Νέα απειλή η αύξηση δανείων χαμηλής εξασφάλισης

Νέα απειλή η αύξηση δανείων χαμηλής εξασφάλισης

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Aνήσυχες είναι οι ευρωπαϊκές εποπτικές αρχές από το μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον που εκδηλώνεται για τα δάνεια χαμηλής εξασφάλισης, φοβούμενες μήπως οδηγήσει στη δημιουργία νέας «φούσκας» με επιπτώσεις ανάλογες της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2007-09. Η τάση αυτή έχει ήδη καλλιεργηθεί στις ΗΠΑ, όπου η αγορά των δανείων χαμηλής εξασφάλισης έχει εμφανίσει τεράστια δραστηριότητα μέσα στο 2013.

Σύμφωνα με στοιχεία της S&P Capital IQ/LCD, ο όγκος των πιστώσεων που δόθηκαν στο πρώτο εννεάμηνο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2013 ανήλθε στα 162 δισ. δολάρια και ως εκ τούτου ήταν πενταπλάσιος από την αντίστοιχη περίοδο του 2012. Μέχρι τα τέλη του 2013, τα δάνεια χαμηλής εξασφάλισης στις ΗΠΑ και την Ευρώπη έφθασαν το ρεκόρ των 260 δισ. δολαρίων, αντανακλώντας το 57% των εξαγορών με μόχλευση, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της S&P Capital IQ/LCD που παραθέτει σε σχετικό δημοσίευμα η βρετανική εφημερίδα Financial Times.

Πρόκειται για αύξηση της τάξεως του 69% από το 2007, γεγονός που προκαλεί μεγάλη ανασφάλεια στις ρυθμιστικές αρχές για τη δημιουργία μιας νέας «φούσκας», όταν οι οικονομίες του ευρωπαϊκού Νότου βρίσκονται σε κρίσιμο στάδιο ανάκαμψης. Σε μεμονωμένη βάση ωστόσο, ο συνολικός όγκος των εξαγορών με μόχλευση στην Ευρώπη παραμένει χαμηλότερος συγκριτικά με το 2007. Στις ΗΠΑ, τέτοιας φύσεως πηγές χρηματοδότησης είναι πολύ πιο διαδεδομένες.

«Το μακροοικονομικό περιβάλλον στην Ευρώπη συνεχίζει να βελτιώνεται και οι επενδυτές είναι πιο άνετοι στις αγορές αυτές», σημειώνει ο Μάικλ Μάστερς, διευθυντικό στέλεχος στον τομέα των εξαγορών με μόχλευση. «Οι επενδυτές δεν έχουν ακόμη εξαντλήσει το κυνήγι για υψηλές αποδόσεις», προσθέτει ο ίδιος. Οι εξαγορές με μόχλευση πραγματοποιούνται, κατά παράδοση, μέσα από την έκδοση ομολογιακών δανείων και οι αγοραστές είναι, κατά κύριο λόγο, ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια (private equity funds). Τα δάνεια χαμηλής εξασφάλισης, τα οποία χρησιμοποιούνται για τη χρηματοδότηση εξαγορών με μόχλευση, υπόσχονται υψηλότερες αποδόσεις, αλλά με μεγαλύτερο ρίσκο, διότι δεν εμπεριέχουν όρους στις καθιερωμένες συμβάσεις δανείων, όπως η παρουσίαση ετήσιων ισολογισμών στις τράπεζες. Η δομή αυτών των δανείων είναι πιο χαλαρή από έναν συμβατικό τραπεζικό δάνειο.

Η ΕΚΤ προσπάθησε να χαμηλώσει τους τόνους σε ό,τι αφορά τα δάνεια χαμηλής εξασφάλισης, τονίζοντας ότι προς το παρόν δεν υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ανησυχίας γι’ αυτές τις πρακτικές των τραπεζών. Στη Βρετανία, η αρχή προληπτικής ρύθμισης των αγορών που λειτουργεί υπό την αιγίδα της Τράπεζας της Αγγλίας ανακοίνωσε ότι «παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις», σύμφωνα με ανώνυμη πηγή που μίλησε στους Financial Times. Στις ΗΠΑ, η ομοσπονδιακή τράπεζα (Fed) και η τραπεζική εποπτική αρχή τόνισαν ότι η έλλειψη «ουσιαστικών» εγγυήσεων είναι σημάδι ότι χαλαρώνουν επικίνδυνα οι προϋποθέσεις στη χορήγηση δανείων.

Mια τράπεζα που έχει προσελκύσει την προσοχή των αρμοδίων στη Βρετανία είναι η Barclays, επειδή έχει αναπτύξει μεγάλη δραστηριότητα στον πεδίο των εξαγορών με μόχλευση ή leveraged buyouts. Μία από τις πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις εξαγοράς με μόχλευση στην Ευρώπη, που χρηματοδοτήθηκε με δάνειο χαμηλής εξασφάλισης μέσα στο 2013, ήταν η πώληση μειοψηφικού μεριδίου από το μετοχικό κεφάλαιο της γαλλικής εταιρείας κτηνιατρικών ερευνών και προϊόντων Ceva Sante Animale. Στους αναδόχους για το ομολογιακό δάνειο ενός δισ. ευρώ της Ceva Sante Animale ήταν κάποιες από τις ισχυρότερες τράπεζες στον κόσμο, δηλαδή οι Goldman Sachs, Nomura, Credit Agricole και Natixis. Στις ΗΠΑ, οικονομικοί αναλυτές επισημαίνουν ότι το επενδυτικό ενδιαφέρον για τα δάνεια χαμηλής εξασφάλισης ήταν ιδιαίτερα ζωηρό το δίμηνο Ιουλίου-Αυγούστου, δηλαδή ακόμη και αφού ο Μπεν Μπερνάνκι, τότε πρόεδρος της Fed, υπονόησε πρώτη φορά ότι θα αρχίσει η αναδίπλωση των μέτρων στήριξης της αμερικανικής οικονομίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή