Αύξηση επιτοκίων 2% την επόμενη πενταετία βλέπει το ΔΝΤ

Αύξηση επιτοκίων 2% την επόμενη πενταετία βλέπει το ΔΝΤ

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ευνοϊκές θα είναι οι συνθήκες χρηματοδότησης για τη μείωση του δημοσίου χρέους, ακόμη και για κάποιες δημόσιες επενδύσεις, την επόμενη πενταετία. Αυτό εκτιμά έκθεση του ΔΝΤ που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, η οποία περιλαμβάνεται στην έκθεση για τις παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές που θα δημοσιευθεί από τον διεθνή οργανισμό την επόμενη εβδομάδα.

Οπως προβλέπουν οι αναλυτές του ΔΝΤ, αυτό είναι το αποτέλεσμα της μικρής αύξησης των πραγματικών επιτοκίων που προβλέπουν, στο 2% παγκοσμίως, για τα επόμενα πέντε χρόνια, καθώς η παγκόσμια οικονομία θα αργήσει να ανακάμψει πλήρως από την κρίση.

Με δεδομένο το υψηλό χρέος στις ανεπτυγμένες χώρες, ωστόσο, σημειώνουν ότι τα περιθώρια κάθε χώρας να προχωρήσει σε δημόσιες επενδύσεις εξαρτώνται από το ύψος του χρέους της, ενώ τα όποια οφέλη είναι ανάλογα με την αποτελεσματικότητα αυτών των επενδύσεων. Φαίνεται δε ότι αυτό είναι πιο δύσκολο να το αξιοποιήσουν οι χώρες που το έχουν περισσότερη ανάγκη όπως η Ελλάδα, καθώς η μείωση του χρέους είναι εφικτή εφόσον τα πραγματικά επιτόκια είναι χαμηλότερα από τον ρυθμό ανάπτυξης. Οταν η ανάπτυξη είναι πολύ χαμηλή, και με δεδομένο το υψηλό κόστος δανεισμού για επενδύσεις στην Ελλάδα, η μείωση του χρέους γίνεται δυσκολότερη. Πόσω μάλλον, που οι αναλυτές του ΔΝΤ προβλέπουν ότι τα χαμηλά επιτόκια θα καταστήσουν δυσκολότερη την αποτελεσματικότητα της νομισματικής πολιτικής στις ανεπτυγμένες χώρες. Οπως προβλέπουν, εξάλλου, οι επενδύσεις δεν θα επιστρέψουν στα προ της κρίσης επίπεδα την επόμενη πενταετία.

Για τις αναπτυσσόμενες χώρες, το ΔΝΤ σημειώνει τη σημασία των μεταρρυθμίσεων για την απελευθέρωση της δυναμικής της οικονομίας με δεδομένες τις δυσχερέστερες εξωτερικές συνθήκες. Οι πιστωτικές συνθήκες έχουν επιδεινωθεί λόγω της ομαλοποίησης της νομισματικής πολιτικής της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ, η οποία έχει ως αποτέλεσμα να επιστρέφουν στην αμερικανική αγορά κεφάλαια που μέχρι πρόσφατα εισέρρεαν σε οικονομίες όπως η Βραζιλία, η Τουρκία, η Ρωσία, η Ινδία και η Νότια Αφρική. Η έξοδος των ξένων κεφαλαίων έχει ως αποτέλεσμα την υποτίμηση των νομισμάτων αυτών των χωρών, υποχρεώνοντας τις νομισματικές αρχές τους να αυξάνουν τα επιτόκια.

Τα χαμηλά επιτόκια αναγκάζουν τους επενδυτές να ψάχνουν αποδόσεις και αυτό ενδεχομένως να αυξήσει τη διάθεση για ρίσκο που είναι διατεθειμένες να αναλάβουν οι τράπεζες, εκτιμά το ΔΝΤ. Μιλώντας στη Σχολή Διεθνών Σχέσεων του πανεπιστημίου Τζον Χόπκινς στην Ουάσιγκτον, η γενική διευθύντρια του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ προέτρεψε την ΕΚΤ να χαλαρώσει περαιτέρω τη νομισματική της πολιτική, για να εισπράξει χθες την αντίδραση του Μάριο Ντράγκι που διαφώνησε, τονίζοντας ότι το ΔΝΤ «δείχνει υπερβάλλοντα ζήλο στην προσφορά συμβουλών νομισματικής πολιτικής» προς την ΕΚΤ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή