Γεωπολιτικές εντάσεις και αποπληθωρισμός υπονομεύουν την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη

Γεωπολιτικές εντάσεις και αποπληθωρισμός υπονομεύουν την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συγκρατημένα ευνοϊκές είναι οι εξαμηνιαίες προβλέψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για τις προοπτικές της οικονομίας της Ευρωζώνης, η οποία εμφανίζει ενδείξεις πιο δυναμικής αν και ανομοιογενούς ανάκαμψης. Ωστόσο, δεν έχουν υποχωρήσει οι σοβαροί αποσταθεροποιητικοί παράγοντες, όπως οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι, αλλά και ο παρατεταμένα χαμηλός πληθωρισμός, ο οποίος ενδεχομένως να εκτραπεί σε αποπληθωρισμό. Στις χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας, ειδικά, οι οποίες εφαρμόζουν προγράμματα προσαρμογής, αναμένεται περιστολή του ιδιωτικού χρέους. Παράλληλα, το ΔΝΤ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τα διογκούμενα επίπεδα του δανεισμού διεθνώς, συνεπεία των χαμηλότατων επιτοκίων, τα οποία ισχύουν την τελευταία πενταετία.

Οπως δήλωσε ο Ολιβιέ Μπλανσάρ, διευθυντής του τμήματος ερευνών του ΔΝΤ, «η παγκόσμια οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί 3,6% φέτος και 3,9% το 2015, εν συγκρίσει με το 3,3% του 2013». Στις ανεπτυγμένες χώρες συνολικά προβλέπεται ανάπτυξη 2,2% φέτος έναντι του 1,3% πέρυσι. Η δημοσιονομική πειθαρχία επιβραδύνεται με διαφορετικό ρυθμό ανά περίπτωση, ενώ στις περισσότερες ανεπτυγμένες οικονομίες οι επενδυτές ανησυχούν λιγότερο για τη βιωσιμότητα του χρέους. Οι τράπεζες ενισχύονται. Αν και η πλήρης ανάκαμψη απέχει πολύ, η εξομάλυνση της νομισματικής πολιτικής τώρα μπαίνει και πάλι στην ατζέντα. Η ανάκαμψη στις ΗΠΑ, τη Γερμανία και τη Βρετανία είναι ρωμαλέα, ενώ στην Ιαπωνία η ανάπτυξη του 1,4% φέτος συνδέεται σε μεγάλο βαθμό με την πολιτική ποσοτικής χαλάρωσης. Μία ακόμα ευμενής εξέλιξη αφορά τη χειμαζόμενη ευρωπαϊκή περιφέρεια. Στις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου αναμένεται ανάπτυξη μεν, χαμηλή δε. Οι εξαγωγές τους γενικώς είναι ισχυρές, με την εγχώρια ζήτηση, ωστόσο, ακόμη αδύναμη.

Επιπλέον, η ανάκαμψη στην περιφέρεια δεν μπορεί να θεωρηθεί δεδομένη, εάν παραμείνει χαμηλός ο πληθωρισμός ή μετασχηματισθεί σε αποπληθωρισμό. Το ΔΝΤ προβλέπει, επίσης, ότι οι αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες οικονομίες θα αναπτύσσονται ζωηρά, αλλά σε χαμηλότερα από τα προ κρίσης επίπεδα.

Σε επίπεδο δημοσιονομικής σταθερότητας, ειδικότερα, οι ανεπτυγμένες οικονομίες έχουν δει την κατάσταση να βελτιώνεται, ενώ έχει επιδεινωθεί στις αναδυόμενες. Στην Ευρωζώνη έχει βελτιωθεί η κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών, αλλά απαιτείται η ολοκλήρωση του ενοποιημένου χρηματοπιστωτικού συστήματος. Στις ΗΠΑ η νομισματική πολιτική έχει αρχίσει να επανέρχεται στην κανονικότητά της, ενώ πληθαίνουν οι ενδείξεις επιτάχυνσης της ανάκαμψης. Πάντως, ο Χοσέ Βινιάλς, διευθυντής του τμήματος κεφαλαιαγορών του ΔΝΤ, προειδοποιεί πως «απαιτούνται δυναμικές πολιτικές πρωτοβουλίες για την οριστική απαλλαγή από τον αντίκτυπο της κρίσης και τη στροφή από τις αγορές, που κινητοποιούνται με ρευστότητα, σε εκείνες, που πυροδοτούνται από την ανάπτυξη».

Επίσης, ο κ. Ολιβιέ Μπλανσάρ τόνισε πως το χρηματοπιστωτικό σύστημα διεθνώς παραμένει σε κίνδυνο. Εξίσου απειλητικοί λογίζονται οι γεωπολιτικοί παράγοντες, που αυξάνονται, αλλά προς το παρόν δεν έχουν μακροοικονομικές επιπτώσεις. Ατενίζοντας το μέλλον, το ΔΝΤ εστιάζει σε τρία σημεία: πρώτον, στο ότι η δυνητική ανάπτυξη στις ανεπτυγμένες οικονομίες είναι πολύ χαμηλή, δυσχεραίνοντας τις δημοσιονομικές προσαρμογές, δεύτερον, ότι η δυνητική ανάπτυξη στις αναδυόμενες έχει εξασθενήσει και, τρίτον, ότι, ενώ υποχωρεί η επίδραση της δημοσιονομικής κρίσης, έρχεται μία άλλη τάση στη διεθνή σκηνή, αυτή της οξυνόμενης εισοδηματικής ανισότητας. Τέλος, αναφορικά με την Ελλάδα, το ΔΝΤ εκτιμά πως η ανεργία θα αποκλιμακωθεί σταδιακά στο 26,3% φέτος και στο 24,4% του χρόνου, ενώ θα υπάρξει ανάκαμψη στο 0,6% φέτος και στο 2,9% του χρόνου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή