Στο σκαμνί και πάλι η ελβετική Credit Suisse

Στο σκαμνί και πάλι η ελβετική Credit Suisse

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αντιμέτωπη είναι η Credit Suisse με νέο γύρο ερευνών σχετικά με Αμερικανούς πελάτες της που είναι ύποπτοι φοροδιαφυγής στις ΗΠΑ. Επανέρχεται, έτσι, στο προσκήνιο η νομική αβεβαιότητα γύρω από το ελβετικό καθεστώς τραπεζικού απορρήτου και τις ενέργειες των ελβετικών τραπεζών στο εξωτερικό. Ο προϊστάμενος Χρηματοοικονομικών Υποθέσεων της Νέας Υόρκης, Μπέντζαμιν Λόσκι, ζήτησε έγγραφα ώστε να διευκρινίσει εάν η τράπεζα αποπειράθηκε να παραπλανήσει την πολιτεία της Νέας Υόρκης για να βοηθήσει πελάτες της στις ΗΠΑ να φοροδιαφύγουν μέσω της δημιουργίας φορολογικών καταφυγίων όπως είναι οι εικονικές εταιρείες.

Η Credit Suisse, η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα στην Ελβετία, φαίνεται πως είχε λανθασμένα εκτιμήσει την περασμένη εβδομάδα ότι οι περιπέτειες με τις αμερικανικές αρχές πλησιάζουν στο τέλος τους. Είχε ανακοινώσει πως το εκτιμώμενο κόστος μιας συμβιβαστικής λύσης με το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης για φοροδιαφυγή σε υπεράκτια κέντρα ανέρχεται σε μισό δισ. δολάρια. Πέραν τούτου, οι συνολικές προβλέψεις για δικαστικές δαπάνες της Credit Suisse φθάνουν συνολικά τα 894 εκατ. ελβετικά φράγκα ή ένα δισ. δολάρια, ποσό υψηλότερο από τα 780 εκατ. δολάρια που πλήρωσε η ελβετική ανταγωνίστρια UBS στις αμερικανικές αρχές το 2009 επειδή παρείχε υπηρεσίες σε Αμερικανούς φοροφυγάδες. Αυτή τη φορά, όμως, ο κ. Λόσκι στη Νέα Υόρκη επικεντρώνει τις έρευνές του στο εάν η τράπεζα κατέθεσε ψευδή στοιχεία για τη δημιουργία φορολογικών καταφυγίων προκειμένου να αποκρύψουν Αμερικανοί πελάτες της περιουσιακά στοιχεία από τις αρχές. Τον Φεβρουάριο, η Credit Suisse κατέληξε σε συμβιβαστική λύση 196 εκατ. ελβετικών φράγκων με την αμερικανική επιτροπή Κεφαλαιαγοράς σε παρεμφερή φορολογική υπόθεση. Λίγο αργότερα, ο διευθύνων σύμβουλος της Credit Suisse, Μπάντι Ντουγκάν, απολογήθηκε στη Γερουσία του αμερικανικού Κογκρέσου για τη στάση της τράπεζας απέναντι στο αμερικανικό Δημόσιο, επιρρίπτοντας ευθύνες σε μια μικρή ομάδα τραπεζικών.

Δημοσίευμα της New York Times αποκάλυψε ότι μαζί με την επικείμενη συμβιβασττική λύση που αναμένεται να υπερβεί τα 780 εκατ. δολάρια που πλήρωσε η UBS το 2009, το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ ζητεί τη δημόσια απολογία θυγατρικής της Credit Suisse.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή