Euractiv: « Θύμα της προσάρτησης της Κριμαίας ο αγωγός South Stream »

Euractiv: « Θύμα της προσάρτησης της Κριμαίας ο αγωγός South Stream »

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ο South Stream θύμα της προσάρτησης της Κριμαίας» είναι ο τίτλος ανάλυσης της διαδικτυακής πύλης Euractiv στην οποία αναφέρεται ότι, λόγω της επιθυμίας των ηγετών της ΕΕ να αποκτήσουν ενεργειακή ανεξαρτησία από τη Ρωσία, όπως φάνηκε στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, το εγχείρημα του αγωγού South Stream που μεταφέρει ρωσικό αέριο στην Ευρώπη παρακάμπτοντας την Ουκρανία μπορεί να μην υλοποιηθεί.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η ιταλική εταιρεία ενέργειας ΕΝΙ, ο βασικός μέτοχος του εγχειρήματος, έχει πλέον ενδοιασμούς για το εγχείρημα, ενώ και ο Ρώσος μεγιστάνας που κέρδισε το διαγωνισμό για τη βουλγαρική επέκταση του αγωγού εμφανίζεται στη μαύρη λίστα που υιοθέτησαν οι ΗΠΑ ως απάντηση στην προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία.

Οι κυρώσεις οδηγούν σε δέσμευση των περιουσιακών στοιχείων του Γκενάντι Τιμτσένκο, εμποδίζοντας έτσι την εταιρεία του να κάνει συναλλαγές σε ευρωπαϊκό έδαφος και μπλοκάροντας την κατασκευή του αγωγού.

Το όνομα του Τιμτσένκο, ωστόσο, δεν εμφανίζεται στην ευρωπαϊκή λίστα. Ο επιχειρηματίας λέγεται ότι διαθέτει το 63% της Stroytransgaz, που έχει αναλάβει την κατασκευή του βουλγαρικού τμήματος του αγωγού.

Στη Βουλγαρία, ο Υπουργός Ενέργειας διέψευσε τα δημοσιεύματα περί ανάθεσης του έργου στην Stroytransgaz και η βουλγαρική καθημερινή εφημερίδα Standart φιλοξενεί δηλώσεις του, σύμφωνα με τις οποίες δε γνωρίζει τον ανάδοχο του διαγωνισμού.

Στο μεταξύ, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΝΙ Σκαρόνι είχε χαρακτηρίσει ήδη πριν την ανακοίνωση των κυρώσεων, το μέλλον του αγωγού «κάπως σκοτεινό». Ο ίδιος εκτιμά ότι η κρίση στην Ουκρανία μπορεί να δυσχεράνει την πολύπλοκη διαδικασία αδειοδότησης. «Θα θέσει υπό αμφισβήτηση τις πολλές άδειες που οι ευρωπαϊκές χώρες πρέπει να δώσουν για την ολοκλήρωση του έργου» ανέφερε σχετικά.

Πηγή: ΑΜΠΕ

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή