Ομαδική αγωγή κατά 12 τραπεζικών κολοσσών για χειραγώγηση συναλλάγματος

Ομαδική αγωγή κατά 12 τραπεζικών κολοσσών για χειραγώγηση συναλλάγματος

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέα προβλήματα εμφανίστηκαν στον ορίζοντα για 12 από τις μεγαλύτερες τράπεζες παγκοσμίως, εναντίον των οποίων ασκήθηκε ομαδική αγωγή στις ΗΠΑ από επενδυτές που κατηγορούν τις τράπεζες ότι συνωμότησαν με στόχο να χειραγωγήσουν την παγκόσμια αγορά συναλλάγματος.

Η ομαδική αγωγή κατατέθηκε στην πολιτεία της Νέας Υόρκης αργά το βράδυ της Δευτέρας από επενδυτές που προέρχονται τόσο από τις ΗΠΑ όσο και από χώρες της Καραϊβικής, περιλαμβανομένων συνταξιοδοτικών ταμείων. Οι τράπεζες που κατηγορούνται ότι χειραγώγησαν την αγορά συναλλάγματος είναι οι Bank of America, Barclays, BNP Paribas, Citigroup, Credit Suisse, Deutsche Bank, Goldman Sachs, HSBC, JPMorgan Chase, Morgan Stanley, Royal Bank of Scotland και UBS. Οι ενάγοντες κατηγορούν τις τράπεζες ότι επικοινωνούσαν «μεταξύ τους μέσω chat rooms, γραπτών μηνυμάτων και ηλεκτρονικής αλληλογραφίας προκειμένου να φέρουν εις πέρας τη συνωμοσία τους» και ότι χειραγωγούν τις ισοτιμίες ξένου συναλλάγματος από τον Ιανουάριο του 2003, όπως αναφέρεται στην αγωγή.

Ηδη τον τελευταίο χρόνο βρίσκεται σε εξέλιξη διεθνής έρευνα από περισσότερες από δέκα κανονιστικές αρχές ανά τον κόσμο σχετικά με ενδεχόμενη χειραγώγηση των αγορών συναλλάγματος, και στο πλαίσιο αυτής της έρευνας έχουν ανακριθεί στελέχη αρκετών μεγάλων τραπεζών. Ορισμένες από τις μεγάλες τράπεζες που εμπλέκονται στην έρευνα πάντως έχουν θέσει σε αργία ή έχουν απολύσει περισσότερα από 20 τραπεζικά στελέχη, κυρίως στη Νέα Υόρκη και στο Λονδίνο. Στην αγωγή τους οι νομικοί εκπρόσωποι των επενδυτών κατηγορούν τους τραπεζίτες ότι ήλεγχαν τις ισοτιμίες των ξένων νομισμάτων μέσω μιας «μικρής και κλειστής ομάδας χρηματιστών», τα μέλη της οποίας γνωρίζονταν πολύ καλά από προηγούμενες θέσεις και τα οποία ζούσαν στις ίδιες γειτονιές στην αγγλική επαρχία του Εσεξ, ήταν μέλη στις ίδιες κοινωνικές λέσχες, έπαιζαν μαζί γκολφ, δειπνούσαν μαζί. Ολοι οι επενδυτές που συμμετέχουν στην ομαδική αγωγή είχαν προηγουμένως καταθέσει ξεχωριστές αγωγές, οι οποίες συνενώθηκαν σε μία ομαδική αγωγή. Η αποζημίωση που διεκδικούν οι επενδυτές δεν προσδιορίζεται στην αγωγή.

Εν τω μεταξύ, η βρετανική και η ελβετική κανονιστική αρχή των τραπεζών εντείνουν τις έρευνές τους σχετικά με την ενδεχόμενη χειραγώγηση της αγοράς συναλλάγματος, ερευνώντας ακόμη πιο προσεκτικά κατά πόσο οι διοικήσεις των τραπεζών ελέγχουν τους χρηματιστές τους ή όχι. Η ελβετική επιτροπή ανταγωνισμού (WEKO) ανακοίνωσε ότι άρχισε επίσημη έρευνα εις βάρος αρκετών ελβετικών, βρετανικών και αμερικανικών τραπεζών σχετικά με το θέμα της χειραγώγησης των αγορών συναλλάγματος. Η ελβετική αρχή ανταγωνισμού διερευνά τον ρόλο που διαδραμάτισαν οι τράπεζες UBS, Credit Suisse, Zuercher Kanonalbank (ZBK), Julius Baer, JPMorgan, Citigroup, Barclays και Royal Bank of Scotland.

Η αντίστοιχη βρετανική αρχή (FCA) ανακοίνωσε ότι του χρόνου θα διερευνήσει κατά πόσο οι τράπεζες έχουν λάβει μέτρα προκειμένου να εμποδίσουν χρηματιστές τους να χειραγωγούν τους δείκτες αναφοράς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή