Με ετήσιο μισθό 1 δολάριο ο κ. Facebook

Με ετήσιο μισθό 1 δολάριο ο κ. Facebook

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η πολιτική μείωσης μισθών, που ακολουθεί ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ, ο ιδρυτής της εταιρείας του Facebook, είναι η ίδια είτε αφορά τον ίδιο είτε τα διοικητικά στελέχη της. Ακολουθώντας το παράδειγμα του αποβιώσαντος ιδρυτή της Apple, Στιβ Τζομπς, το οποίο αντέγραψαν στη συνέχεια οι ιδρυτές-επικεφαλής της Google, Λάρι Πέιτζ και Σεργκέι Μπριν, λαμβάνει συμβολικό μισθό 1 δολαρίου. Τόσο ο κ. Ζάκερμπεργκ όσο και οι προαναφερθέντες επιχειρηματίες είχαν σημαντικό μερίδιο στις αντίστοιχες εταιρείες τους, τα οποία και απέφεραν υψηλά έσοδα. Πέραν, λοιπόν του μισθού του ο ιδρυτής της Facebook έχει και άλλες αποδοχές με τη μορφή λειτουργικών εξόδων και δαπανών κίνησης.

Τα καύσιμα, το κόστος διατροφής και τα γεύματα σε εστιατόρια, καθώς και η χρήση του προσωπικού του αεροπλάνου για εταιρικούς ή προσωπικού λόγους ανέρχονται ως αποδοχές συνολικά σε 653.165 δολάρια το 2013, σύμφωνα με τα επίσημα έγγραφα που καταθέτει η εταιρεία, όπως οφείλει, στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Το 2012, ωστόσο, οι συνολικές αποδοχές του Μαρκ Ζάκερμπεργκ σε ετήσια βάση ήταν της τάξεως των 1,99 εκατ. δολαρίων, χωρίς να συνεκτιμηθεί η αξία από τις μετοχές του στη Facebook.

Σύμφωνα με το περιοδικό Forbes, οι μετοχές αυτές αποτιμώνται σε 27 δισ. δολάρια. Εκτός του ότι ο μισθός του κ. Ζάκερμπεργκ το 2013 μειώθηκε στο 1 δολάριο, περικοπές έως και κατά 40% υπέστησαν και οι αποδοχές των στελεχών της εταιρείας του. Το 2013 οι απολαβές του γενικού οικονομικού διευθυντή Ντέιβιντ Εμπερσμαν ελαττώθηκαν από τα 17,5 το 2012 στα 10 εκατ. δολάρια. O μισθός του αντιπροέδρου της Facebook Ντέιβιντ Φίσερ ελαττώθηκε στα 8 από τα 12 εκατ. δολάρια του 2012, ενώ του γενικού διευθυντή τεχνολογίας Μάικ Σρέπφερ στα 12,6 από τα 20,7 εκατ. δολάρια. Αξίζει να αναφερθεί πως ο μισθός του ενός δολαρίου μετά την έκρηξη των διαδικτυακών εταιρειών στη δεκαετία του 1990 έχει εξελιχθεί σε παράδοση για τους παρά πολύ πλούσιους διευθύνοντες συμβούλους, των οποίων οι απολαβές εισπράττονται σε μορφή μετοχών.

Χαρακτηριστική η περίπτωση του Στιβ Τζομπς, ο οποίος μετά την επιστροφή του στην Apple το 1998, ενώ είχε βρεθεί εκτός ορισμένα χρόνια, ελάμβανε το 1 δολάριο, ενώ μετά το 2003 δεν ελάμβανε ούτε αποδοχές με τη μορφή μετοχών, οι οποίες υπάγονταν σε περιορισμούς για την πώλησή τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή