Ουρές στην Ιαπωνία για αγορά χρυσού

Ουρές στην Ιαπωνία για αγορά χρυσού

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αυξημένο αγοραστικό ενδιαφέρον για ράβδους χρυσού, καθώς και κοσμήματα εκδηλώνεται τις τελευταίες εβδομάδες στην Ιαπωνία εν όψει της 1ης Απριλίου, οπότε και τίθεται σε εφαρμογή η πρώτη αύξηση στον φόρο κατανάλωσης από 5% σε 8% με την επόμενη στο 10% το 2015, αναφέρουν σε δημοσίευμά τους οι Financial Times. Αποσκοπώντας να αποφύγουν αυτήν την επιβάρυνση, οι Ιάπωνες αποδύονται σε καταναλωτικές δαπάνες, ώστε να αποκτήσουν εν γένει μη ευπαθή και μη αλλοιώσιμα αγαθά. Σύμφωνα με την Tanaka Κikinzoku Jewelry, που ειδικεύεται στα πολύτιμα μέταλλα, οι πωλήσεις ράβδων χρυσού σε επτά καταστήματά της ενισχύθηκαν άνω του 500% από τις αρχές Μαρτίου. Στο κεντρικό της στην περιοχή Γκίνζα του Τόκιο, όπου υπάρχουν ακριβά καταστήματα και οικήματα, πολλοί περίμεναν στην ουρά ώρες για να αγοράσουν χρυσό. Καθεμιά ράβδος 500 γραμμαρίων κοστίζει 22.500 δολάρια.

Πάντως, στη διεθνή αγορά πολυτίμων μετάλλων, παρατηρήθηκε πτώση του χρυσού κατά 6% από τα μέσα του μηνός. Χθες η τιμή του διαμορφώθηκε στα 1.295 δολάρια η ουγγιά. Το 2013 η τιμή του πολύτιμου μετάλλου απώλεσε 28% της αξίας της συνολικά, ουσιαστικά θέτοντας τέλος σε μία αδιάλειπτη δωδεκαετία ανόδου. Κατά τον Γιούτσι Ικεμίζου, επικεφαλής του τμήματος συναλλαγών εμπορευμάτων της Standard Bank στην ιαπωνική πρωτεύουσα, τον τελευταίο καιρό η αγορά αυτή δείχνει σημάδια σταθεροποίησης. Η σημαντική πτώση της ισοτιμίας του γιεν μετά την εφαρμογή της πολιτικής εκτεταμένης νομισματικής χαλάρωσης, που υπαγόρευσε ο πρωθυπουργός Σίνζο Αμπε, σε συνδυασμό με την άνοδο του πληθωρισμού στρέφει ολοένα και περισσότερους ανθρώπους στον χρυσό. Τα επενδυτικά κεφάλαια Fruit of Gold ETF, τα οποία συνδέονται με την αγορά χρυσού και τα διαχειρίζεται η Mitsubishi UFJ Trust and Banking, είχαν μία αύξηση στα περιουσιακά τους στοιχεία από τους 5,6 στους 6,9 τόνους. Η αύξηση παρατηρήθηκε από τον Δεκέμβριο του 2012, οπότε και ανέλαβε την εξουσία ο Σίνζο Αμπε και μέχρι σήμερα. Πάντως, αναλυτές επισημαίνουν πως δεν είναι μόνον η αύξηση στον φόρο κατανάλωσης, που οδηγεί τους επενδυτές στον χρυσό, αλλά και η πρόνοια, που λαμβάνουν σε περίπτωση αποτυχίας της πολιτικής Αμπε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή