Η πράσινη ανάπτυξη κερδίζει τις μεγάλες εταιρείες

Η πράσινη ανάπτυξη κερδίζει τις μεγάλες εταιρείες

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Mέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 2000, οι περισσότερες εταιρείες αντιμετώπιζαν το περιβάλλον ως ένα άσχετο ή ακόμη και ενοχλητικό ζήτημα. Ετσι ή αλλιώς, δεν δημοσίευαν πληροφορίες που σχετίζονταν με αυτό. Σήμερα, η κατάσταση έχει αλλάξει δραματικά. Σύμφωνα με τη CDP, μια εταιρεία συλλογής στοιχείων για το περιβάλλον εκ μέρους επενδυτών, περισσότερο από το ήμισυ των εταιρειών που είναι εισηγμένες στα 21 μεγαλύτερα χρηματιστήρια του κόσμου δημοσιεύουν κάποια στοιχεία για το περιβάλλον που συσχετίζονται με ίδιες δραστηριότητες είτε στις λογιστικές καταστάσεις τους, είτε στις αιτήσεις δημόσιας εγγραφής τους, είτε στη CDP κατόπιν δικής τους πρωτοβουλίας. Σε ορισμένα χρηματιστήρια όπως αυτό του Λονδίνου ή της Φρανκφούρτης, πάνω από το 80% των μεγάλων εταιρειών δημοσιεύουν τέτοιας φύσεως στοιχεία όπως είναι οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και οι αποδόσεις επενδυτικών προγραμμάτων για τη μείωση της μόλυνσης του περιβάλλοντος.

Εταιρείες που παράγουν ανεμογεννήτριες και παρεμφερή εξοπλισμό ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όπως η Siemens, δημοσιοποιούν οικειοθελώς στοιχεία για το περιβάλλον για να αναδείξουν το  «πράσινο προφίλ» τους. Σε άλλες περιπτώσεις θα πρέπει να τους ζητηθεί. Στις ΗΠΑ, η επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (Sec) απαιτεί να περιλαμβάνουν οι εταιρείες λεπτομέρειες για ενδεχόμενους κινδύνους στα κέρδη από την αλλαγή των κλιματολογικών συνθηκών στο πλαίσιο της δημοσιοποίησης των ετήσιων ισολογισμών τους. Η βρετανική κυβέρνηση ζητεί από τις μεγάλες εταιρείες να δηλώνουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου στους επενδυτές τους. Η Ευρωπαϊκή Ενωση σχεδιάζει να θέσει όρο στις εταιρείες με προσωπικό άνω των 500 ατόμων να δημοσιοποιούν παρεμφερή στοιχεία για το περιβάλλον στις λογιστικές καταστάσεις τους. Βέβαια, αυτή η πρόταση μπορεί να παραμείνει στο συρτάρι για αρκετό καιρό προτού υλοποιηθεί.

Αυτή η νέα περιβαλλοντική προσέγγιση των εταιρειών πηγάζει από την ανάγκη των επενδυτών να πληροφορούνται ενδελεχώς για δραστηριότητες που συσχετίζονται με το περιβάλλον. Μέχρι σήμερα, πάντως, αυτή η πληροφόρηση είναι ελλιπής. Η Ceres, ένα ακόμη δίκτυο επενδυτών με καλλιεργημένη «πράσινη συνείδηση», εξέτασε τα περιβαλλοντολογικά στοιχεία που υποβάλλουν οι εταιρείες στη Sec και συμπέρανε ότι δεν είναι ικανοποιητικά. Το 2012, λιγότερο από τα δύο τρίτα των ασφαλιστικών εταιρειών δεν δημοσιοποίησαν στοιχεία που αφορούν τις κλιματολογικές αλλαγές. Ωστόσο, ο ασφαλιστικός κλάδος είναι πιο ευάλωτος στις ακραίες καιρικές συνθήκες συγκριτικά με οποιονδήποτε άλλον. Οι αποζημιώσεις για τις καταστροφές που προκλήθηκαν από τον τυφώνα Κατρίνα στις ΗΠΑ είχαν φθάσει τα 30 δισ. δολάρια. Ωστόσο, η δημοσιοποίηση στοιχείων για το περιβάλλον είναι μακράν ωφέλιμο. Ομολογουμένως είναι ένα βάρος που επωμίζονται οι εισηγμένες εταιρείες και όχι μη εισηγμένες. Η καλύτερη πληροφόρηση, όμως, θα βοηθούσε το περιβάλλον, απομακρύνοντας επενδύσεις από τις εταιρείες που το ζημιώνουν. Θα ήταν, παράλληλα, ωφέλιμο και για τις εταιρείες.

Μελέτη του πανεπιστημίου Χάρβαρντ που δημοσιοποιήθηκε το 2011 συμπεραίνει ότι οι εταιρείες που παρουσιάζουν καλύτερες αποδόσεις σε όρους μετοχών και κερδών την τελευταία 18ετία είναι αυτές που δίνουν προσοχή σε ζητήματα του περιβάλλοντος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή