Εγκρίθηκε δόση 436 εκατ. ευρώ προς τη Ρουμανία

Εγκρίθηκε δόση 436 εκατ. ευρώ προς τη Ρουμανία

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

To «πράσινο φως» για την εκταμίευση δόσης 436 εκατ. ευρώ από δάνειο 4 δισ. ευρώ έδωσε το κλιμάκιο του ΔΝΤ στη Ρουμανία, αναφέροντας στην επίσημη ανακοίνωσή του ότι οι στόχοι του προγράμματος έχουν επιτευχθεί στο μεγαλύτερο μέρος. Θα πρέπει να σημειωθεί, ωστόσο, ότι η πρόοδος στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις είναι «άνιση» και συνεχίζουν να υπάρχουν τρωτά σημεία στην οικονομία, τονίζει ο διεθνής οργανισμός. Μέσα στην τελευταία πενταετία, η Ρουμανία, το φτωχότερο κράτος-μέλος της Ε.Ε., έχει υπογράψει τρεις δανειακές συμβάσεις με το ΔΝΤ, την Ε.Ε. και την Παγκόσμια Τράπεζα, υιοθετώντας σκληρά μέτρα λιτότητας για να πειθαρχήσει τη δημοσιονομική της κατάσταση. Ως αποτέλεσμα, από το 2009 μέχρι σήμερα έχει μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμά της από το 7,2% στο 2,5% του ΑΕΠ.

H ρουμανική κυβέρνηση έχει, ωστόσο, περάσει από αρκετές δοκιμασίες πριν παρουσιάσει το νέο πρόγραμμα στο Κοινοβούλιο, με βάση το οποίο προωθούνται διάφορα μέτρα για την ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας αλλά και την αύξηση των κινήτρων για την παραμονή του εργατικού δυναμικού στη χώρα. Ανάμεσα σε άλλα στοχεύει σε βαθμιαία αύξηση του κατώτατου μισθού στα 1.000 λέι (223 ευρώ) μέχρι τα τέλη του 2016, αποβλέποντας μέχρι το 2020 στη βελτίωση του βιοτικού επίπεδου 580.000 ατόμων που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας.

Με βάση, πάντως, το Μνημόνιο που υπεγράφη το 2013 ανάμεσα στη Ρουμανία, το ΔΝΤ, την Παγκόσμια Τράπεζα και την Ε.Ε. τον Νοέμβριο του 2013, η κυβέρνηση του σοσιαλδημοκράτη Βίκτορ Πόντα έχει δεσμευτεί με την εφαρμογή μέτρων όπως η μείωση των κοινωνικών εισφορών ασφάλισης κατά 5% από τις αρχές Ιουλίου του 2014 και η αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα.

Από τον Νοέμβριο του 2013, η πολιτική κατάσταση στη Ρουμανία ήταν αρκετά αβέβαιη, θέτοντας έτσι σε κίνδυνο την πορεία της οικονομίας. Τέλη Φεβρουαρίου, οι υπουργοί Υγείας, Μεταφορών, Διασποράς και Υδάτινων Πόρων στην κυβέρνηση συνασπισμού Σοσιαλιστών και Φιλελευθέρων (PNL) και συνάμα μέλη του Εθνικού Φιλελεύθερου Κόμματος υπέβαλαν την παραίτησή τους. Την παραίτησή τους είχαν, επίσης, υποβάλει οι υπουργοί Δημοσίων Οικονομικών και Οικονομίας. Αρχές Μαρτίου, ωστόσο, διεφάνη ένα συναινετικό κλίμα στον πολιτικό ορίζοντα της χώρας μετά την ψήφο εμπιστοσύνης που παραχωρήθηκε στη νέα κυβέρνηση του Βίκτορ Πόντα, αν και το Εθνικό Φιλελεύθερο Κόμμα, το Δημοκρατικό Φιλελεύθερο Κόμμα (PDL) και το Λαϊκό Κόμμα «Ντιαν Ντιακονέσκου» καταψήφισαν τη νέα κυβέρνηση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή