Σε πολυετές χαμηλό οι αποδόσεις των ομολόγων της Περιφέρειας της Ευρωζώνης

Σε πολυετές χαμηλό οι αποδόσεις των ομολόγων της Περιφέρειας της Ευρωζώνης

1' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της Περιφέρειας της Ευρωζώνης υποχώρησαν στο χαμηλότερο επίπεδο πολλών ετών και το ευρώ καταγράφει απώλειες, καθώς ενισχύθηκαν οι εικασίες ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) μπορεί να χαλαρώσει σύντομα τη νομισματική πολιτική της.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια υποχωρούν, ακολουθώντας τη Wall Street, όμως το επίκεντρο της προσοχής στις άλλες ευρωπαϊκές αγορές εστιάσθηκε στο αν είναι πιθανή η λήψη μέτρων από την ΕΚΤ για την τόνωση της οικονομίας της Ευρωζώνης.

Οι αποδόσεις των 10ετών ισπανικών ομολόγων διαμορφώθηκαν στο 3,271% – ένα νέο χαμηλό επίπεδο 8 ετών – και των ιταλικών στο 3,327% που είναι χαμηλό 8,5 ετών, ενώ των πορτογαλικών τίτλων υποχώρησαν στο 4,091%, νέο χαμηλό 4ετίας.

Η ισοτιμία του ευρώ υποχωρεί κατά 0,15% στο επίπεδο των 1,3579 δολαρίων.

Το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ και επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Γερμανίας (Μπούντεσμπανκ) Γενς Βάιντμαν δήλωσε την Τρίτη ότι τα αρνητικά επιτόκια (σ.σ: για τις καταθέσεις χρημάτων από τις τράπεζες στην ΕΚΤ) παρέχουν μία δυνατότηταπεριορισμού της ισχύος του ευρώ και ότι δεν αποκλείεται η αγορά (από την ΕΚΤ) δανείων και άλλων περιουσιακών στοιχείων από τις τράπεζες για τη στήριξη της οικονομίας της Ευρωζώνης.

Οι δηλώσεις του εξέπληξαν τους επενδυτές, δεδομένης της μακράς αντίστασης της Μπούντεσμπανκ στην πολιτική ποσοτικής χαλάρωσης. Ο Πρόεδρος της ΕΚΤ κ. Μάριο Ντράγκι δήλωσε την ίδια ημέρα ότι η κεντρική τράπεζα είναι έτοιμη να δράσει, εάν ο πληθωρισμός υποχωρήσει περισσότερο του αναμενόμενου.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή