Νέες αποζημιώσεις 9,5 δισ. δολαρίων από την Βank of America

Νέες αποζημιώσεις 9,5 δισ. δολαρίων από την Βank of America

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H Βank of America (BofA) συμφώνησε να πληρώσει αποζημιώσεις 9,5 δισ. δολαρίων στη Fannie Mae και τη Freddie Mac για την πώληση επενδυτικών προϊόντων συνδεδεμένων με στεγαστικά δάνεια που ήταν καταδικασμένα να μην αποπληρωθούν επειδή είχαν εξαρχής εκχωρηθεί με πολύ χαλαρά κριτήρια.

Ετσι κλείνει ένα μεγάλο κεφάλαιο της BofA από το ξέσπασμα της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2007-09 και καταλήγει σε συμφωνία με την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Στεγαστικής Πίστης (FHFA), υπό την αιγίδα της οποίας λειτουργούν οι Fannie Mae και Freddie Mac. Οι δύο χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί εστιάζουν στην τιτλοποίηση δανείων στεγαστικής πίστης, προσφέροντας έτσι μεγάλη ρευστότητα στις αμερικανικές τράπεζες, διότι απορροφούν μεγάλο όγκο πιστώσεων έναντι ρευστού.

Η BofA έχει ήδη καταγράψει απώλειες και έχει επωμισθεί δικαστικές δαπάνες, συνολικού ύψους 50 δισ. δολαρίων, από τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2007-09. Παρ’ όλα αυτά, η τράπεζα φαίνεται να έχει ξαναγεννηθεί από τις στάχτες της, ύστερα από διαγραφές δισεκατομμυρίων δολαρίων σε επισφαλή δάνεια. Η τιμή της μετοχής της έχει υπερτριπλασιαστεί μέσα στα τελευταία χρόνια.

Παράλληλα, η Fed έκρινε πως η BofA είναι αρκετά ισχυρή κεφαλαιακά για να αυξήσει το μέρισμά της από 4 σε 20 σεντς ανά μετοχή. Η Fed έδωσε, επίσης, το πράσινο φως στο σχέδιο επαναγοράς μετοχών της τράπεζας. Μέσα στην εβδομάδα, η BofA συμφώνησε να καταβάλει 25 δισ. δολ. στο πλαίσιο συμβιβαστικής λύσης με τη γενική εισαγγελία της Νέας Υόρκης, η οποία είχε απαγγείλει κατηγορίες στην τράπεζα για την απόκρυψη του μεγέθους των ζημιών της Merrill Lynch προτού την εξαγοράσει το 2008. Το ύψος της αποζημίωσης στη FHFA είναι ένας από τους μεγαλύτερους συμβιβασμούς με αμερικανική τράπεζα. Ωστόσο, η FHFA έχει ασκήσει αγωγές εις βάρος 18 χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων από το 2011. «Ο συμβιβασμός που επιτεύχθηκε σήμερα σηματοδοτεί ένα κομβικό σημείο για την BofA, διότι απομακρύνεται από τα προβλήματα του παρελθόντος προς ένα μέλλον με λιγότερα προβλήματα», δήλωσε ο Τζόε Μόρφορντ, αναλυτής της RBC Markets.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή