Πριν από τις ευρωεκλογές η λειτουργία του Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου

Πριν από τις ευρωεκλογές η λειτουργία του Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πριν από τις ευρωεκλογές θα αρχίσει να λειτουργεί το Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο, με την επίσημη ανακοίνωση της έναρξής του να αναμένεται την Παρασκευή κατά την επίσκεψη της κ. Αγκελα Μέρκελ στην Αθήνα. Το Ταμείο σε πρώτη φάση θα χρηματοδοτεί τις επιχειρήσεις με κεφάλαια κίνησης που θα χορηγούνται κυρίως μέσω τραπεζών και αργότερα αναμένεται να συμμετέχει σε κεφάλαια επενδυτικών συμμετοχών και επενδυτικού κινδύνου.

Τις τελευταίες ημέρες, η γερμανική κυβέρνηση, σύμφωνα και με τις διαβεβαιώσεις που δόθηκαν την περασμένη εβδομάδα από τον υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ολοκληρώνει τις προκαταρκτικές διαδικασίες για την έγκριση της συμμετοχής της γερμανικής επενδυτικής τράπεζας KfW στο μετοχικό κεφάλαιο του Ταμείου. Ωστόσο το «πράσινο φως» από τη Βουλή δεν αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να δοθεί πριν από τον Ιούνιο. Υπενθυμίζεται ότι η KfW θα συμμετέχει με ποσό 100 εκατ. ευρώ, συμμετοχή για την οποία απαιτείται η έγκριση του γερμανικού Κοινοβουλίου.

Μέχρι το τέλος Απριλίου εξάλλου, η ελληνική κυβέρνηση αναμένεται να υπογράψει μνημόνιο κατανόησης με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) για τη συμμετοχή της τελευταίας στο Ταμείο. Αξίζει να σημειωθεί ότι η συμμετοχή της ΕΤΕπ στο Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο κάθε άλλο παρά εύκολη υπόθεση ήταν, καθώς από την αρχή ήταν αρνητική στον νέο θεσμό. Καθοριστικό ρόλο όμως στις τελικές αποφάσεις φαίνεται ότι διαδραμάτισε η γερμανική κυβέρνηση.

Μέσα στο επόμενο διάστημα, αναμένεται να ανακοινωθεί και η συμμετοχή της Γαλλίας στο Ταμείο, καθώς ήδη έχει λάβει σχετική ενημέρωση ο νέος υπουργός Οικονομικών Μ. Σαπέν, ο οποίος διαδέχθηκε στο αξίωμα αυτό τον Π. Μοσκοβισί μετά τον πρόσφατο ανασχηματισμό.

Στελέχη του υπουργείου Ανάπτυξης που έχουν από την αρχή καθοριστικό ρόλο στη δημιουργία του Ταμείου βρίσκονται σε προχωρημένες συζητήσεις και με άλλες κυβερνήσεις για τη συμμετοχή στο Ταμείο μέσω των κρατικών επενδυτικών τους βραχιόνων. Ενδιαφέρον έχουν εκδηλώσει η Κίνα, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Κατάρ, χωρίς να αποκλείονται και ευρωπαϊκές χώρες. Ωστόσο δηλώνουν πως θα περιμένουν να λειτουργήσει το Ταμείο και στη συνέχεια θα αποφασίσουν οριστικά για τη συμμετοχή τους σε αυτό.

Εκτός από τα 100 εκατ. ευρώ της KfW, στο Ταμείο βεβαίως θα συμμετέχει και το Ελληνικό Δημόσιο με το ποσό των 350 εκατ. ευρώ, το οποίο θα καταβληθεί τμηματικά εντός των τριών επόμενων ετών και θα προέλθει από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και το ΕΣΠΑ.

Επίσης, έχει ανακοινωθεί εδώ και πέντε μήνες περίπου η συμμετοχή με 30 εκατ. ευρώ του Ιδρύματος Ωνάση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή