Πάνω από το αναμενόμενο η ανάπτυξη στις ΗΠΑ το δ΄ τρίμηνο του 2013

Πάνω από το αναμενόμενο η ανάπτυξη στις ΗΠΑ το δ΄ τρίμηνο του 2013

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η αμερικανική οικονομία αναπτύχθηκε το τέταρτο τρίμηνο του 2013 με ρυθμό 2,6% σε ετήσια βάση, λίγο περισσότερο απ’ όσο είχε εκτιμηθεί, και ταυτόχρονα την τελευταία εβδομάδα οι αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας μειώθηκαν στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τεσσάρων μηνών. Μελανό σημείο είναι η περαιτέρω υποχώρηση των πωλήσεων υφιστάμενων κατοικιών, γεγονός που σύμφωνα με πολλούς οικονομικούς αναλυτές δεν πρόκειται να αποτρέψει την αμερικανική Ομοσπονδιακή Τράπεζα (Fed) να συνεχίσει με τον ίδιο ρυθμό τη μείωση του προγράμματος αγοράς ομολόγων και πιθανώς να αυξήσει τα επιτόκια δανεισμού λίγο νωρίτερα απ’ όσο ήλπιζαν οι επενδυτές.

Τα νέα στοιχεία για το αμερικανικό ΑΕΠ και την ανεργία ενισχύουν την άποψη πολλών οικονομολόγων πως η αμερικανική οικονομία έχει τα στοιχεία που απαιτούνται προκειμένου να βγει από τον παγωμένο χειμώνα. «Η οικονομία φαίνεται να είναι σε καλύτερη κατάσταση απ’ ό,τι φαινόταν μόλις 24 ώρες νωρίτερα. Η προοπτική της οικονομίας είναι διασφαλισμένη, οπότε θα πρέπει να περιμένει κανείς ότι η Fed θα εξομαλύνει τη νομισματική της πολιτική πιο σύντομα απ’ όσο περιμέναμε», εξηγεί στο Reuters ο κ. Κρις Ράπκι, επικεφαλής οικονομολόγος της Bank of Tokyo-Mitsubishi UFJ στη Νέα Υόρκη. Η πρώτη εκτίμηση για τον ρυθμό επέκτασης του ΑΕΠ το δ΄ τρίμηνο ήταν 2,4% και η ανοδική αναθεώρηση οφείλεται στην πραγματοποίηση μεγαλύτερων καταναλωτικών δαπανών απ’ όσο είχε εκτιμηθεί αρχικά. Η αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,6% μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερη από τα νούμερα που προέρχονται από την Ευρωζώνη, ωστόσο είναι σημαντικά μικρότερη από την αύξηση 4,1% που είχε πετύχει η αμερικανική οικονομία το γ΄ τρίμηνο του 2013.

Βέβαια, οι τομείς απ’ όπου προήλθε η ανάπτυξη το δ΄ τρίμηνο υποδηλώνουν ότι η ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας είναι βιώσιμη και χωρίς τα μέτρα βοήθειας της αμερικανικής Fed. Οι καταναλωτικές δαπάνες, οι οποίες αποτελούν περίπου τα δύο τρίτα της αμερικανικής οικονομικής δραστηριότητας, αυξήθηκαν σε σημαντικό βαθμό στο τέλος του 2013, ενώ και οι επενδύσεις των επιχειρήσεων σε εξοπλισμό ήταν λίγο αυξημένες. «Επιτέλους, η ανάκαμψη είναι αυτοτροφοδοτούμενη. Αν και η ανάπτυξη θα είναι λίγο ασθενέστερη το α΄ τρίμηνο του 2014, η οικονομία θα μπορούσε να επιταχύνει αμέσως το β΄ τρίμηνο”, εκτιμά μιλώντας στο Reuters ο κ. Γκας Φόσερ, οικονομολόγος της PNC Financial Services στο Πίτσμπουργκ. Η ανάπτυξη το α΄ τρίμηνο του 2014 εκτιμάται ότι θα είναι περίπου 2%.

Η ανεργία

Την ίδια στιγμή, οι αρχικές αιτήσεις για χορήγηση επιδόματος ανεργίας την τελευταία εβδομάδα μειώθηκαν κατά 10 χιλιάδες, στις 311 χιλιάδες, το χαμηλότερο επίπεδο από τον περασμένο Νοέμβριο. Ο μέσος όρος των τελευταίων τεσσάρων εβδομάδων, στοιχείο που αποκαλύπτει με μεγαλύτερη ακρίβεια την εικόνα της αγοράς εργασίας, υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο από τον περασμένο Σεπτέμβριο. Η ανακοίνωση των στοιχείων προκάλεσε την ενίσχυση του αμερικανικού δολαρίου έναντι του ιαπωνικού γιεν και την αύξηση των επιτοκίων των αμερικανικών δεκαετών ομολόγων, καθώς οι επενδυτές αρχίζουν να σκέφτονται ότι πλησιάζει όλο και περισσότερο η στιγμή για την πρώτη αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων δανεισμού μετά το 2008. Τέλος, ο δείκτης πωλήσεων υφιστάμενων κατοικιών υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο από τον περασμένο Οκτώβριο εξαιτίας του κακού καιρού, της έλλειψης προσφοράς και των υψηλών επιτοκίων δανεισμού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή