Αποδόσεις

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πετρέλαιο

Δεύτερη συναπτή εβδομάδα ανόδου κατέγραψαν οι τιμές του πετρελαίου, καθώς η αγορά αντέδρασε στη μείωση των αμερικανικών αποθεμάτων στις δεξαμενές της Οκλαχόμα. Τα συμβόλαια αργού ΗΠΑ για παράδοση Μαΐου σημείωσαν άνοδο 36 σεντς και κυμαίνονταν χθες στα 101,64 δολ. το βαρέλι στο χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Ν. Υόρκης. Στη συνεδρίαση της Πέμπτης είχαν σημειώσει άνοδο 1,02 δολ. στα 101,28 δολ. το βαρέλι. Το Brent, επίσης για παράδοση Μαΐου, σημείωνε χθες άνοδο 16 σεντς στα 107,99 δολ. το βαρέλι στην αγορά του Λονδίνου. Οπως επισήμανε στο Bloomberg ο Ολε Χάνσεν, αναλυτής της Saxo Bank, «η συνεχής μείωση των αποθεμάτων ασφαλείας έχει αποτελέσει θέμα αυτήν την εβδομάδα», ενώ η τιμή του Brent έχει ενισχυθεί εξαιτίας συνεχιζόμενων διακοπών στην προσφορά από τις ταραχές σε Νιγηρία και Λιβύη.

Πτώση 3,1% για την τιμή του χρυσού

Περιόρισε τις εβδομαδιαίες απώλειες η τιμή του χρυσού την Παρασκευή, καταγράφοντας συνολική πτώση 3,1% από τη Δευτέρα και υποχωρώντας κάτω των 1.300 δολαρίων η ουγγιά. Στη Σαγκάη, η τιμή του πολύτιμου μετάλλου αναρριχήθηκε στα 1.293,59 δολάρια η ουγγιά, αφού νωρίτερα είχε μειωθεί έως τα 1.289,21 δολάρια, δηλαδή στο ναδίρ του τελευταίου ενάμιση μήνα. Αναλυτές επισημαίνουν ότι η πτώση της τιμής του πολύτιμου μετάλλου αναχαιτίσθηκε επειδή αρχίζει να γίνεται ελκυστική για τους επενδυτές σε επίπεδα χαμηλότερα των 1.300 δολαρίων η ουγγιά. «Μια τιμή χαμηλότερη από τα 1.300 δολάρια η ουγγιά είναι κομβικό σημείο για τους επενδυτές του πολύτιμου μετάλλου», δηλώνει ο Τζέιμς Στιλ της UBS.

Σε τριμηνιαία βάση, ήτοι την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου, η τιμή του έχει ενισχυθεί λόγω της αβεβαιότητας που είχε επικρατήσει για την ισχύ της παγκόσμιας ανάπτυξης αλλά και το κλίμα αναστάτωσης από την προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία, μια κίνηση εκ μέρους της Μόσχας που έχει καταδικάσει η Δύση με συνακόλουθες κυρώσεις. Αυτήν την εβδομάδα, όμως, δημοσιοποιήθηκαν στοιχεία που έδειξαν ισχυρότερη του αναμενόμενου ανάκαμψη στις ΗΠΑ, οι οποίες αποτελούν τη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.

Ομόλογα Ελληνικού Δημοσίου

Σε υποτονικούς ρυθμούς κινήθηκαν οι συναλλαγές στην εγχώρια αγορά ομολόγων. Εξαίρεση αποτέλεσε η Τετάρτη όπου πραγματοποιήθηκαν συναλλαγές που ξεπέρασαν σε αξία τα 25 εκατ. Η τιμή της σειράς (strip) των 20 νέων ελληνικών ομολόγων διαμορφώθηκε στα 66,75 λεπτά/ευρώ τo απόγευμα της Πέμπτης. Η τιμή του 10ετούς ελληνικού ομολόγου που λήγει στις 24 Φεβρουαρίου του 2024 διαμορφώθηκε στα 75,75 λεπτά του ευρώ, με την απόδοση να ανέρχεται στο 6,84%. Η διαφορά απόδοσης (spread) από τα γερμανικά ανήλθε στις 540 μ.β. Η τιμή του 10ετούς γερμανικού με ημερομηνία λήξης στις 15 Αυγούστου του 2024 έφτασε στα 104,86 λεπτά του ευρώ, με την απόδοση να ανέρχεται σε 1,44%.

Η ΕΚΤ δείχνει αποφασισμένη να διατηρήσει υψηλά επίπεδα πιστωτικής διευκόλυνσης και να λάβει και περαιτέρω μέτρα αν χρειαστεί, έχει τονίσει ο Μάριο Ντράγκι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή