Ρευστότητα-ρεκόρ στις αμερικανικές επιχειρήσεις

Ρευστότητα-ρεκόρ στις αμερικανικές επιχειρήσεις

1' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το 2013 ήταν, αναμφίβολα, μια καλή χρονιά για τις αμερικανικές εταιρείες, ιδίως τις τεχνολογικές, αν κρίνει κανείς από τα ταμειακά διαθέσιμά τους στο τέλος του έτους. Τα μετρητά, λοιπόν, που διέθεταν στα τέλη του 2013 οι αμερικανικές εταιρείες ανήλθαν στο ιλιγγιώδες ποσό των 1,64 τρισ. δολαρίων ή 1,19 τρισ. ευρώ, αυξημένα κατά 12% από το προηγούμενο ρεκόρ, που είχε σημειωθεί το 2012. Σύμφωνα με τα στοιχεία του αμερικανικού οίκου αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας Moody’s, τα περισσότερα μετρητά διέθεταν οι εταιρείες Apple, Microsoft, Google και Verizon. Τα ταμειακά διαθέσιμα της Apple ανήλθαν στα 158,8 δισ. δολάρια (115,12 δισ. ευρώ), από 5,46 δισ. δολάρια το 2004, γεγονός που σημαίνει ότι μόνο η Apple διαθέτει το 9,7% των συνολικών ταμειακών διαθεσίμων των αμερικανικών εταιρειών, αν εξαιρεθούν οι τράπεζες. Συνολικά οι τεχνολογικές εταιρείες διέθεταν στα τέλη του 2013 309 δισ. δολάρια περισσότερα ταμειακά διαθέσιμα απ’ όσα διέθεταν το 2009. Σύμφωνα με τον αναλυτή της Moody’s Ρίτσαρντ Λέιν, η συσσώρευση μετρητών μπορεί να βοηθήσει τις εταιρείες να διατηρήσουν καλύτερη πιστοληπτική αξιολόγηση και να διασφαλίσουν ότι θα μπορούν να καλύψουν δάνεια που λήγουν βραχυπρόθεσμα στην περίπτωση που υπάρξει αναταραχή στις κεφαλαιαγορές. Οι τεχνολογικές εταιρείες αποταμιεύουν 450 δισ. δολ. (326,2 δισ. ευρώ) σε χώρες εκτός ΗΠΑ και γενικότερα το 47% των ταμειακών διαθεσίμων των αμερικανικών εταιρειών φυλάσσεται εκτός της χώρας.

Ο λόγος που οι αμερικανικές εταιρείες φυλάσσουν πολλά από τα χρήματά τους σε χώρες με χαμηλή φορολογία είναι ότι με αυτό τον τρόπο εκμεταλλεύονται «παραθυράκια» στην αμερικανική φορολογική νομοθεσία προκειμένου να πληρώνουν λιγότερους φόρους. Αμερικανικές πολυεθνικές εταιρείες έχουν συσσωρεύσει μετρητά 1,95 τρισ. δολ. (1,41 τρισ. ευρώ) εκτός ΗΠΑ, σύμφωνα με στοιχεία του πρακτορείου Bloomberg.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή