Τα ρομπότ επελαύνουν, οι θέσεις εργασίας χάνονται

Τα ρομπότ επελαύνουν, οι θέσεις εργασίας χάνονται

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι κατασκευαστές ρομπότ θεωρούν ότι τα δημιουργήματά τους συμβάλλουν στη δημιουργία θέσεων εργασίας επειδή επιτρέπουν στις εταιρείες να παράγουν υπάρχοντα προϊόντα πιο αποτελεσματικά και επειδή τους δίνουν τη δυνατότητα να κατασκευάζουν νέα προϊόντα που δεν θα μπορούσαν να κατασκευαστούν με άλλον τρόπο, όπως ηλεκτρονικά συστήματα και αυτοκίνητα.

Αλλοι φοβούνται πως ο πολλαπλασιασμός των ρομπότ θα καταστρέψει πολλές θέσεις εργασίας και ότι πιθανώς αυτό ήδη συμβαίνει. Μέχρι σήμερα, η επικρατούσα άποψη μεταξύ των πανεπιστημιακών ήταν ότι αν και οι νέες τεχνολογίες καταργούν ορισμένες θέσεις εργασίας, ο επιπλέον πλούτος που δημιουργούν αυξάνει την κατανάλωση και με αυτό τον τρόπο δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας σε άλλους τομείς. Ωστόσο, τώρα πολλοί οικονομολόγοι αρχίζουν να λαμβάνουν πολύ σοβαρότερα υπόψη τους τη βραχυπρόθεσμη και μεσοπρόθεσμη απειλή που αποτελούν τα ρομπότ για την απασχόληση. Ορισμένοι χρησιμοποιούν ως παράδειγμα τις θέσεις εργασίας στον αγροτικό τομέα που πριν από τη Βιομηχανική Επανάσταση αποτελούσαν σχεδόν το σύνολο των θέσεων εργασίας που υπήρχαν, ενώ σήμερα αποτελούν μόλις το 2%.

Η εξέλιξη των ρομπότ θα μπορούσε να έχει το ίδιο αποτέλεσμα και μάλιστα σε πολύ μικρότερο χρονικό διάστημα. Ακόμη και αν συμβεί αυτό, είναι ο αντίλογος, η ανθρώπινη ευφυΐα θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας, ακριβώς όπως δημιούργησε νέες τεράστιες βιομηχανίες προκειμένου ν’ αντιμετωπίσει τη μείωση των θέσεων εργασίας στη γεωργία. Σύμφωνα με τους καθηγητές Ερικ Μπρίνγιολφσον και Αντριου ΜακΑφι του ΜΙΤ, μακροπρόθεσμα η επίδραση των ρομπότ θα μπορούσε να είναι ευεργετική για τους ανθρώπους, ωστόσο αναγνωρίζουν ότι η πρόοδος της τεχνολογίας θα μπορούσε να προκαλέσει τις επόμενες δεκαετίες σοβαρά προβλήματα σε εργάτες με μέτρια επαγγελματική κατάρτιση.

Το αποτέλεσμα μπορεί να είναι η περαιτέρω διάβρωση των θέσεων εργασίας στον ανεπτυγμένο κόσμο και αρκετά σύντομα και στον αναπτυσσόμενο, καθώς όλο και περισσότερες εργασίες αυτοματοποιούνται. Ισως έτσι να εξηγείται και η αυξανόμενη συγκέντρωση πλούτου σε μια μικρή ομάδα υψηλά αμειβόμενων ανθρώπων. Σε κάθε περίπτωση, το γεγονός ότι ο κόσμος αλλάζει ταχύτατα και ότι νέα καθήκοντα εμφανίζονται στο εργασιακό περιβάλλον σημαίνει ότι σε πολλές δουλειές θα εξακολουθήσουν να είναι απαραίτητοι οι άνθρωποι. Μακροπρόθεσμα, όμως, η αύξηση της αποδοτικότητας θα οδηγήσει σε μείωση των εργαζομένων. Το αν αυτή η απώλεια θέσεων εργασίας θα συμβεί τόσο γρήγορα ώστε δεν θα είναι εφικτή η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας σε άλλους τομείς της οικονομίας, είναι αδύνατο να το πει κάποιος.

Το αποτέλεσμα θα εξαρτηθεί από το πόσο καλά θα προσαρμοστεί συνολικά η κοινωνία χάρη στις επενδύσεις στην παιδεία και σε άλλους τομείς. Θεωρητικά θα ήταν δυνατόν τα οφέλη της αυξημένης παραγωγικότητας που οφείλεται στα ρομπότ να διανεμηθούν με τέτοιο τρόπο, ώστε οι άνθρωποι να δουλεύουν λιγότερο και να περνούν περισσότερο χρόνο κάνοντας άλλα πράγματα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή