Στα 46 εκατομμύρια αυξήθηκαν οι άνεργοι στις χώρες του ΟΟΣΑ

Στα 46 εκατομμύρια αυξήθηκαν οι άνεργοι στις χώρες του ΟΟΣΑ

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Aνοδικά κινήθηκε η ανεργία στα 34 κράτη-μέλη του ΟΟΣΑ τον Φεβρουάριο, διακόπτοντας έτσι την πτωτική πορεία που είχε καταγραφεί προ τριών μηνών. Ο αριθμός των ανέργων αυξήθηκε τον Φεβρουάριο στα 46 εκατομμύρια άτομα από τα 45,8 εκατομμύρια ένα μήνα πριν, με τον δείκτη να αναρριχάται στο 7,6% από το 7,5%. Ανησυχητική είναι η εικόνα στην Ευρωζώνη, με την ανεργία να παραμένει σταθερή στο 11,9% τον Φεβρουάριο επί πέμπτο συναπτό μήνα όταν έχουν πυροδοτηθεί προσδοκίες για την επιστροφή των οικονομιών της σε τροχιά ανάπτυξης. Επιβεβαιώνονται, ως εκ τούτου, εκτιμήσεις για ασθενή ανάκαμψη στην Ευρωζώνη και ειδικότερα στον ευρωπαϊκό Νότο.

Την ίδια ώρα, ενισχύονται φόβοι για μια «χαμένη γενιά», που δεν θα έχει ευκαιρίες να αξιοποιήσει τις δυνατότητές της στον τομέα της απασχόλησης. Η ανεργία των νέων, από 15 έως 24 ετών, παραμένει αμετάβλητη στο 15,5%, δημιουργώντας εύλογα ερωτήματα για τις δυνατότητες απορρόφησής τους από την αγορά εργασίας.

Ο συνολικός αριθμός των ανέργων στα 46 εκατομμύρια άτομα, για τα 34 κράτη-μέλη του ΟΟΣΑ, παραμένει υψηλότερος κατά 11,4 εκατ. από τον Ιούλιο του 2008. Είναι, όμως, χαμηλότερος κατά 3,8 εκατ. άτομα συγκριτικά με την περίοδο που ακολούθησε την κορύφωση της χρηματοπιστωτικής κρίσης, τον Απρίλιο του 2010.

Τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας κατέχουν η Ισπανία (25,6%) και η Πορτογαλία (15,3%) για τον μήνα του Φεβρουαρίου.

Στην περίπτωση της Πορτογαλίας, η ανεργία παρέμεινε στο 15,3% από τον Δεκέμβριο του 2013. Τα στοιχεία για την ανεργία στην Ελλάδα (27,5%) αφορούν τον Δεκέμβριο. Στη Γαλλία, τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στην Ευρωζώνη, η ανεργία έφθασε το 10,4% τον Φεβρουάριο του 2014 από το 10,3% τον Ιανουάριο. Στην Ιταλία αυξήθηκε, αντιστοίχως, στο 13% από το 12,9%. Στον υπόλοιπο κόσμο, η ανεργία αυξήθηκε στη Νότια Κορέα κατά 0,7% στο 3,9%, τις ΗΠΑ κατά 0,1% στο 6,7%, ενώ κινήθηκε πτωτικά στην Ιαπωνία, στο 3,6%.

Ωστόσο, αναλυτές παραμένουν αισιόδοξοι για μείωση της ανεργίας μέσα στους επόμενους μήνες, επικαλούμενοι έρευνες που προμηνύουν ενίσχυση της απασχόλησης. Σύμφωνα με τα πορίσματα έρευνας της Markit που πραγματοποιήθηκε τον Μάρτιο σε 16.000 εταιρείες οι οποίες διατηρούν την έδρα τους σε 32 χώρες, προκύπτει ότι δημιουργήθηκαν νέες θέσεις εργασίας σε ταχύτερους ρυθμούς από τον Αύγουστο του 2011. Οι χώρες που φαίνεται να επωφελήθηκαν από αυτήν την τάση είναι οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία, η Γερμανία, η Βρετανία και η Ιρλανδία.

Η ανεργία στον ανεπτυγμένο κόσμο, εκεί δηλαδή όπου εντάσσονται τα περισσότερα κράτη-μέλη του ΟΟΣΑ, απασχολεί την ατζέντα όχι μόνον των κυβερνήσεων αλλά και των κεντρικών τραπεζών, που, κατά παράδοση, εστιάζουν σε πιο τεχνικά ζητήματα. Οπως επισημαίνεται και από δημοσίευμα της Wall Street Journal, η ανεργία υποδεικνύει τα περιθώρια άσκησης μιας χαλαρής νομισματικής πολιτικής. Στην προκειμένη περίπτωση, η αύξηση του δείκτη στα 34 κράτη-μέλη του ΟΟΣΑ φαίνεται πως θα πείσει τις ισχυρότερες κεντρικές τράπεζες να μην προτρέξουν για να ανασύρουν τα μέτρα στήριξης στις οικονομίες τους. Τέλος, ο δείκτης ανεργίας για τους άντρες κυμάνθηκε στο 7,5% και τις γυναίκες στο 7,5%. Ο εναρμονισμένος δείκτης περιλαμβάνει τα άτομα εκτός εργασίας, τους διαθέσιμους για εργασία και εκείνους που έχουν λάβει συγκεκριμένα μέτρα για την εύρεση εργασίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή