Σχέδια συγχώνευσης από τις τσιμεντοβιομηχανίες Holcim και Lafarge

Σχέδια συγχώνευσης από τις τσιμεντοβιομηχανίες Holcim και Lafarge

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι τσιμεντοβιομηχανίες Holcim και Lafarge ανακοίνωσαν πρόταση συγχώνευσής τους, με την εξαγορά της δεύτερης από την πρώτη, και δεσμεύτηκαν να διαθέσουν μεγάλα στοιχεία του ενεργητικού τους για να διασκεδάσουν τις ανησυχίες σχετικά με την παραβίαση των κανόνων ανταγωνισμού σε όλο τον κόσμο, αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times.

Οι δύο δήλωσαν ότι η ελβετική εταιρεία Holcim θα προσφέρει μία μετοχή της για κάθε μετοχή της γαλλικής εταιρείας Lafarge για να δημιουργηθεί ένας όμιλος με συνολικές πωλήσεις 39 δισ. ευρώ και κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων ύψους 6,5 δισ. ευρώ.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Lafarge Μπρινό Λαφόν θα αναλάβει τον ίδιο ρόλο στον νέο όμιλο, ενώ ο προταθείς για Πρόεδρος της Holcim Βόλφγκανγκ Ράιτσλε θα γίνει ο Πρόεδρος του ομίλου.

Η συγχώνευση, που συζητείται από τον Ιανουάριο, αναμένεται να εγείρει σοβαρά ζητήματα ανταγωνισμού σε πολλές χώρες – στην Ευρώπη, τη Βόρειο και Νότια Αμερική και την Ασία -, όπου ο κλάδος αποτελεί από καιρό πηγή ανησυχιών για παραβίαση των αρχών του ανταγωνισμού. Και οι τέσσερις μεγαλύτεροι παγκοσμίως όμιλοι είναι υπό έρευνα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη δημιουργία καρτέλ και συνεννόηση για τον καθορισμό των τιμών από το 2008.

Ο κ. Λαφόν και ο απερχόμενος Πρόεδρος της Holcim κ. Ρολφ Σουαρόν δήλωσαν ότι σχεδιάζουν πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων ύψους 10% έως 15% των κερδών προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων(ebitda) και ότι έχουν ξεκινήσει συζητήσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ο κ. Σουαρόν δήλωσε ότι οι δύο εταιρείες αναμένουν το πρόγραμμα της διάθεσης των περιουσιακών στοιχείων τους να ολοκληρωθεί πριν από το κλείσιμο κατά το πρώτο εξάμηνο του 2015 της περιγραφόμενης ως συγχώνευσης μεταξύ ίσων. Τα δύο τρίτα της διάθεσης (των περιουσιακών στοιχείων) θα γίνουν στην Ευρώπη, δήλωσε ο ίδιος, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες.

Ο κ. Λαφόν είπε ότι το θέμα της συγχώνευσης συζητήθηκε με τη σοσιαλιστική κυβέρνηση της Γαλλίας, η οποία είναι πολύ ευαίσθητη σε συγχωνεύσεις βιομηχανιών που μπορεί να οδηγήσουν σε μείωση των θέσεων απασχόλησης. Ο ίδιος δήλωσε ότι το ερευνητικό κέντρο του ομίλου θα βρίσκεται στη Γαλλία και ότι «δεν μιλάμε για κλείσιμο εργοστασίων», προσθέτοντας ότι θα υπάρχει «πολύ περιορισμένη επίπτωση στην απασχόληση».

Η συγχώνευση θα προσυπογραφεί από τα διοικητικά συμβούλια των δύο εταιρειών το Σαββατοκύριακο. Και οι δύο εταιρείες έχουν πολύ υψηλά χρέη και έχουν εξαναγκασθεί σε σημαντικά προγράμματα μείωσης του κόστους λειτουργίας τους.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή