Παράθυρο Ντράγκι για «τύπωμα χρήματος»

Παράθυρο Ντράγκι για «τύπωμα χρήματος»

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) άφησε χθες ανοικτό το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε ποσοτική χαλάρωση «τυπώνοντας χρήμα», ώστε να αντιμετωπίσει τον παρατεταμένο χαμηλό πληθωρισμό που τον Μάρτιο έπεσε στο 0,5%, παραμένοντας επί πέντε μήνες σε επίπεδα κάτω από τη «ζώνη κινδύνου» του 1%. Δικαίωσε, έτσι, τις προσδοκίες των επενδυτών για μια δήλωση προθέσεων αλλά και τους οικονομικούς αναλυτές που είχαν προβλέψει πως θα διατηρούσε για πέμπτο συναπτό μήνα αμετάβλητα τα επιτόκια του ευρώ στο ιστορικά χαμηλό επίπεδο του 0,25%. Υπεραμυνόμενος της επιλογής της ΕΚΤ να μην προχωρήσει σε περαιτέρω μείωση των επιτοκίων, ο πρόεδρος, Μάριο Ντράγκι, επικαλέσθηκε την πορεία της ανάκαμψης στην Ευρωζώνη που «συνάδει με την προηγούμενη εκτίμησή της». Προτού ολοκληρωθεί η συνέντευξη Τύπου, υποχωρούσε το ευρώ στα 1,3736 δολάρια και αργότερα το απόγευμα είχε διολισθήσει έως τα 1,37 δολάρια.

«Η Τράπεζα πήρε μια θέση ελαφρώς περισσότερο υπέρ της χαλαρής νομισματικής πολιτικής από όσο περίμενε η αγορά» σχολίασε σχετικά η Κάθι Λιεν, αναλύτρια και διευθυντικό στέλεχος της BK Asset Management. Η ίδια υπογράμμισε πως «το κυριότερο είναι ότι το Δ.Σ. της ΕΚΤ εξετάζει ασυνήθεις μεθόδους και αυτό επηρεάζει αρνητικά την ισοτιμία του ευρώ έναντι του δολαρίου».

Η δήλωση του κ. Ντράγκι πως επικρατεί «ομοφωνία στο Δ.Σ. της τράπεζας σε ό,τι αφορά τη δέσμευση να προχωρήσει σε ποσοτική χαλάρωση» αποτελεί ένδειξη πως έχουν υποχωρήσει οι αντιρρήσεις της Γερμανίας στην προοπτική να τυπώσει η ΕΚΤ χρήμα. Σύμφωνα με τον Κρίστιαν Σουλτζ, αναλυτή της τράπεζας Berenberg, αν σημειωθεί περαιτέρω αιφνιδιαστική υποχώρηση του πληθωρισμού, θα ακολουθήσει μείωση των επιτοκίων «και αν το σοκ είναι σοβαρό, αγορές τίτλων». Προ ημερών, άλλωστε, ο επικεφαλής της Bundesbank, Γενς Βάιντμαν, άφησε για πρώτη φορά ανοικτό ένα τέτοιο ενδεχόμενο ανατρέποντας την πάγια γερμανική θέση κατά της ποσοτικής χαλάρωσης. Σύμφωνα με τον Αλεσάντρο Τζανσάντι, αναλυτή της ING, «ήταν η πρώτη φορά που πραγματικά υπήρξε ανοικτή συζήτηση περί ποσοτικής χαλάρωσης», ενώ για κάποιους άλλους αναλυτές, όπως τον Κρίστιαν Λεν της DZ Bank, η σχετική δήλωση του Μάριο Ντράγκι αποτελεί απλώς «έναν πολύ φθηνό τρόπο να επιχειρήσει η ΕΚΤ να επηρεάσει την αγορά μόνον με τα λόγια».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή