Αμερικανικός έλεγχος σε funds που επενδύουν στη Ρωσία

Αμερικανικός έλεγχος σε funds που επενδύουν στη Ρωσία

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι έλεγχοι που πραγματοποιεί η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC) σε κεφάλαια με επενδύσεις στη Ρωσία συνηθίζονται όταν επικρατούν αντίξοες συνθήκες σε χώρες όπου είναι εκτεθειμένοι Αμερικανοί επενδυτές. Σήμερα, οι έλεγχοι εντείνονται σε μια αρκετά ευμετάβλητη περίοδο για τη Ρωσία, αφού οι μετοχές και το ρούβλι έχουν χάσει σημαντικό μέρος της αξίας τους λόγω της εντεινόμενης κρίσης ανάμεσα στο Κίεβο και στη Μόσχα. Αυτή η κρίση έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις τόσο στην Ευρώπη όσο και στις ΗΠΑ, ιδιαίτερα μετά την προσάρτηση της Κριμαίας που Ε.Ε και Λευκός Οίκος θεωρούν ότι είναι αυθαίρετη. Ετσι, έχει αρχίσει ένας φαύλος κύκλος κυρώσεων σε εταιρείες, πολιτικούς και ιδιώτες μεταξύ Δύσης και Μόσχας, με τη SEC να προτρέπει τα αμοιβαία και διαπραγματεύσιμα (ETFs) κεφάλαια να ενημερώνουν ενδελεχώς τους επενδυτές τους.

Oι ΗΠΑ αποκάλυψαν, επίσης, ότι ο κ. Πούτιν είναι επενδυτής στην εταιρεία διαπραγμάτευσης πετρελαίου Gunvor Group, όπου συνιδρυτής είναι ο Γκενάντι Τιμσένκο, ένας ισχυρός επιχειρηματίας στον ρωσικό ενεργειακό κλάδο εις βάρος του οποίου έχουν επιβληθεί κυρώσεις από τον Λευκό Οίκο. Ο κ. Τιμσένκο κατέχει το 45% από το μετοχικό κεφάλαιο της Gunvor Group, που διατηρεί την έδρα της στην Ελβετία. Επίσης είναι μέτοχος της Novatek, της δεύτερης μεγαλύτερης εταιρείας φυσικού αερίου στη Ρωσία, και της Sibur, της μεγαλύτερης εταιρείας χημικών στη χώρα. «Οι δραστηριότητες του κ. Τιμσένκο στον ενεργειακό κλάδο συνδέονται άμεσα με τον κ. Πούτιν», αναφέρεται στην ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών. Η Gunvor Group διέψευσε την είδηση.

Η επιδείνωση των διμερών σχέσεων ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία έχουν οδηγήσει τον δείκτη Micex στο Χρηματιστήριο της Μόσχας σε απώλειες 12,3% από τις αρχές του έτους, ενώ το ρούβλι υποχώρησε σε επίπεδα ρεκόρ τη Δευτέρα. Οι επαφές της SEC με αμοιβαία και διαπραγματεύσιμα (ETFs) κεφάλαια έχουν ξεκινήσει προτού προειδοποιήσει ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζέι Κάρνεϊ, τους Αμερικανούς επενδυτές να απομακρυνθούν από το Χρηματιστήριο της Μόσχας και πουλήσουν μετοχές ρωσικών εταιρειών. Χθες, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι προχώρησαν σε νέες κυρώσεις εις βάρος στενών συνεργατών του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν αλλά και «βασικών κλάδων της οικονομίας», όπως ανακοινώθηκε από τον Λευκό Οίκο. Αν και ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δεν κατονόμασε την τράπεζα που «παρέχει υλική στήριξη» στη ρωσική κυβέρνηση, πηγές του διεθνούς Τύπου αποκαλύπτουν ότι είναι η Bank Rossiya με έδρα την Αγία Πετρούπολη.

Η SEC, ωστόσο, εστιάζει τις δικές της έρευνες σε πιο τεχνικά ζητήματα, κάτι που συνηθίζει να κάνει ούτως ή άλλως όταν ξεσπάει μια κρίση σε χώρα όπου είναι εκτεθειμένα αμερικανικά κεφάλαια. Τρέφει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα επενδυτικά κεφάλαια που έχουν περισσότερο από 10% έκθεση σε ρωσικά περιουσιακά στοιχεία, συμπεριλαμβανομένων των μετοχών αλλά και των ομολόγων, όπως αποκαλύπτει ανώνυμη πηγή του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters.

Μεταξύ των αμοιβαίων κεφαλαίων με έκθεση στη Ρωσία είναι τα ΙNG Russian Fund, T Rowe Price Emerging Europe Fund, Fidelity Emerging Europe Middle East Africa Fund, Goldman Sachs BRIC Fund και Templeton BRIC Fund, σύμφωνα με λίστα της Thomson Reuters.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή