Η μεγάλη υποτίμηση του γουάν «έκαψε» τους επενδυτές

Η μεγάλη υποτίμηση του γουάν «έκαψε» τους επενδυτές

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με κόστος των επενδυτών -και μάλιστα ιλιγγιώδες- φαίνεται πως επιτυγχάνει η Κίνα να καταστήσει το νόμισμά της λιγότερο προβλέψιμο.

Σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε η τράπεζα Morgan Stanley, στη διάρκεια του έτους πελάτες αμερικανικών τραπεζών έχουν χάσει περίπου δύο δισ. δολάρια έχοντας στοιχηματίσει στην ανατίμηση του γουάν σε οψιόν ύψους 332 δισ. δολαρίων. Την ίδια στιγμή κινεζικές επιχειρήσεις έχουν χάσει 3,5 δισ. δολάρια σε στοιχήματα ύψους 150 δισ. δολαρίων. Μετά σχεδόν μία δεκαετία ανόδου, οι επενδυτές θεώρησαν πως το γουάν κινείται μόνον προς μία κατεύθυνση. Το αποτέλεσμα ήταν να εκτιναχθούν οι εισροές κεφαλαίων στο κινεζικό νόμισμα, κάτι που σημαίνει πως η κινεζική οικονομία καθίσταται ιδιαιτέρως ευάλωτη στην περίπτωση αιφνίδιας αλλαγής στο αίσθημα των επενδυτών.

Μαζικές πωλήσεις

Οι Αρχές της Κίνας αντέδρασαν στην ανοδική πορεία του γουάν προχωρώντας σε μαζικές πωλήσεις και διευρύνοντας το φάσμα διακύμανσής του, προκαλώντας το πρώτο τρίμηνο μια υποχώρηση ρεκόρ κατά 2,4% που ήταν και η μεγαλύτερη μεταξύ των ασιατικών νομισμάτων.

«Η υποτίμηση είχε σχεδιασθεί για να κάψει τα δάχτυλα των επενδυτών», σχολιάζει σχετικά ο Ντέιβιντ Λέβινγκερ, πρώην αρμόδιος επί θεμάτων Κίνας στο υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ και νυν αναλυτής του ομίλου TCW στο Λος Αντζελες. Οπως υπογραμμίζει ο ίδιος, είναι σαφές πλέον πως η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας «θέλει να εμπεδωθεί στην αγορά ότι το γουάν κινείται και προς τις δύο κατευθύνσεις».

Το γουάν άρχισε να υποχωρεί στα μέσα Φεβρουαρίου και έχει σημειώσει τη μεγαλύτερη πτώση τριμήνου από το 1994. Η ισοτιμία του διαμορφώνεται στο ένα δολάριο προς 6,2068 γουάν και είναι περίπου 33% υψηλότερη από τα επίπεδα στα οποία βρισκόταν τον Ιούλιο του 2005, οπότε η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας αποφάσισε να εγκαταλείψει τη σύνδεσή του με το δολάριο. Υπενθυμίζεται ότι η ισοτιμία του κινεζικού νομίσματος έχει αποτελέσει επί χρόνια ακανθώδες θέμα στις σχέσεις ΗΠΑ – Κίνας, με την Ουάσιγκτον να κατηγορεί το Πεκίνο ουσιαστικά για αθέμιτο ανταγωνισμό με τις υπερβολικά χαμηλές τιμές των εξαγωγών του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή