαμβάνει την υποχώρηση του χρηματιστηρίου κατά 50% και τη σημαντική πτώση των τιμών των ακινήτων. Στη διάρκεια των εννέα τριμήνων που αποτέλεσε τη δοκιμαστική περίοδο οι 30 τράπεζες που συμμετείχαν στις δοκιμασίες αντοχής υπολογίστηκε ότι θα είχαν συνολικές ζημίες ύψους 501 δισ. δολαρίων, περιλαμβανομένων απωλειών από τα δάνεια και από υποθετικό παγκόσμιο χρηματιστηριακό σοκ που εφαρμόστηκε σε έξι από τις μεγαλύτερες τράπεζες.

Σύμφωνα με το δυσκολότερο σενάριο, η κεφαλαιακή επάρκεια των 30 τραπεζών που συμμετείχαν στις δοκιμασίες υποχώρησε κατά μέσο όρο στο 7,6%. Στις αρχές του 2009 η ελάχιστη κεφαλαιακή επάρκεια των αμερικανικών τραπεζών βρισκόταν στο 5,5% σύμφωνα με τη Fed. Παράλληλα, όλες οι τράπεζες κάλυψαν τον δείκτη μόχλευσης. Η κεφαλαιακή επάρκεια της Zion υποχώρησε στο 3,5% σύμφωνα με το πιο απαισιόδοξο σενάριο. Τον προηγούμενο μήνα η διοίκηση της τράπεζας είχε ανακοινώσει ότι περιμένει πως θα χρειαστεί να υποβάλει ξανά το σχέδιο για διανομή μερισμάτων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή