Η Νιγηρία κορυφαία οικονομία της Αφρικής

Η Νιγηρία κορυφαία οικονομία της Αφρικής

1' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Νιγηρία αναδεικνύεται στη μεγαλύτερη οικονομία της Αφρικής με ΑΕΠ της τάξεως των 510 δισ. δολαρίων, εξοστρακίζοντας από την κορυφαία θέση τη Νότια Αφρική με ΑΕΠ 370,3 δισ. δολαρίων. Η αλλαγή συνέβη μετά την αναθεώρηση των επιμέρους μεταβλητών, που συναπαρτίζουν τον υπολογισμό του ΑΕΠ. Με τα νέα δεδομένα έχει συνεκτιμηθεί ο κλάδος των τηλεπικοινωνιών, της πληροφορικής, της μουσικής βιομηχανίας, των διαδικτυακών πωλήσεων, των αερομεταφορών και του κινηματογράφου. Εντούτοις, ορισμένοι οικονομολόγοι δεν δείχνουν μεγάλο ενθουσιασμό με τα επιτεύγματα της Νιγηρίας, μιας πολυπληθούς χώρας 170 εκατομμυρίων. Επισημαίνουν πως έχει πληθυσμό υπερτριπλάσιο εκείνον της Ν. Αφρικής, αλλά είναι ουσιαστικά φτωχότερη. Σε κατά κεφαλήν βάση το ΑΕΠ της Ν. Αφρικής είναι τριπλάσιο της Νιγηρίας. Εάν συγκριθεί δε το ΑΕΠ της Νιγηρίας με το ΑΕΠ της Γερμανίας, των 82 εκατομμυρίων ανθρώπων, αυτό ωχριά. Η Γερμανία έχει ΑΕΠ 3,4 τρισ. δολαρίων.

Ο Νιγηριανός αναλυτής Μπίσμαρκ Ρεουάνε χαρακτήρισε την αναθεώρηση μάταιη: «Οι άνθρωποι στη χώρα μου δεν βρίσκονται σε καλύτερη κατάσταση λόγω της αλλαγής, η οποία δεν τους φέρνει περισσότερα χρήματα στον λογαριασμό τους ούτε φαγητό στο στομάχι τους». Η αναθεώρηση των δεδομένων στόχο έχει τα στατιστικά δεδομένα κάθε χώρας να δίνουν όσο το δυνατόν πιο επικαιροποιημένη εικόνα της οικονομίας. Συνήθως η διαδικασία αυτή διεκπεραιώνεται κάθε τρία χρόνια. Η Νιγηρία, όμως, δεν είχε ανανεώσει τα δεδομένα της από το 1990. Τότε, λόγου χάριν, η χώρα διέθετε έναν τηλεπικοινωνιακό όμιλο με 300.000 γραμμές και τώρα διατηρεί ολόκληρη βιομηχανία κινητής τηλεφωνίας με δεκάδες εκατομμύρια συνδρομητές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή