Το βλέμμα των αγορών στο δίλημμα της ΕΚΤ

Το βλέμμα των αγορών στο δίλημμα της ΕΚΤ

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οξύνεται ο προβληματισμός του προέδρου της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, που αντιμετωπίζει εντεινόμενες πιέσεις για τη λήψη μέτρων με σκοπό την αντιμετώπιση του ανησυχητικά χαμηλού πληθωρισμού στην Ευρωζώνη, ενώ την ίδια στιγμή καταγράφονται σημάδια ανάκαμψης.

Στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου στην Αθήνα, αρνήθηκε να προχωρήσει σε οποιοδήποτε σχόλιο σχετικό με τη νομισματική πολιτική της Τράπεζας, ενόψει της αυριανής τακτικής συνάντησης του διοικητικού της συμβουλίου.

Νωρίτερα, είχαν δοθεί στη δημοσιότητα στοιχεία που φέρουν τον δείκτη ΡΜΙ του μεταποιητικού τομέα της Ευρωζώνης να σημειώνει μεν οριακή υποχώρηση στις 53 μονάδες τον Μάρτιο, από τις 53,2 του Φεβρουαρίου, αλλά να παραμένει σαφώς σε επίπεδα άνω των 50 μονάδων, καταγράφοντας αναπτυξιακή πορεία. Εχει προηγηθεί μία ημέρα πριν η είδηση ότι ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης υποχώρησε περαιτέρω τον Μάρτιο στο 0,5%, παραμένοντας για έκτο μήνα στη «ζώνη κινδύνου» κάτω του 1%.

Απηχώντας παρεμφερείς προειδοποιήσεις από διεθνείς οργανισμούς και οικονομικούς αναλυτές, χθες ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Ολι Ρεν, τόνισε πως μια μακρά περίοδος χαμηλού πληθωρισμού θα δυσχεράνει τη διόρθωση των ανισορροπιών στην Ευρωζώνη.

Εχουν προηγηθεί οι προειδοποιήσεις του ΔΝΤ πως ο χαμηλός πληθωρισμός περιπλέκει τις προσπάθειες των υπερχρεωμένων χωρών της Ευρωζώνης να αποπληρώσουν τα χρέη τους, να ανακτήσουν ανταγωνιστικότητα και να αντιμετωπίσουν την ανεργία. Η πλειονότητα των οικονομικών αναλυτών εκτιμά πως η Τράπεζα δεν θα υποκύψει προς το παρόν στις πιέσεις και θα διατηρήσει αύριο αμετάβλητη τη νομισματική της πολιτική.

Οι επενδυτές προσβλέπουν, πάντως, σε κάποια δήλωση που να καταδεικνύει την προθυμία της να προχωρήσει τους επόμενους μήνες στη λήψη μέτρων που θα αποτρέψουν μια παρατεταμένη περίοδο χαμηλού πληθωρισμού. Τις προσδοκίες τους αντανακλούν και οι αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων Ιταλίας και Ισπανίας, που βρίσκονται σε ιστορικά χαμηλά και συγκεκριμένα στο 3,29% και στο 3,23% αντιστοίχως.

Για πρώτη φορά, άλλωστε, την περασμένη εβδομάδα ο Γενς Βάιντμαν, επικεφαλής της Bundesbank και φανατικός πολέμιος της χαλαρής νομισματικής πολιτικής, άφησε για πρώτη φορά ανοικτό το ενδεχόμενο να προχωρήσει η Τράπεζα σε ποσοτική χαλάρωση με αγορές ομολόγων ή σε αρνητικά επιτόκια.

Παράταση από τη Fed

Η επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν, τόνισε χθες πως τα έκτακτα μέτρα τόνωσης της αμερικανικής οικονομίας «θα χρειαστεί να διατηρηθούν ακόμη για κάποιο χρονικό διάστημα», ανατρέποντας, έτσι, την εντύπωση που είχε δώσει στην προηγούμενη ομιλία της πως τα επιτόκια του δολαρίου ενδέχεται να αυξηθούν νωρίτερα από όσο είχε αρχικά εκτιμηθεί και συγκεκριμένα έξι μήνες μετά το τέλος του προγράμματος αγοράς ομολόγων. Μιλώντας, χθες, στο Σικάγο σε διαφορετικό τόνο από την προηγούμενη ομιλία της, τόνισε πως η Fed θα διατηρήσει τη χαλαρή νομισματική πολιτική για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα, καθώς η αμερικανική οικονομία παραμένει αδύναμη, με «τα σημάδια της μεγάλης ύφεσης να είναι ακόμη εδώ». Παραδέχθηκε πως η Fed δεν έχει κατορθώσει να αντιμετωπίσει την ανεργία και πως η αγορά εργασίας δεν έχει επιστρέψει σε φυσιολογικά επίπεδα, μολονότι η Τράπεζα έχει διατηρήσει τα επιτόκια σε σχεδόν μηδενικά επίπεδα για περισσότερο από πέντε χρόνια και έχει προχωρήσει σε αγορές ομολόγων που έχουν φθάσει τους ισολογισμούς της στο επίπεδο των 4,23 τρισ. δολαρίων.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή