Erste Bank: Οι εκατομμυριούχοι στην Αυστρία “ξεπέρασαν την κρίση”

Erste Bank: Οι εκατομμυριούχοι στην Αυστρία “ξεπέρασαν την κρίση”

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι πάνω από 75.000 εκατομμυριούχοι που ζουν σήμερα στην Αυστρία φαίνεται πως δεν επλήγησαν από την κρίση: διαθέτοντας και πάλι περιουσία 130 δισεκατομμυρίων ευρώ επανέρχονται πλέον στα επίπεδα του 2007, όπως αναφέρεται σε σημερινές εκτιμήσεις της Erste Bank, ενός από τους τρεις μεγαλύτερους αυστριακούς τραπεζικούς ομίλους.

Η περιουσία αυτών των Αυστριακών εκατομμυριούχων φέρεται να "συρρικνώθηκε" στο χρονικό διάστημα της οικονομικής κρίσης στα 119 δισεκατομμύρια ευρώ, να βρίσκεται σήμερα στα 130 δισεκατομμύρια ενώ υπολογίζεται ότι θα φθάσει στο τέλος του 2014 τα 138 δισεκατομμύρια, ενώ το 2015 αναμένεται νέα αύξηση της τάξης του 6%.

Ο τραπεζικός όμιλος Erste Bank διαχειρίζεται τα 32 δισεκατομμύρια, δηλαδή το ένα τέταρτο της συνολικής περιουσίας των Αυστριακών πλουσίων που αποτελείται κυρίως από ομόλογα, μετοχές και ακίνητα, όπως επίσης έργα Τέχνης.

Από τους 168.000 βαθύπλουτους όλου του κόσμου, δηλαδή εκείνους που κατέχουν πάνω από 30 εκατομμύρια δολάρια (21,75 εκατομμύρια ευρώ), οι 384 ζουν σήμερα στη Βιέννη και ο αριθμός αυτός πρόκειται να αυξηθεί μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια σε 483.

Η πόλη με τους περισσότερους βαθύπλουτους στον κόσμο είναι σήμερα το Λονδίνο με 4.940, ακολουθούμενη από τη Νέα Υόρκη, τη Σιγκαπούρη και το Χονγκ Κονγκ, ενώ στη βάση των εκτιμήσεων, ο αριθμός των βαθύπλουτων όλου του κόσμου θα αυξηθεί μέχρι το 2013 στις 215.000, δηλαδή σχεδόν κατά ένα τρίτο μέσα σε δέκα χρόνια.

Τη μεγαλύτερη αύξηση σε αριθμό βαθύπλουτων φέρεται να παρουσιάζουν χώρες σε Αφρική, Ασία, Λατινική Αμερική, με τη Νιγηρία να καταγράφει ως χώρα μια αύξηση ρεκόρ, με έναν διπλασιασμό των πλουσίων να αναμένεται μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια.

Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα του Επενδυτικού Οίκου «Valluga» του Λίχτενσταϊν, οι δέκα πλουσιότεροι Αυστριακοί αύξησαν την περιουσία τους από τα 63,5 δισεκατομμύρια ευρώ το 2011 σε 74,9 δισεκατομμύρια ευρώ μέσα στο 2012.

Από αυτά τα 74,9 δισεκατομμύρια, τα 40,9 δισεκατομμύρια ευρώ ανήκουν ως περιουσία στην οικογένεια Πόρσε-Πίεχ και ακολουθεί ως δεύτερος πλουσιότερος πολίτης στην Αυστρία ο ιδιοκτήτης της εταιρείας "Ρεντ Μπουλ", Ντίτριχ Μάτεσιτς με 7,5 δισεκατομμύρια, ενώ στην τρίτη θέση βρίσκεται η οικογένεια Φλικ με 6,3 δισεκατομμύρια ευρώ.

Στην περιουσία που αναφέρεται στην έρευνα δεν υπολογίζονται τα ακίνητα, ενώ την μεγαλύτερη πυκνότητα εκατομμυριούχων στην Αυστρία παρουσιάζει η Βιέννη, διαθέτοντας 19.500, με τους λιγότερους Αυστριακούς εκατομμυριούχους να βρίσκονται στο ομόσπονδο κρατίδιο Μπούργκενλαντ, "μόνον" 1.700.

Σε ολόκληρο το γερμανόφωνο χώρο, δηλαδή σε Αυστρία, Γερμανία και Ελβετία, ο συνολικός αριθμός των εκατομμυριούχων ανερχόταν στα τέλη του 2012 σε 1,13 εκατομμύρια που ήταν κατά 80.000 μεγαλύτερος από το 2011, και οι οποίοι κατείχαν συνολικά 3,094 τρισεκατομμύρια ευρώ, γεγονός που σημαίνει ότι το 1% του πληθυσμού των τριών αυτών χωρών έχει στην κατοχή του το ένα τρίτο του συνόλου της ιδιωτικής περιουσίας.

Πηγή: ΑΜΠΕ

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή