Στο επίκεντρο τα πιθανά μέτρα τόνωσης της οικονομίας της Κίνας

Στο επίκεντρο τα πιθανά μέτρα τόνωσης της οικονομίας της Κίνας

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε θετικό έδαφος κινήθηκαν οι περισσότεροι κύριοι χρηματιστηριακοί δείκτες σε Ευρώπη και Ασία, την εβδομάδα που διανύσαμε, εν μέσω προσδοκιών για πιθανή υιοθέτηση μέτρων τόνωσης της οικονομίας της Κίνας από την κυβέρνηση και την Κεντρική Τράπεζα, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το ενδεχόμενο μεγαλύτερης από την αναμενόμενη επιβράδυνσης του ρυθμού οικονομικής ανάπτυξης. Χαρακτηριστικά, σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα στον διεθνή Τύπο, ο πρωθυπουργός της Κίνας δήλωσε ότι η κυβέρνηση διαθέτει τα απαραίτητα εργαλεία προκειμένου να στηρίξει την εγχώρια οικονομία, προσθέτοντας ότι σκοπεύει να προχωρήσει σε επενδύσεις υποδομών.

Οι ανησυχίες για τις προοπτικές της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας παγκοσμίως εντάθηκαν ύστερα από την υποχώρηση τον Μάρτιο του δείκτη μεταποιητικής δραστηριότητας PMI της Κίνας σε χαμηλά οκτώ μηνών και τη διατήρησή του κάτω από το κρίσιμο επίπεδο 50 για τρίτο συνεχή μήνα, υποδηλώνοντας συνεχιζόμενη συρρίκνωση του συγκεκριμένου τομέα. Ανησυχίες για την πορεία της οικονομίας προήλθαν επίσης από τις ανακοινώσεις, λίγες ημέρες νωρίτερα, των στοιχείων για τις λιανικές πωλήσεις και τη βιομηχανική παραγωγή. Στις αγορές συναλλάγματος, το ευρώ δέχτηκε πιέσεις την εβδομάδα που διανύσαμε εν μέσω προσδοκιών για πιθανή περαιτέρω χαλάρωση των συνθηκών νομισματικής πολιτικής από την ΕΚΤ τους επόμενους μήνες. Χαρακτηριστικά, ο επικεφαλής της Bundesbank και μέλος του δ.σ. της ΕΚΤ, Γιενς Βάιντμαν, τόνισε ότι τα αρνητικά επιτόκια καταθέσεων είναι μια επιλογή για την Κεντρική Τράπεζα, δεδομένου του ενισχυμένου κοινού νομίσματος, προσθέτοντας ότι η προοπτική υιοθέτησης μέτρων ποσοτικής χαλάρωσης είναι επίσης πιθανή, προκειμένου να αντιμετωπιστούν ενδεχόμενοι κίνδυνοι αποπληθωρισμού. Ως επακόλουθο των δηλώσεων του αξιωματούχου της ΕΚΤ, οι αγορές των κρατικών ομολόγων των χωρών της περιφέρειας της Ευρωζώνης επωφελήθηκαν, με τις αντίστοιχες αποδόσεις να υποχωρούν σε νέα χαμηλά στο τέλος της εβδομάδας.

Το δολάριο συνέχισε να βρίσκει στήριξη στις προσδοκίες της αγοράς για πιθανή αύξηση των επιτοκίων της Fed νωρίτερα από όσο αναμενόταν, ύστερα από τη συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής της Fed την περασμένη εβδομάδα. Η συναλλαγματική ισοτιμία ευρώ/δολαρίου κατέγραψε χαμηλά ενός μηνός την Παρασκευή στις αγορές της Ευρώπης, 1,3700 περίπου, έχοντας υποχωρήσει από τα υψηλά δυόμισι ετών κοντά στα 1,3970, στα οποία βρέθηκε περίπου δύο εβδομάδες νωρίτερα. Το δολάριο ενισχύθηκε και έναντι του ιαπωνικού γιεν, καταγράφοντας την Παρασκευή υψηλό δύο εβδομάδων 102,80.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή