Μειώνονται οι προβλέψεις για ανάπτυξη στη Νοτιοανατολική Ασία

Μειώνονται οι προβλέψεις για ανάπτυξη στη Νοτιοανατολική Ασία

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ταχύτερα αναπτυσσόμενη περιοχή του πλανήτη θα παραμείνει και φέτος η Νοτιοανατολική Ασία αν και με ρυθμούς ανάπτυξης χαμηλότερους σε σύγκριση με τον μέσο όρο του 8,0% που κατεγράφη από το 2009 ώς το 2013.

Στην εκτίμηση αυτή καταλήγει η Παγκόσμια Τράπεζα που, αν και υποβάθμισε χθες τις προβλέψεις της για τις χώρες της περιοχής, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας, προεξοφλεί σταθερή ανάπτυξη των οικονομιών τους. Δικαιολογώντας την αισιοδοξία της για την περιοχή, επικαλείται την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας και την αύξηση του διεθνούς εμπορίου που θα περιορίσουν τον αντίκτυπο από τις δυσχερείς συνθήκες στις διεθνείς χρηματαγορές.

«Για τη Νοτιοανατολική Ασία πιστεύουμε πως οι μοχλοί της ανάπτυξης θα προέρχονται όλο και περισσότερο από το εξωτερικό μέτωπο χάρη στην ανάκαμψη των ανεπτυγμένων οικονομιών» σχολίασε σχετικά ο Μπερτ Χόφμαν, οικονομολόγος της τράπεζας, αρμόδιος για θέματα της Ανατολικής Ασίας και Ειρηνικού. Για την ευρύτερη περιοχή, η τράπεζα εκτιμά πως η ανάπτυξή της στη διάρκεια τόσο του τρέχοντος όσο και του επόμενου έτους θα είναι 7,1%, ρυθμός οριακά χαμηλότερος του 7,2% που ήταν η προηγούμενη εκτίμησή της και ρυθμός ανάπτυξης το 2013. Με τον ίδιο ρυθμό εκτιμά, άλλωστε, πως θα αναπτυχθεί η οικονομία της περιοχής το 2016.

Σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη στην Κίνα, η Παγκόσμια Τράπεζα υποβάθμισε την πρόβλεψή της στο 7,6% για το τρέχον έτος και στο 7,5% για το 2015 από την προηγούμενη εκτίμηση για 7,7%. Οπως τονίζεται στη σχετική έκθεση, η νέα εικόνα που σκιαγραφείται για την Κίνα αντανακλά τα απογοητευτικά στοιχεία της περιόδου Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου για τους τομείς της βιομηχανικής παραγωγής και των εξαγωγών. Υπογραμμίζει, πάντως, πως «έχει μεν επιβραδυνθεί ο ρυθμός ανάπτυξης της βιομηχανικής παραγωγής και οι εξαγωγές μειώθηκαν τους πρώτους δύο μήνες του 2014, αλλά η τάση ενισχύεται και προσδοκούμε επιτάχυνση της ανάπτυξης, καθώς θα γίνεται πιο συμπαγής η εξωτερική ζήτηση από τις χώρες υψηλού εισοδήματος».

Τη μεγαλύτερη αναθεώρηση έκανε η τράπεζα στις προβλέψεις της για την Ταϊλάνδη και τη Μιανμάρ. Για την πρώτη εκτιμά ότι δεν θα υπερβεί το 3,0% φέτος και το 4,5% το 2015, ενώ οι προηγούμενες προβλέψεις της μιλούσαν για 4,5% και 5% αντιστοίχως. Ο λόγος δεν είναι άλλος από την πολιτική κρίση στη χώρα. Για τη Μιανμάρ, αναβαθμίζει την πρόβλεψή της στο 7,8% την περίοδο 2014-2016 από την προηγούμενη εκτίμηση για 6,9% και επικαλείται τις μεταρρυθμίσεις στις οποίες προχώρησε η κυβέρνηση.

Επιστροφή στις αναδυόμενες

Ανάμνηση αποτελεί, σύμφωνα με το Bloomberg, η κρίση που γνώρισαν τους προηγούμενους μήνες οι αναδυόμενες οικονομίες και τα νομίσματά τους, καθώς τα επενδυτικά κεφάλαια επιστρέφουν και τις τρεις πρώτες ημέρες του Απριλίου τα επενδυτικά προϊόντα της περιοχής προσείλκυσαν 1,4 δισ. δολάρια. Ο δείκτης Bloomberg των νομισμάτων 20 αναπτυσσόμενων χωρών έχει αναπληρώσει τις απώλειες του περασμένου έτους, ανακάμπτοντας από τα χαμηλά πενταετίας στα οποία είχε φθάσει τον Φεβρουάριο. Ο εν λόγω δείκτης είχε υποχωρήσει κατά 3% τον Ιανουάριο, καταγράφοντας τη χειρότερη εκκίνηση έτους από το 2009. Από την 1η Απριλίου, όμως, αναρριχάται εκ νέου στις 92,1 μονάδες από τις 88,9 στις οποίες βρισκόταν στις 3 Φεβρουαρίου. Από τα 24 νομίσματα των αναδυόμενων αγορών που παρακολουθεί το Bloomberg, τα 21 έχουν ανακάμψει, όπως η ρουπία Ινδονησίας, η λίρα Τουρκίας και το ρεάλ Βραζιλίας. Απώλειες καταγράφουν, αντιθέτως, το γουάν της Κίνας, το ρούβλι της Ρωσίας και το πέσο της Χιλής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή