Ευελιξία και μεταρρυθμίσεις συστήνει στην Ευρωζώνη ο ΟΟΣΑ

Ευελιξία και μεταρρυθμίσεις συστήνει στην Ευρωζώνη ο ΟΟΣΑ

3' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. «Οι μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες έχουν αρχίσει να αποδίδουν. Στις περισσότερες χώρες σημειώνεται χαμηλή ανάπτυξη, αλλά παρ’ όλα αυτά είναι ανάπτυξη», δήλωνε με ανακούφιση ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ Ανχελ Γκουρία χθες στις Βρυξέλλες, στην παρουσίαση της οικονομικής μελέτης του Οργανισμού για την Ευρωζώνη. Σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΟΟΣΑ, τα επόμενα 10 χρόνια η ανάπτυξη στην Ευρώπη θα φτάσει το 6%, ενώ σε χώρες όπως η Ελλάδα, η Πολωνία και η Σλοβακία αυτή η ανάπτυξη μπορεί να ανέλθει και στο 10-15% του ΑΕΠ τους. «Η ανάπτυξη σε αυτές τις χώρες μπορεί να είναι τεράστια», επισήμανε ο κ. Γκουρία.

Ολες οι οικονομίες της Ευρώπης που βρίσκονταν σε κρίση σήμερα παρουσιάζουν πλεόνασμα, οι εντάσεις στις αγορές έχουν μειωθεί, ενώ οι χρηματοπιστωτικές συνθήκες έχουν βελτιωθεί, δήλωσε ο κ. Γκουρία και έφερε ως παράδειγμα την Ισπανία, που αυτή τη στιγμή έχει πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών και επιπλέον από τις 600.000 θέσεις εργασίας που έχουν δημιουργηθεί στην Ευρώπη τη χρονιά που μας πέρασε οι 300.000 ήταν στην Ισπανία.

Παρ’ όλα αυτά, τόνισε ιδιαίτερα ότι «η κρίση έχει αφήσει πολύ βαθιά σημάδια» με πιο βασικό την προοπτική της ανάπτυξης στην Ευρωζώνη να έχει μειωθεί στο 1% και αυτό είναι ανησυχητικό. Ο δείκτης αυτός δείχνει «μέχρι πόσο ψηλά φτάνει το ταβάνι της ανάπτυξης», εξήγησε ο Μεξικανός κ. Γκουρία και το 1% είναι πολύ χαμηλό σε σύγκριση με άλλες χώρες-μέλη του ΟΟΣΑ, ενώ συγχρόνως το χρέος σε πολλές χώρες της Ευρωζώνης είναι πολύ υψηλό.

Οι βασικές συστάσεις του ΟΟΣΑ για την Ευρωζώνη είναι η άμεση μεταρρύθμιση του χρηματοπιστωτικού τομέα. Οσο πιο γρήγορα βελτιώνονται οι ισολογισμοί των τραπεζών, τόσο πιο γρήγορα επανέρχεται μία οικονομία που βρισκόταν σε κρίση, δήλωσε ο κ. Γκουρία. Ο ΟΟΣΑ επίσης καλωσορίζει την απόφαση της ΕΚΤ να διατηρήσει τη χαλαρή νομισματική της πολιτική και να συνεχίσει να έχει χαμηλό επιτόκιο για περισσότερο χρονικό διάστημα. Ενώ για το πρόβλημα του αποπληθωρισμού, ο κ. Γκουρία πρόσθεσε ότι «δεν χάνω τον ύπνο μου, γιατί δεν θεωρώ ότι είναι επικείμενος κίνδυνος».

Δεύτερη σημαντική σύσταση είναι να προχωρήσει άμεσα η τραπεζική ενοποίηση και η σύσταση του ενιαίου μηχανισμού εκκαθάρισης των τραπεζών, ενώ είναι «πολύ σημαντικό τα stress tests των τραπεζών που θα γίνουν από την ΕΚΤ να είναι αντικειμενικά, συνεπή και διαφανή, γιατί είναι η τρίτη φορά που το δοκιμάζουμε και ελπίζουμε να είναι και η τυχερή», συμπλήρωσε.

Η τρίτη πιο σημαντική σύσταση είναι η ενιαία αγορά. Αυτή, σύμφωνα με τη μελέτη του ΟΟΣΑ, θα επιστρέψει την ανάπτυξη και την ευημερία στην Ευρωζώνη μαζί με τις διαρθρωτικές αλλαγές που θα πρέπει να γίνουν σε μια σειρά από τομείς όπως εκπαίδευση, ανταγωνιστικότητα κανοτομία – οι αλλαγές σε αυτούς τους τομείς είναι που θα κρατήσουν την ανάπτυξη ζωντανή για τα επόμενα χρόνια, τόνισε ο κ. Γκουρία, καθώς παρατήρησε ότι η παραγωγικότητα στην Ευρώπη έχει αυξηθεί μόλις 0,6% από το 2000. «Με αυτά τα νούμερα στην παραγωγικότητα, νομίζω ότι πολύ περισσότερες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις χρειάζονται σε ολόκληρη την Ε.Ε.».

Κλείνοντας δεν έλειψε να αναφερθεί στο πιο σημαντικό πρόβλημα της Ευρώπης, που όπως ανέφερε δεν είναι άλλο από την αργοπορία στη λήψη αποφάσεων. «Και όπως ένας τουρίστας καταφέρνει να επισκεφτεί το Παρίσι για να δει την Παναγία των Παρισίων και όταν φτάνει δεν μπορεί να δει πολλά καθώς είναι υπό κατασκευή και ύστερα από δύο χρόνια την επισκέπτεται ξανά και είναι έτοιμη και φανταστική, έτσι και η Ευρώπη χρειάζεται τον χρόνο της και το αποτέλεσμα είναι συνήθως πολύ καλό», είπε γελώντας ο Ανχελ Γκουρία.

Γκουρία: Επανεξέταση του ελληνικού χρέους

Ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), Ανχελ Γκουρία, έκανε ειδική αναφορά στο πολύ υψηλό χρέος σε πολλές χώρες της Ευρωζώνης. Ειδικά για την Ελλάδα, ο κ. Γκουρία αναφέρθηκε στο χρέος της, που «ανέρχεται στο 170% και για να φτάσει στο 120%, που είχε προβλεφθεί, θα είναι δύσκολο καθώς η πρόβλεψη ήταν βασισμένη σε πολύ πιο υψηλή ανάπτυξη, γεγονός που αυτή τη στιγμή δεν συμβαίνει, οπότε πρέπει να ξανακοιτάξουμε το χρέος με μεγαλύτερη αντικειμενικότητα». Επιπλέον, τόνισε ότι όλες οι χώρες της Ευρωζώνης πρέπει να διατηρήσουν σφιχτούς προϋπολογισμούς για τα επόμενα χρόνια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή