Επιβραδύνθηκε στην Κίνα ο κλάδος μεταποίησης

Επιβραδύνθηκε στην Κίνα ο κλάδος μεταποίησης

1' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο κινεζικός δείκτης υπευθύνων παραγγελιών (PMI) στη μεταποίηση υποχώρησε στο 48,1 τον Μάρτιο, δηλαδή στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων οκτώ μηνών, σύμφωνα με τον δείκτη των HSBC/Markit. Η υποχώρηση του ιδιωτικού τομέα στην Κίνα στη διάρκεια ολόκληρου του α΄ τριμήνου δείχνει αφενός ότι η κινεζική μηχανή έχει αρρυθμίες, ωστόσο παράλληλα αυξάνει τις προσδοκίες των επενδυτών πως η κινεζική κυβέρνηση θα παρέμβει με μέτρα στήριξης της οικονομίας προκειμένου να συγκρατήσει την υποχώρηση του ΑΕΠ. Ο κινεζικός δείκτης PMI βρίσκεται κάτω από το όριο του 50, που σηματοδοτεί τη διαφορά μεταξύ ανάπτυξης και συρρίκνωσης της οικονομίας, από τον Ιανουάριο, δικαιολογώντας σε κάποιο βαθμό τις ανησυχίες ορισμένων επενδυτών για επιβράδυνση της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο. Η παραγωγή της κινεζικής μεταποίησης και οι νέες παραγγελίες που δέχτηκαν οι εταιρείες τον Μάρτιο ήταν μειωμένες, ωστόσο οι νέες παραγγελίες προς εξαγωγή αυξήθηκαν για πρώτη φορά τους τελευταίους τέσσερις μήνες, στοιχείο που υποδηλώνει ότι για την επιβράδυνση ευθύνεται, κυρίως, η ασθενική εσωτερική ζήτηση.

«Συνήθως, ο δείκτης PMI ανακάμπτει τον Μάρτιο αφού ανακάμπτει η οικονομική δραστηριότητα μετά τους εορτασμούς του κινεζικού νέου έτους, αλλά αυτός ο PMI είναι απογοητευτικός», εξηγεί στο Reuters ο κ. Γουέι Γιάο, οικονομολόγος της Societe Generale στο Χονγκ Κονγκ. «Η κυβέρνηση πιθανότατα θα χρειαστεί να προχωρήσει σε ορισμένα μέτρα στήριξης της οικονομίας», εκτίμησε ο κ. Γουέι Γιάο. Νωρίτερα τον Μάρτιο, κινεζικές πηγές είχαν αποκαλύψει στο Reuters πως η κινεζική κεντρική τράπεζα είναι έτοιμη να χαλαρώσει τη νομισματική της πολιτική προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος για αύξηση του κινεζικού ΑΕΠ κατά 7,5% το 2014.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή