Η αγορά της Σαγκάης ανοίγει για τους ξένους

Η αγορά της Σαγκάης ανοίγει για τους ξένους

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με προσεκτικά αλλά σταθερά βήματα κινείται η Κίνα προς την απελευθέρωση των αγορών της. Λίγες ημέρες μετά την απόφαση της Λαϊκής Τράπεζας της Κίνας να διπλασιάσει το φάσμα διακύμανσης του γουάν και τη δημοσιοποίηση σαφούς χρονοδιαγράμματος για την απελευθέρωση των επιτοκίων του νομίσματος, το Πεκίνο αποφάσισε μέσα στην εβδομάδα να αυξήσει το ποσοστό συμμετοχής των ξένων στο χρηματιστήριο της Σαγκάης.

Oι επενδυτές στο χρηματιστήριο της Σαγκάης θα μπορούν εφεξής να τοποθετούνται σε περισσότερα προϊόντα, ενώ θα έχουν τη δυνατότητα να αγοράζουν μέχρι και το 30% μιας εταιρείας. Μέχρι τώρα οι ξένοι δεν είχαν το δικαίωμα να επενδύσουν στην ίδια εταιρεία περισσότερο από 20%. Οικονομικοί αναλυτές επικροτούν την απόφαση του Πεκίνου με τον Τομ Γκάτλεϊ, κορυφαίο αναλυτή της GaveKal Dragonomics του Πεκίνου να μιλάει για «σημαντικά βήματα μπροστά». Παράλληλα, το χρηματιστήριο της Σαγκάης ανακοίνωσε πως εφεξής οι ξένοι επενδυτές θα μπορούν να διαπραγματεύονται σε ενυπόθηκα χρεόγραφα, ομόλογα και χρέος που εκδίδεται από τις κινεζικές τράπεζες για πρώτη φορά. Οπως σχολίασε σχετικά ο Ζενγκ Βέιγκανγκ, διαπραγματευτής στη Shanghai Securities, η κίνηση έρχεται σε μια στιγμή που το χρηματιστήριο της Κίνας είναι σε αδύναμη θέση και η ρυθμιστική αρχή ευελπιστεί να προσελκύσει περισσότερες επενδύσεις. Αλλοι οικονομικοί αναλυτές επισημαίνουν, πάντως, πως στην πραγματικότητα το επιτρεπόμενο στους ξένους ποσοστό επενδύσεων παραμένει χαμηλό και ανταποκρίνεται μόνον σε ένα πολύ περιορισμένο ποσό. Επιπλέον η επιβράδυνση της ανάπτυξης που έχει γνωρίσει η Κίνα τους τελευταίους μήνες έχει έτσι κι αλλιώς περιορίσει το ενδιαφέρον των επενδυτών για τοποθετήσεις στην κινεζική αγορά και ως εκ τούτου οι νέοι κανόνες δεν αναμένεται να έχουν μεγάλο αντίκτυπο.

Οι άμεσες ξένες επενδύσεις σε κινεζικά αξιόγραφα περιορίστηκαν τα τελευταία χρόνια. Αυτό οφείλεται στην επικρατούσα αντίληψη των τελευταίων ετών πως καθοριστική επιρροή στις αγορές δεν ασκούν πλέον τα θεμελιώδη μακροοικονομικά μεγέθη και η οικονομική ευρωστία των επιχειρήσεων αλλά η φημολογία περί του ποια κατεύθυνση θα έχει στο μέλλον η νομισματική πολιτική των κεντρικών τραπεζών και τι είδους πακέτα στήριξης της οικονομίας θα αποφασίσουν οι κυβερνήσεις. Οι επενδυτές αναφέρουν, άλλωστε, ως πρόβλημα τα θέματα της εταιρικής διακυβέρνησης. Οπως επισημαίνουν οικονομικοί αναλυτές, οι πιο συντηρητικοί επενδυτές επιδεικνύουν επιφυλακτικότητα εξαιτίας της ασάφειας που επικρατεί ως προς το πώς θα φορολογεί τα κέρδη τους το Πεκίνο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή