Ευρωπαϊκή βοήθεια για τα stress tests των κυπριακών τραπεζών

Ευρωπαϊκή βοήθεια για τα stress tests των κυπριακών τραπεζών

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Είμαστε έτοιμοι στο Eurogroup να στηρίξουμε την Κύπρο όταν χρειάζεται», δήλωσε εξερχόμενος του προεδρικού μεγάρου στη Λευκωσία ο πρόεδρος του Eurogroup και υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας, Γερούν Ντάισελμπλουμ. Η βοήθεια αυτή αναμένεται να εκφραστεί σύντομα, στα νέα stress tests των τραπεζών.

Ο προβληματισμός προκύπτει από το γεγονός ότι ο τομέας βρίσκεται ήδη σε αναδιάρθρωση, στο πλαίσιο ενός δύσκολου εθνικού προγράμματος προσαρμογής, σε μια οικονομία σε ύφεση και με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια να προκαλούν αιμορραγία. Το άγχος πηγάζει από την αγωνία για το αν οι κυπριακές τράπεζες που μετέχουν στην άσκηση –Τράπεζα Κύπρου, Ελληνική, Συνεργατισμός, RCB και Alpha Bank– θα καταφέρουν να ανταποκριθούν. Μάλιστα, υψηλόβαθμα τραπεζικά στελέχη δεν θα είχαν αντίρρηση να προωθηθεί στις ευρωπαϊκές αρχές αίτημα εξαίρεσης των κυπριακών τραπεζών από τα stress tests.

Ο μεγαλύτερος φόβος αφορά τον χειρισμό των κυπριακών κρατικών ομολόγων που βρίσκονται στα χαρτοφυλάκιά τους.

Η πιθανότητα μιας μεγάλης απομείωσης –επειδή αξιολογούνται από τους διεθνούς οίκους σε μη επενδυτική κατηγορία–, σε συνδυασμό με την υφιστάμενη πίεση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, προκαλεί πονοκέφαλο στο τραπεζικό σύστημα και ανησυχίες για πρόσθετες κεφαλαιακές ανάγκες.

Η κυπριακή πλευρά έθεσε το θέμα στην αντιπροσωπεία του Eurogroup, με την τελευταία να επιβεβαιώνει την αίσθηση που υπήρχε πως η Ευρωζώνη θα ήταν διαλλακτική. Ο κ. Ντάισελμπλουμ δεν μπήκε σε τεχνικές λεπτομέρειες σχετικά με τα κριτήρια που θα ακολουθήσει η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχη (ΕΒΑ), αλλά ο παριστάμενος πρόεδρος του Euro Working Group, Αυστριακός Τόμας Βίζερ, ανέφερε ότι στην περίπτωση της Κύπρου θα ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι η χώρα βρίσκεται σε πρόγραμμα. Αυτό που αναμένεται είναι ένας ειδικός χειρισμός για τα κυπριακά ομόλογα, με θετικές επιπτώσεις για τις τράπεζες.

«Γνωρίζω ότι η κυπριακή κυβέρνηση εκπληρώνει όλες τις υποχρεώσεις της. Πιστεύω λοιπόν ότι η εμπιστοσύνη θα επανέλθει μόνο και μόνο επειδή όλα τα μέτρα έχουν τεθεί σε εφαρμογή, η ανακεφαλαιοποίηση, η αναδιάρθρωση εκτελείται όπως σχεδιάστηκε και αυτό είναι πολύ σημαντικό», ανέφερε ο κ. Ντάισελμπλουμ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή