ΔΝΤ: Αισιοδοξία Λαγκάρντ για το ουκρανικό πρόγραμμα βοήθειας

ΔΝΤ: Αισιοδοξία Λαγκάρντ για το ουκρανικό πρόγραμμα βοήθειας

1' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ διαβεβαίωσε σήμερα ότι δεν προβλέπει μια «αποτυχία» του σχεδίου βοήθειας προς την Ουκρανία, παρά το βεβαρημένο παρελθόν της χώρας με το Ταμείο.

«Γενικά, δεν ξεκινάμε διαπραγματεύσεις με την προοπτική ότι το πρόγραμμα θα αποτύχει», δήλωσε η Λαγκάρντ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Ουάσινγκτον με την ευκαιρία της γενικής συνέλευσης του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Στα τέλη Μαρτίου το ΔΝΤ ανακοίνωσε μια κατ' αρχήν συμφωνία με τις ουκρανικές αρχές για την παροχή ενός δανείου 14 με 18 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

«Όταν διαπραγματευόμαστε με τις αρχές στο πεδίο (…) δεν προβλέπουμε μια αποτυχία», υπογράμμισε η Λαγκάρντ, προσθέτοντας ότι το πακέτο βοήθειας προς την Ουκρανία αναμένεται να εγκριθεί οριστικά στα τέλη Απριλίου ή τις αρχές Μαΐου από τις χώρες μέλη του ΔΝΤ.

«Το σχέδιό μας (…) είναι να επιτρέψουμε στη χώρα να σεβαστεί τις δεσμεύσεις της και να ανατάξει τη δημοσιονομική της κατάσταση (…) αυτοί είναι οι όροι της εμπλοκής μας στο σχέδιο αυτό», σημείωσε η γενική διευθύντρια.

Στη διάρκεια μιας ξεχωριστής συνέντευξης Τύπου ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Τζιμ Γιονγκ Κιμ εκτίμησε ότι μια κλιμάκωση της ουκρανικής κρίσης ενδέχεται να ρίξει τη ρωσική οικονομία στην ύφεση φέτος.

«Αν η κρίση παραταθεί και αν οι επιπτώσεις της επιδεινωθούν, πιστεύουμε ότι η ρωσική οικονομία ενδέχεται να συρρικνωθεί κατά 1,8% φέτος», σημείωσε ο Κιμ. «Είναι ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα για τη Ρωσία», πρόσθεσε ο ίδιος.

Πηγή: ΑΜΠΕ

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή