Νέα κόντρα Ε.Ε. – Παρισιού για το γαλλικό έλλειμμα

Νέα κόντρα Ε.Ε. – Παρισιού για το γαλλικό έλλειμμα

2' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανταλλαγή πυρών ανάμεσα στο Παρίσι και τις Βρυξέλλες έχει προκαλέσει το αίτημα που έμμεσα διατύπωσε ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, τη Δευτέρα, για νέα παράταση στο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής της Γαλλίας, ενώ ανάλογες εντάσεις σοβούν και ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τη Ρώμη.

Το αίτημα του Γάλλου προέδρου να πεισθεί η Ευρώπη «ότι η συμβολή της Γαλλίας στην ανταγωνιστικότητα και στην ανάπτυξη πρέπει να ληφθεί υπόψη στο πλαίσιο της τήρησης των δεσμεύσεών μας» ακολούθησε ομοβροντία κατηγορηματικών αρνήσεων από Ευρωπαίους αξιωματούχους. Στη συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντηση υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στην Αθήνα, ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, τόνισε πως «η Γαλλία ξέρει πολύ καλά τις υποχρεώσεις της», ενώ αντιδρώντας στο σχόλιο του Φρανσουά Ολάντ πως «είναι σημαντική για την Ευρώπη μια ισχυρή Γαλλία» δήλωσε σύμφωνος, αλλά υπογράμμισε πως «η Γαλλία πρέπει να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της έναντι του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης».

Εξίσου δριμύς ήταν και ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Ολι Ρεν, που υπενθύμισε πως «η Γαλλία έχει ήδη πάρει δύο φορές παράταση στο χρονοδιάγραμμα για τη μείωση του ελλείμματός της» και κάλεσε τη δεύτερη οικονομία της Ευρωζώνης «να δράσει αποφασιστικά για να διασφαλίσει τη βιωσιμότητα των οικονομικών της και να αντιμετωπίσει τα προβλήματα ανταγωνιστικότητας και ανάπτυξης». Σε ανάλογες δηλώσεις προέβη και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, που στη συνέντευξη Τύπου μετά το Ecofin επικαλέσθηκε την τοποθέτηση του επιτρόπου για να επαναλάβει ότι «η Γαλλία γνωρίζει τις υποχρεώσεις της και έχει ήδη λάβει δύο παρατάσεις της προθεσμίας για τη μείωση του ελλείμματος».

Η Γαλλία πέτυχε, όντως, πέρυσι να της δοθεί προθεσμία δύο ετών και να περιορίσει το έλλειμμά της στο 3% του ΑΕΠ το 2015. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, βέβαια, θεωρεί ήδη χαμένο και αυτόν τον στόχο, καθώς προεξοφλεί πως το έλλειμμα της Γαλλίας θα φθάσει στο 3,9% το επόμενο έτος. Eχει, άλλωστε, ήδη καταγραφεί η αποτυχία της Γαλλίας στον στόχο του 4,1% για το 2013, καθώς το περασμένο έτος το δημοσιονομικό έλλειμμα της δεύτερης οικονομίας της Ευρωζώνης έφθασε στο 4,3%.

Σχετικό ρεπορτάζ των Financial Times επικαλείται εμπιστευτικό έγγραφο της γερμανικής κυβέρνησης που διανεμήθηκε στους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης και στο οποίο τονίζεται πως η Γαλλία δεν πληροί τις προϋποθέσεις για περαιτέρω παράταση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής.

Στο εν λόγω έγγραφο το Βερολίνο με τη στήριξη της κυβέρνησης της Φινλανδίας κατηγορεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για «αυθαίρετη» επιείκεια αναφορικά με την απόφαση που έλαβε το περασμένο έτος να δώσει σε Παρίσι και Μαδρίτη δύο ακόμη έτη για να περιορίσει τα ελλείμματά τους στον στόχο του 3%. Τονίζει πως οι δύο χώρες έχουν αποτύχει σε όλα τα κριτήρια βάσει των οποίων θα μπορούσαν να δικαιούνται ευελιξία στα δημοσιονομικά τους.

Από πλευράς της Γαλλίας, ο γνωστός για τις επιθέσεις του κατά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και κατά των μεγάλων επιχειρήσεων, Αρνό Μοντεμπούργκ, που ώς τη Δευτέρα ήταν υπουργός Βιομηχανίας και μετά τον ανασχηματισμό αναβαθμίστηκε σε υπερ-υπουργό Οικονομίας, κατηγόρησε και πάλι την Κομισιόν για τον δογματισμό της στη λιτότητα και τη χαρακτήρισε «απολύτως άχρηστη στο ζήτημα της ανάπτυξης».

Από τον δογματισμό της Κομισιόν δεν διαφεύγει, άλλωστε, και η Ιταλία, καθώς τα σχόλια του κ. Ντάισελμπλουμ αφορούσαν και τη γειτονική μας χώρα. Ο επίτροπος Οικονομικών, άλλωστε, έχει προειδοποιήσει δημοσίως τη νέα κυβέρνηση του Ματέο Ρέντζι πως αν η Ιταλία υπερβεί και πάλι τον στόχο του 3% για το δημοσιονομικό έλλειμμα δεν θα έχει άλλη επιλογή παρά να προχωρήσει σε επίσημη σύσταση κατά της Ρώμης.

Σημειωτέον ότι όταν προ μηνός η Κομισιόν υπενθύμισε σε Παρίσι και Ρώμη τις δεσμεύσεις τους σε ό,τι αφορά τη δημοσιονομική προσαρμογή, ο Ματέο Ρέντζι είχε αντιδράσει έντονα, αφήνοντας να εννοηθεί πως δεν θα συμμορφωθεί με τη φράση του «φτάνει πια με τις συστάσεις».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή