Ξεπέρασε τις προσδοκίες η βιομηχανική παραγωγή στη Γερμανία

Ξεπέρασε τις προσδοκίες η βιομηχανική παραγωγή στη Γερμανία

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπορεί να υπάρχουν ερωτήματα για την ισχύ της ανάπτυξης στην Ευρωζώνη, αλλά στην περίπτωση της Γερμανίας ο ορίζοντας είναι καθαρός.

Η βιομηχανική παραγωγή στην ισχυρότερη οικονομία της Ευρωζώνης αυξήθηκε τον Φεβρουάριο επί τέταρτο συναπτό μήνα, υπερβαίνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Αναλυτικότερα, η βιομηχανική παραγωγή ενισχύθηκε κατά 0,4% τον Φεβρουάριο αντί του αναμενόμενου 0,3%.

Η παραγωγή του επιμέρους κλάδου μεταποίησης ενισχύθηκε κατά 0,5%, αντισταθμίζοντας την επιβράδυνση που καταγράφηκε στην ενέργεια και τον κατασκευαστικό κλάδο. Ανοδο της τάξεως του 0,6% παρουσίασαν οι βιομηχανικές παραγγελίες τον Φεβρουάριο, επίσης για τέταρτο διαδοχικό μήνα, όπως η βιομηχανική παραγωγή. Ετσι φαίνεται πως τα τελευταία στοιχεία για τη γερμανική οικονομία συγκλίνουν με τις προβλέψεις της Bundesbank, της κεντρικής γερμανικής τράπεζας, ότι η οικονομία θα παρουσιάσει ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης το πρώτο τρίμηνο του έτους.

«Δεδομένης της υψηλής δραστηριότητας στις βιομηχανικές παραγγελίες και των θετικών στοιχείων για τη βιομηχανική παραγωγή στο διάστημα του πρώτου διμήνου του έτους, η ανάπτυξη στη χώρα θα πρέπει να είναι αρκετά υψηλότερη από το τελευταίο τρίμηνο του 2013», αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών. Αναλυτικότερα, η παραγωγή ενδιάμεσων προϊόντων –τα οποία αποτελούν βασικά εξαρτήματα στη διαμόρφωση του τελικού προϊόντος– ενισχύθηκε κατά 1,3% και των καταναλωτικών αγαθών κατά 0,3%. «Τα τελευταία στοιχεία γεφυρώνουν το κενό που προϋπήρχε ανάμεσα στους ισχυρούς δείκτες οικονομικού κλίματος και την αδύναμη οικονομική δραστηριότητα. Από τις αρχές του έτους, τα στοιχεία σε βασικούς τομείς της οικονομίας κινούνται ανοδικά», επισημαίνει ο οικονομολόγος της ING, Κάρστεν Μπρέσκι.

«Στο μέλλον, οι ρυθμοί της γερμανικής οικονομίας θα επιταχυνθούν. Η φόρμουλα της επιτυχίας παραμένει ίδια: η αγορά εργασίας παραμένει ανταγωνιστική, τα βιβλία παραγγελιών είναι γεμάτα και τα αποθέματα των επιχειρήσεων κινούνται στα χαμηλά των τελευταίων δυόμισι ετών», προσθέτει ο κ. Μπρέσκι. Οικονομικοί παρατηρητές εκτιμούν ότι ο ρυθμός ανάπτυξης στη γερμανική οικονομία θα φθάσει το 1% κατά το διάστημα του πρώτου τριμήνου, με τις ήπιες καιρικές συνθήκες να υποστηρίζουν τις επιδόσεις της χώρας.

Το Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών της Κολωνίας (IW) διαβλέπει ρυθμό ανάπτυξης 1,75% καθόλη τη διάρκεια του 2014 και λίγο χαμηλότερο του 2% για το 2015. Ανατρεπτικό ρόλο σε αυτές τις προβλέψεις θα μπορούσαν να διαδραματίσουν ωστόσο κλιμακούμενες εντάσεις στην κρίση μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας. Με βάση δημοσκόπηση της IW σε 3.000 γερμανικές επιχειρήσεις, πάνω από το ήμισυ αυτών αναμένει αύξηση τζίρου το 2014. Ιδιαίτερα αισιόδοξες είναι οι επιχειρήσεις που παράγουν επενδυτικά αγαθά και ειδικότερα μηχανολογικό εξοπλισμό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή