Αποδόσεις

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πετρέλαιο

Ανοδικά κινούνταν χθες οι τιμές του πετρελαίου, καθώς η είδηση των νέων κυρώσεων κατά της Ρωσίας από πλευράς των ΗΠΑ επανέφερε την ανησυχία στην αγορά, ανακόπτοντας την υποχώρηση των τελευταίων ημερών. Ειδικότερα, το Brent είχε καταγράψει συνολική υποχώρηση κατά 1,5% από τις 14 Μαρτίου που ήταν και η πλέον παρατεταμένη από τον Νοέμβριο. Τα προθεσμιακά συμβόλαια αργού ΗΠΑ για παράδοση Μαΐου σημείωναν χθες το απόγευμα άνοδο στα 99,35 δολ. το βαρέλι στη Νέα Υόρκη, ενώ το Brent για παράδοση Μαΐου σημείωνε άνοδο στα 106,88 δολάρια το βαρέλι. Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Bloomberg, το αργό ΗΠΑ μπορεί να υποχωρήσει την επόμενη εβδομάδα εξαιτίας αύξησης των αποθεμάτων του αμερικανικού κράτους κατά 5,85 εκατ. βαρέλια στα 375,9 εκατ. βαρέλια, που είναι το υψηλότερο επίπεδο από τις 29 Νοεμβρίου.

Ανοδικά η τιμή του χρυσού

Η τιμή του χρυσού κινήθηκε ανοδικά την τελευταία ημέρα της εβδομάδας, διακόπτοντας την κάμψη των προηγούμενων πέντε συνεδριάσεων στο Λονδίνο. Βασικός παράγοντας, ο οποίος επηρέασε τη διάθεση των επενδυτών ήταν η ανησυχία για την πολιτικοοικονομική κρίση στην Ουκρανία, η οποία έστρεψε το αγοραστικό ενδιαφέρον προς το πολύτιμο μέταλλο. Σε περιόδους αβεβαιότητας στη διεθνή πολιτική σκηνή, ο χρυσός εκλαμβάνεται ως ασφαλές καταφύγιο. Τα υψηλότερα επίπεδα εξαμήνου άγγιξε η τιμή του χρυσού στις 17 Μαρτίου, όταν οι διαφωνίες Μόσχας – Βρυξελλών για την Ουκρανία οξύνθηκαν με τις κυρώσεις προς τη Ρωσία. Χθες στο Λονδίνο η τιμή του χρυσού ενισχυόταν στις πρωινές συναλλαγές κατά 0,8% στα 1.338,70 δολάρια η ουγγιά, ενώ την Πέμπτη είχε υποχωρήσει στα χαμηλότερα επίπεδα από τις 28 Φεβρουαρίου και συγκεκριμένα στα 1.320,58 δολάρια η ουγγιά. Συνολικά αυτή την εβδομάδα το πολύτιμο μέταλλο εμφάνισε κάμψη 3,2%. Κατά την επισήμανση του Τζέφρι Κάρι, επικεφαλής του τμήματος ερευνών αγορών εμπορευμάτων της Goldman Sachs, η σημερινή ενίσχυση του χρυσού αποδίδεται σε παράγοντες με εφήμερο χαρακτήρα: οι θερμοκρασίες στις ΗΠΑ, οι φόβοι για την υπερχρέωση των κινεζικών εταιρειών και οι γεωπολιτικές διενέξεις.

Ομόλογα Ελληνικού Δημοσίου

H επάνοδος της Ελλάδας στις αγορές πριν από τις ευρωεκλογές έχει ενισχύσει τις συναλλαγές στην εγχώρια αγορά ομολόγων, καθώς αυτήν την εβδομάδα η συνολική αξία προσέγγισε τα 25 εκατ. Ταυτόχρονα το θετικό κλίμα διατηρήθηκε από την επιτυχημένη έκδοση ομολόγων της Πειραιώς. Μάλιστα, η Nomura προβλέπει νέα άνοδο στις τιμές του ελληνικού 10ετούς ομολόγου, με την απόδοση να υποχωρεί επιπλέον κατά 80 μ.β., προς το 6%. Σήμερα η απόδοση του ιταλικού 10ετούς διαμορφώνεται στο 3,35%, στο 3,30% του ισπανικού και στο 4,37% του πορτογαλικού. Η τιμή της σειράς (strip) των 20 νέων ελληνικών ομολόγων διαμορφώθηκε στα 66,50 λεπτά/ευρώ τo απόγευμα της Πέμπτης. Η τιμή του 10ετούς ομολόγου που λήγει στις 24 Φεβρουαρίου του 2024 διαμορφώθηκε στα 74,60 λεπτά του ευρώ, με την απόδοση στο 6,88%. Η διαφορά απόδοσης (spread) από τα γερμανικά ομόλογα ανήλθε στις 531 μ.β.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή