ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το ΔΝΤ αναμένεται να καταβάλει τον Απρίλιο την πρώτη δόση του δανείου προς την Ουκρανία

to-dnt-anamenetai-na-katavalei-ton-aprilio-tin-proti-dosi-toy-daneioy-pros-tin-oykrania-2014811

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναμένεται να είναι έτοιμο να εκταμιεύσει για την Ουκρανία τον Απρίλιο την πρώτη δόση ύψους 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων του νέου δανείου που σύναψε με το Κίεβο, έπειτα από δύο αποτυχημένα προγράμματα βοήθειας που έχει προσφέρει το Ταμείο στη χώρα.

Το ΔΝΤ συμφώνησε την προηγούμενη εβδομάδα επί της αρχής να χορηγήσει ένα δάνειο 14 με 18 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Ουκρανία στο πλαίσιο μιας διεθνούς βοήθειας συνολικού ύψους 27 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ώστε το Κίεβο να καταφέρει να ανατάξει την οικονομία του.

«Η οικονομία της Ουκρανία χρειάζεται μεταρρυθμίσεις εδώ και χρόνια», δήλωσε ο επικεφαλής της διεύθυνσης του ΔΝΤ για την Ευρώπη Ρεζά Μογαντάμ σε συνέντευξή του στην τηλεοπτική υπηρεσία του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς.

«Με τη νέα κυβέρνηση καταφέραμε να καταλήξουμε σε μια συμφωνία για το είδος των πολιτικών που θα εφαρμόσει, ώστε να μπορέσουμε να την υποστηρίξουμε με ένα οικονομικό πρόγραμμα. Φαίνεται να είναι δεσμευμένη, φαίνεται να κατέχει το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και από αυτή την άποψη είμαι αισιόδοξος», πρόσθεσε ο Μογαντάμ.

Οι όροι που έχει θέσει το ΔΝΤ για την παροχή βοήθεια είναι να επιτραπεί στη γρίβνα, το νόμισμα της Ουκρανίας, να διακυμαίνεται πιο ελεύθερα έναντι του δολαρίου, να γίνουν μεταρρυθμίσεις στα οικονομικά του ενεργειακού τομέα και να ακολουθηθεί μια πιο αυστηρή δημοσιονομική πολιτική.

Ο Μογαντάμ σημείωσε ότι το ΔΝΤ αναμένει τις πρώτες συγκεκριμένες ενέργειες από το Κίεβο, όμως πρόσθεσε ότι τα χρήματα θα αρχίσουν να καταβάλλονται σύντομα.
«Ελπίζουμε ότι η πρώτη δόση θα δοθεί τον Απρίλιο, ως το τέλος Απριλίου, και φυσικά αυτό εξαρτάται από την ανάληψη κάποιων ενεργειών».
«Με δεδομένες τις μεγάλες οικονομικές ανάγκες της χώρας τους επόμενους μήνες, η πρώτη δόση από το Ταμείο αναμένεται να είναι μεγαλύτερη από τις επόμενες», επεσήμανε ο Μογαντάμ.

Ήδη σήμερα η κεντρική τράπεζα της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι μείωσε του ελέγχους στην αγορά συναλλάγματος, τους οποίους είχε επιβάλει τον προηγούμενο μήνα σε μια προσπάθεια να εμποδίσει την υποτίμηση του νομίσματος και τη φυγή κεφαλαίου.

Πηγή: ΑΜΠΕ