Υποχώρηση του ευρώ, λόγω πιθανής χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ

Υποχώρηση του ευρώ, λόγω πιθανής χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ευρώ υποχωρεί, καθώς οι επενδυτές ανησυχούν μετά τις συνεχείς δηλώσεις αξιωματούχων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), με τον επικεφαλής Μάριο Ντράγκι να υπαινίσσεται μία ριζική χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής.

Η ισοτιμία του ενιαίου νομίσματος διολίσθησε χθες σε χαμηλό τριών εβδομάδων, φθάνοντας στα 1,3749 δολάρια, μετά τη δήλωση του Προέδρου της Κεντρικής Τράπεζας της Γερμανίας (Μπούντεσμπανκ) Γενς Βάιντμαν ότι η θέσπιση αρνητικών επιτοκίων (για τις καταθέσεις από τις τράπεζες στην ΕΚΤ) αποτελεί μία δυνατότητα για να περιορισθεί η ισχύς του ευρώ. Ο κ. Βάιντμαν πρόσθεσε ότι δεν αποκλείεται ούτε η ποσοτική χαλάρωση (quantitative easing) για να αντιμετωπίσει η ΕΚΤ τον αποπληθωρισμό.

Η ισοτιμία του ευρώ – που είχε φθάσει σε υψηλό 2,5 ετών στα μέσα Μαρτίου καθώς υποχωρούσαν οι προσδοκίες για περαιτέρω χαλάρωση της πολιτικής από την ΕΚΤ – ανέκαμψε λίγο μετά από νέα δήλωση του κ. Βάιντμαν ότι η τρέχουσα ισοτιμία του ευρώ δεν απαιτεί τη λήψη μέτρων νομισματικής πολιτικής.

Στην μικρή ανάκαμψη συνέβαλαν, σύμφωνα με διαπραγματευτές της αγοράς συναλλάγματος, και τα σχόλια του Προέδρου της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι , ο οποίος δήλωσε ότι η κεντρική τράπεζα δεν βλέπει συμπτώματα αποπληθωρισμού στην καταναλωτική δαπάνη. Ωστόσο, το γεγονός ότι η Μπούντεσμπανκ είναι ανοικτή στην αγορά περιουσιακών στοιχείων από την ΕΚΤ για την αντιμετώπιση του αποπληθωρισμού αποτελεί μία χωρίς προηγούμενο χαλάρωση της αυστηρής στάσης της έναντι της ποσοτικής χαλάρωσης. Το γεγονός αυτό ήταν αρκετό για να κρατήσει τους επενδυτές προσώρας μακριά από το ευρώ.

Η ισοτιμία του ευρώ υποχώρησε σήμερα στα 1,3801 δολάρια ή 0,17% από το χθεσινό κλείσιμο.

Ένας αυξανόμενος αριθμός αξιωματούχων ενίσχυσαν τη ρητορική τους κατά του ισχυρού ευρώ, καθώς αυτό μειώνει τον εισαγόμενο πληθωρισμό και διατηρεί τον κίνδυνο αποπληθωρισμού στην Ευρωζώνη.

Το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ και επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Φινλανδίας Έρκι Λικάνεν δήλωσε τη Δευτέρα ότι η κεντρική τράπεζα παρακολουθεί στενά την ισοτιμία του ευρώ για την επίπτωση που έχει στον πληθωρισμό, ενώ ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και αρμόδιος για τη βιομηχανία Αντόνιο Ταγιάνι δήλωσε χθες ότι το ευρώ είναι πολύ ισχυρό με την ισοτιμία του στα 1,40 δολάρια.

Ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Σλοβακίας, που είναι επίσης μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ, δήλωσε ότι το ευρώ αναμένεται να εξασθενήσει έως το τέλος του έτους.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή