Εντείνονται οι πιέσεις στην ΕΚΤ για επιπλέον νομισματική χαλάρωση

Εντείνονται οι πιέσεις στην ΕΚΤ για επιπλέον νομισματική χαλάρωση

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την παραμονή της συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, απηύθυνε έκκληση «για περισσότερη νομισματική χαλάρωση μέσω και αντισυμβατικών μέτρων» στην Ευρωζώνη. Μιλώντας χθες, αφότου το διοικητικό συμβούλιο δεν είχε ακολουθήσει τη συμβουλή της Λαγκάρντ, ο κ. Μάριο Ντράγκι, πρόεδρος της ΕΚΤ, ανέφερε πόσο «υπερβολικά γενναιόδωρο» είναι το ΔΝΤ στην προσφορά τέτοιων συμβουλών. Αναρωτήθηκε, δε, αν το Ταμείο σκέφτεται να είναι εξίσου γενναιόδωρο και με άλλες κεντρικές τράπεζες, όπως για παράδειγμα την αμερικανική Fed, και μάλιστα μία ημέρα πριν αυτή συνεδριάσει για να καθορίσει τη νομισματική της πολιτική.

Πέρα από το καβγαδάκι, η ΕΚΤ φαίνεται ότι έλαβε το μήνυμα αν και άφησε αμετάβλητο το βασικό επιτόκιο δανεισμού. Με τον πληθωρισμό να πέφτει στο 0,5% τον Μάρτιο, η κ. Λαγκάρντ ανέδειξε τον κίνδυνο η Ευρωζώνη να περάσει περίοδο χαμηλού πληθωρισμού. Ο κ. Ντράγκι είπε την Πέμπτη ότι το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ δεσμεύεται, ομόφωνα, να χρησιμοποιήσει και αντισυμβατικά μέτρα «προκειμένου να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την απειλή μιας υπερβολικά παρατεταμένης περιόδου χαμηλού πληθωρισμού».

Διαθέτοντας πλέον λίγα συμβατικά πυρομαχικά, ο κ. Ντράγκι είπε ότι τα αντισυμβατικά μέτρα θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν ποσοτική χαλάρωση, δηλαδή την αγορά περιουσιακών στοιχείων και την επιβολή αρνητικού επιτοκίου καταθέσεων για τις τράπεζες που τοποθετούν τα χρήματά τους στην ΕΚΤ.

Συνεπώς, η αντιμετώπιση του χαμηλού πληθωρισμού στην Ευρωζώνη είναι κοινός στόχος, αν και ΕΚΤ και ΔΝΤ ανησυχούν για ελαφρώς διαφορετικά πράγματα. Η αίσθηση από τη συνεδρίαση της ΕΚΤ την Πέμπτη είναι ότι η ΕΚΤ είναι πρόθυμη να περιμένει λίγο ακόμη, αλλά όχι πολύ, προκειμένου να διαπιστώσει αν τον Απρίλιο θα ανακάμψει ο πληθωρισμός από το 0,5% του Μαρτίου.

Ωστόσο, αν τον Μάιο ο πληθωρισμός αποδειχτεί χαμηλότερος από το αναμενόμενο, τότε αυτό θα μπορούσε να ωθήσει την ΕΚΤ να προχωρήσει περισσότερο από τη διατύπωση ρητορικών απειλών και να αναλάβει δράση τον Ιούνιο. Ενα συμβατικό μέτρο που θα μπορούσε να λάβει η ΕΚΤ είναι η μείωση του βασικού επιτοκίου στο 0,1%.

Αν, ωστόσο, αποφασίσει να λάβει αντισυμβατικά μέτρα, τότε το πιθανότερο είναι να επιβάλει αρνητικά επιτόκια στις τράπεζες που καταθέτουν τα χρήματά τους στην ΕΚΤ και με αυτόν τον τρόπο να αποτρέψει την ανεπιθύμητη ανατίμηση του ευρώ, η οποία συνεισφέρει στον χαμηλό πληθωρισμό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή