Κραδασμοί στη ρωσική οικονομία από τις κυρώσεις Ε.Ε. και ΗΠΑ

Κραδασμοί στη ρωσική οικονομία από τις κυρώσεις Ε.Ε. και ΗΠΑ

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα πρόθυρα ύφεσης ενδέχεται να εξωθούν τη ρωσική οικονομία οι κυρώσεις από την Ευρωπαϊκή Ενωση και τις ΗΠΑ, ενώ η φημολογία για ενδεχόμενη κρατικοποίηση ξένων επιχειρήσεων ενδέχεται να απομακρύνει τους ξένους επενδυτές από τη Ρωσία.

Η πρώτη ηχηρή είδηση ήταν η ανακοίνωση της ρωσικής τράπεζας SMP Bank πως όταν έγινε γνωστή η είδηση των κυρώσεων από τις ΗΠΑ οι καταθέτες της εκταμίευσαν άμεσα συνολικά εννέα δισ. ρούβλια, ποσό αντίστοιχο των 248 εκατ. δολαρίων. Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της SMP Bank, Ντμίτρι Καλαντίρσκι, τα τέσσερα δισ. ρούβλια αναλήφθησαν από φυσικά πρόσωπα, ενώ τα υπόλοιπα πέντε δισ. από επιχειρήσεις και οργανισμούς.

Συνολικά, άλλωστε, τα κεφάλαια που έχουν αποσύρει οι επενδυτές από ρωσικά αξιόγραφα και ομόλογα έφθασαν τα 5,5 δισ. δολάρια από την αρχή του έτους και μέχρι τις 20 Μαρτίου. Εκτιμάται, μάλιστα, πως οι εκροές κεφαλαίων από τη Ρωσία ενδέχεται να φθάσουν τα 70 δισ. δολ. μέσα στο πρώτο τρίμηνο του έτους, όταν στο σύνολο του περασμένου έτους δεν υπερέβησαν τα 63 δισ. δολάρια.

Οπως επισημαίνει στο BBC ο Πολ Ιβάν, αναλυτής του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πολιτικής στις Βρυξέλλες, «η Ρωσία μπορεί να ζημιωθεί πάρα πολύ από όλα αυτά». Ο ίδιος τονίζει πως οι επενδυτές έχουν θορυβηθεί από τα τεκταινόμενα και ειδικότερα από όσα συζητήθηκαν στην Ανω Βουλή της ρωσικής Δούμας για το ενδεχόμενο να κατασχεθούν και να κρατικοποιηθούν ξένες επιχειρήσεις ως αντίποινα στις διεθνείς κυρώσεις.

Οπως χαρακτηριστικά τόνισε ο κ. Ιβάν, «αν ήμουν επενδυτής και άκουγα για κρατικοποίηση περιουσιακών στοιχείων, μάλλον θα αναζητούσα μια πιο σταθερή αγορά».

Την ίδια στιγμή, οι μεγαλύτερες τράπεζες, συμπεριλαμβανομένης της κρατικής VTB Capital, εκτιμούν πως η ένατη οικονομία στον κόσμο θα συρρικνωθεί επί τουλάχιστον δύο τρίμηνα εξαιτίας των κραδασμών που προκαλεί στις αγορές η προσάρτηση της Κριμαίας.

Ηδη ο βασικός δείκτης του ρωσικού χρηματιστηρίου Micex έχει κάνει «βουτιά» 13,7% στη διάρκεια του έτους, όταν ο δείκτης MSCI των αναδυόμενων αγορών έχει υποχωρήσει μόνον κατά 5%.

Το ρούβλι έχει καταγράψει τη δεύτερη χειρότερη απόδοση μεταξύ των νομισμάτων των αναδυόμενων αγορών.

Γερμανορωσικές ανταλλαγές στον ενεργειακό τομέα

Εντονο προβληματισμό έχει προκαλέσει στη Γερμανία η συμφωνία ανταλλαγής περιουσιακών στοιχείων ανάμεσα στον ρωσικό ενεργειακό κολοσσό Gazprom και στην επί χρόνια εταίρο του στη Γερμανία, την BASF. Μολονότι έχει ανακοινωθεί από το 2012 και υπεγράφη τελικά τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους, με προοπτική ολοκλήρωσής του στα μέσα του 2014, επανεξετάζεται στο πλαίσιο της τρέχουσας γεωπολιτικής κρίσης.

Η συμφωνία προβλέπει πως η Gazprom θα αυξήσει το μερίδιό της στη γερμανική επιχείρηση αποθήκευσης και διανομής φυσικού αερίου Wingas από λιγότερο του 50%, που είναι τώρα, στο 100%. Σε αντάλλαγμα η BASF θα λάβει μερίδιο στα κοιτάσματα φυσικού αερίου της δυτικής Σιβηρίας. Σε απάντηση παρεμβάσεων από πλευράς Γερμανών βουλευτών του κόμματος των Πρασίνων και του προέδρου της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων της Bundestag, το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών απάντησε, πάντως, πως η Gazprom δραστηριοποιείται στη Γερμανία εδώ και χρόνια και δεν θεωρεί ότι «η συναλλαγή εγκυμονεί κινδύνους για την προσφορά φυσικού αερίου».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή